1876 – Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την κυβέρνηση Κουμουνδούρου
Στην διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, στεγαζόταν το 1870 η «Λέσχη Εμπόρων των Αθηνών», όπου μαζεύονταν οι επαγγελματίες και οι έμποροι. Ο χώρος χρησιμοποιούνταν κάθε απόγευμα για διαπραγματεύσεις επί των ομολογιών των εθνικών δανείων που τότε εξέδιδε το κράτος.
Σταδιακά υπήρξε η ανάγκη για περισσότερες και πιο επίσημες συναλλαγές. Έτσι κι αλλιώς, οι συναλλαγές που λάμβαναν χώρα στην λέσχη, παρέπεμπαν σε οργανωμένα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Εκτός από τα Εθνικά Δάνεια, οι διαπραγματεύσεις εμπεριείχαν και τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Εθνικής Ατμοπλοΐας και μετά από το 1873 και πολλών ανωνύμων εταιρειών. Από εκείνη την χρονιά, τα μέλη ονόμασαν της Λέσχη «Χρηματιστήριο» και μάλιστα εξέλεξαν και πρόεδρο.
Η ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για ίδρυση τραπεζών αλλά μεγαλύτερη οργάνωση, παρόλο που εκείνη την εποχή δεν είχε το μέγεθος να την υποστηρίξει, μεγάλωνε μέρα με την ημέρα. Το ίδιο και οι απαιτήσεις των εμπόρων. Έτσι στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876, η κυβέρνηση Κουμουνδούρου ιδρύει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ύστερα από μακρόχρονη προεργασία και πολλές και επίπονες διαδικασίες. Η ίδρυση είναι σταθμός στην οικονομική ιστορία της Ελλάδος, καθώς συνέβαλε στην οικονομική ανέγερση του τόπου, όντας ίσως η μεγαλύτερη από μια σειρά εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν εκείνα τα χρόνια.
Το χρηματιστήριο επηρεάστηκε στην πρόσφατη ιστορία από την ένταξη στην ΟΝΕ και φυσικά από το χρηματιστηριακό κραχ του 1999. Επίσης το 2015, το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για περισσότερο από έναν μήνα λόγω της Τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε τότε.
Σήμερα, βρίσκεται στην λεωφόρο Αθηνών, όπου μετακόμισε το 2007 από την οδό Σοφοκλέους.
1964 – Γεννιέται η ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1964, γεννιέται ένα κορίτσι στην Citta di Castello της Ιταλίας, που μια μέρα θα γινόταν η φαντασίωση όλων των ανδρών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Η Μόνικα Μπελούτσι, μεγάλωσε για να γίνει μια πανέμορφη έφηβη που από τα 16, άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο. Όσο περνούσε ο καιρός, ομόρφαινε όλο και περισσότερο. Θέλησε να γίνει δικηγόρος, συνεχίζοντας να κάνει μόντελινγκ ώστε να πληρώνει τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια.
Όμως λίγο η ζωή που έκανε ως μοντέλο και λίγο η έλξη που είχε προς τα καλλιτεχνικά, την έκαναν να παρατήσει την Νομική. Η καριέρα της σαν μοντέλο εκτοξεύτηκε όταν το 1988 μετακόμισε στο Μιλάνο. Για τις ανάγκες της δουλειάς της η Μόνικα Μπελούτσι έμαθε να μιλάει 3 ξένες γλώσσες.
Αυτό την βοήθησε στην καριέρα της σαν ηθοποιός που ξεκίνησε το 1990. Ήταν η χρονιά που έκανε και τον πρώτο της γάμο με των φωτογράφο μόδας, Κλαούντιο Κάρλος Μπάσο. Ο γάμος τους κράτησε μόλις 4 χρόνια. Η συμμετοχή της στην αμερικάνικη παραγωγή «Δράκουλας» το 1992 και λίγο αργότερα στην γαλλική «L’ appartement», την καθιέρωσε και στον κινηματογράφο. Εκεί θα γνωρίσει και τον δεύτερο άνδρα της, τον ηθοποιό Βενσάν Κασέλ, τον οποίο και παντρεύτηκε το 1999. Έκανε μαζί του δυο παιδιά αλλά χώρισε το 2013, ύστερα από 14 χρόνια γάμου.
Παρόλο που η Μόνικα Μπελούτσι έπαιζε σε διεθνής παραγωγές, ήταν μια ιταλική που την έκανε γνωστή παγκοσμίως. Αυτή ήταν η ταινία «Malena» το 2000, που ο συνδυασμός της καλής της ερμηνείας αλλά και της σeξι εμφάνισής της, εκτόξευσε την φήμη της και την έκανε περιζήτητη.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η Μόνικα, εξελίχθηκε σε σύμβολο του σeξ, κάτι που ενισχυόταν κατά καιρούς από τις αισθησιακές της φωτογραφίσεις. Σήμερα, 51 ετών πια, συνεχίζει την καριέρα της στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση.
1985 – Πεθαίνει ο γεωφυσικός Τσαρλς Ρίχτερ, που ανακάλυψε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης των σεισμών
Γεννήθηκε το 1900 στην πόλη Χάμιλτον του Οχάιο. Σπούδασε στο ξακουστό Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αποφοίτησε με διδακτορικό τίτλο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. Εργάστηκε από το 1927 στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι. Το 1936 επέστρεψε στο Τεχνολογικό ινστιτούτο της Καλιφόρνια, όπου γνώρισε τον φίλο και συνεργάτη του, Μπένο Γκούτενμπεργκ.
Το εργαστήριο σεισμολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ήλπιζε να ξεκινήσει την έκδοση τακτικών αναφορών για τους σεισμούς στη Νότια Καλιφόρνια, και είχε την ανάγκη ενός συστήματος μέτρησης της έντασης των σεισμών για τις αναφορές αυτές. Ο ρίχτερ μαζί με τον Γκούτενμπεργκ επινόησαν τότε την κλίμακα μέτρησης, που έμελλε να γίνει γνωστή ως κλίμακα Ρίχτερ. Εμπνευσμένοι από τις μελέτες του Ιάπωνα Κιγόο Βαντάτι σχετικά με βαθείς και ρηχούς σεισμούς, κατασκεύασαν έναν σεισμογράφο, ο οποίος μετρούσε την μετατόπιση του εδάφους εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων. Για να δώσουν σε αυτή την μέτρηση ένα μέγεθος, ανέπτυξαν μια λογαριθμική κλίμακα.
Από το 1959, άρχισε να ασχολείται με την δημιουργία και διαμόρφωση κανόνων ασφαλείας στα κτίρια. Η πόλη του Λος Άντζελες χρωστάει πολλά σε αυτήν την δραστηριότητα του Ρίχτερ, καθώς η ζημιές από τον σεισμό του 1971, περιορίστηκαν αρκετά.
Το 1970 αποσύρθηκε. Η επίδρασή του στην σεισμολογία αλλά και την πρόβλεψη και την ασφάλεια είναι ανεκτίμητη. Πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1985 από καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν 85 χρονών.
Κοινοποιήστε: