1829 – Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, πιο γνωστή ως Σκότλαντ Γιάρντ
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ιδρύθηκε με ψήφιση νόμου στο Βρετανικό κοινοβούλιο, στις 29 Σεπτεμβρίου. Είναι ευρέως γνωστή ως Σκότλαντ Γιάρντ λόγω της τοποθεσίας της αρχικής έδρας της, στην οδό Great Scotland Yard στο Whitehall. Λέγεται πως το συγκεκριμένο κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί παλιότερα ως πρεσβεία της Σκωτίας στο Λονδίνο, πριν η Αγγλία με την Σκωτία ενωθούν.
Αρκετά χρόνια αργότερα, τα γραφεία άρχισαν να κτίζονται στην περιοχή Victoria Embankment με θέα τον ποταμό Τάμεση. Όμως το 1888, κατά την διάρκεια της κατασκευής τους, βρέθηκαν από τους εργαζόμενους, ακρωτηριασμένα πτώματα γυναικών που εικάζεται πως ήταν θύματα του διαβόητου Τζακ του Αντεροβγάλτη!
Το 1890 το αρχηγείο μεταφέρθηκε στη New Scotland Yard στην οποία εδρεύει μέχρι και σήμερα. Η βάση δεδομένων της βρίσκεται στην σημερινή της έδρα και ονομάζεται Υπουργείο Συστήματος Εσωτερικού, αν και είναι πιο γνωστή ως Holmes.
H Σκότλαντ Γιάρντ είναι στα μυαλά πολλών ανθρώπων, το παράδειγμα της τέλειας αστυνόμευσης και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς συγγραφείς μυθιστορημάτων αλλά και από τον κινηματογράφο, ως μια υπηρεσία που κάνει καλά την δουλειά της και συνεργάζεται με ήρωες, όπως ο Σέρλοκ Χόλμς και Ηρακλή Πουαρώ.
Το παλιό κτίριο της Σκότλαντ Γιάρντ
Το νέο κτίριο της Σκότλαντ Γιάρντ
1949 – Γεννιέται ο Γιώργος Νταλάρας
Γεννήθηκε στον Πειραιά πριν από ακριβώς 67 χρόνια. Είναι μια από τις σπουδαιότερες φωνές της Ελλάδας που έχει συνεργαστεί με λαμπρά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Η ευχέρεια του να τραγουδήσει διάφορά είδη, από λαϊκό μέχρι λάτιν, είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που τον έκανε αγαπητό σε μεγάλη μερίδα του κοινού.
Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι το σε ηλικία μόλις 16 ετών, τραγουδώντας δίπλα στον Στέλιο Περπινιάδη στο Αιγάλεω. Ο τελευταίος ήταν φίλος του πατέρα του και του έγραψε δυο τραγούδια ώστε να τον βοηθήσει να ξεκινήσει στην δισκογραφία. Την ημέρα της ηχογράφησης, ο Νταλάρας πήγαινε στο στούντιο στα Εξάρχεια, όταν του έκλεισαν τον δρόμο δυο άρματα μάχης. Ήταν 21 Απριλίου του 1967. Η πρώτη του ηχογράφηση θα γίνει 5 μήνες αργότερα.
Τα πρώτα του βήματα τα έκανε δίπλα σε ονόματα όπως η Καίτη Γκρέυ, τον Νίκο Καλλέργη και άλλους. Λίγο αργότερα θα υπογράψει και το πρώτο του συμβόλαιο με την ΜΙΝΟΣ, αφού ο Μάκης Μάτσας ενθουσιάστηκε όταν τον άκουσε στο μαγαζί του Σπύρου Ζαγοραίου στην Πλάκα.
Από εκεί και πέρα όλα ήρθαν μόνα τους. Συνεργασίες με τον Μάνο Λοΐζο, την Χαρούλα Αλεξίου και την Δήμητρα Γαλάνη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Μητσάκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Συνεργάστηκε επίσης με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θάνο Μικρούτσικο.
Έχει τραγουδήσει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής, σε μπουάτ, λαϊκά μαγαζιά, μεγάλους συναυλιακούς χώρους κλπ. Θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής. Σήμερα, κλείνοντας τα 67, συνεχίζει και περιοδεύει την Ελλάδα, τραγουδώντας παλιές του επιτυχίες.
Είναι παντρεμένος με την Πολιτικό Άννα Νταλάρα – Ραγκούση από το 1983.
https://dailymotion.com/video/xoh7zu
1995 – Ο Νίκος Γκάλης αποσύρεται από την ενεργό δράση
Ο «γκάνγκστερ», όπως είναι το παρατσούκλι του μεγαλύτερου Έλληνα καλαθοσφαιριστή, κατέκτησε 8 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 4 φορές το βραβείο του MVP στο πρωτάθλημα και, φυσικά, ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987, όπου ανακηρύχτηκε και MVP της διοργάνωσης.
Μπορεί ο Νίκος Γκάλης να σταμάτησε κάπως απότομα την αγωνιστική δράση του, όμως έμαθε στην Ελλάδα να αγαπάει το μπάσκετ, και αυτό δεν μπορεί να του το στερήσει κανείς. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995 σε ηλικία 38 ετών, ύστερα από 2 «πικρές» χρονιές στον Παναθηναϊκό. Το 1992, άφησε την μεγάλη του αγάπη, τον Άρη, στον οποίο αγωνίστηκε για 13 χρόνια και κατέβηκε στην Αθήνα. Τρία χρόνια αργότερα θα αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω του μια βαριά κληρονομιά, με μεγαλύτερη εκείνη του ανθρώπου που έμαθε στην Ελλάδα τι είναι μπάσκετ και ξεκίνησε μια δυναστεία μεγάλων παικτών που έχει διακριθεί σε συλλογικό και Εθνικό επίπεδο.
Σήμερα, ο Νίκος Γκάλης είναι 59 ετών και έχει τιμηθεί από τον Άρη και την πολιτεία, που έδωσαν το όνομα τους στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον και στο ΟΑΚΑ, αντίστοιχα.
Κοινοποιήστε: