1980 – Σεισμός 6,9 Ρίχτερ ρημάζει την Ιταλία που μετρά 2.483 νεκρούς και πάνω 7.500 τραυματίες
Ο σεισμός της νότιας Ιταλίας, στην Ιρπίνια, κοντά στο Έμπολι είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος εγκέλαδος που έχει χτυπήσει την γειτονική χώρα. Στις 23 Νοεμβρίου του 1980, γύρω στις 7.30 ώρα Ιταλίας, η σεισμική δόνηση των 6,9 της κλίμακας ρίχτερ τάραξε τα θεμέλια όλης της περιοχής, σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Ο σεισμός κράτησε περισσότερο από ένα λεπτό, σε μεγάλη ένταση. Οι πόλεις στην επαρχία του Αβελίνο υπέφεραν περισσότερο από όλες. Στην πόλη Σάντ Άντζελο 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 27 παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο ορφανοτροφείο, ενώ το 80% της πόλης ισοπεδώθηκε. Άλλες 4 πόλεις καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Πολλά κτίρια έπεσαν ακόμα και στην Νάπολη, με την εμβέλεια του σεισμού να φτάνει τα 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φτάνοντας στην Νάπολη και στο Σαλέρνο.
Ο απολογισμός ήταν τραγικός. 2.483 νεκροί, περισσότεροι από 7.500 τραυματίες, ενώ 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Η ιταλική κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 59 τρισ. Λιρέτες για να επαναφέρει την περιοχή σε φυσιολογικά πλαίσια, με την Γερμανιά να συνεισφέρει 32 εκατ. Δολάρια ενώ οι ΗΠΑ προσέφεραν περι τα 70 εκατ.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αποκαλύφθηκε σκάνδαλο, το οποίο κατέδειξε πως τα μισά λεφτά που δόθηκαν για την επανακατασκεύη των πληγεισών περιοχών, «φαγώθηκαν» από μια νέα κοινωνική πλούσια τάξη που δημιουργήθηκε στην περιοχή. Το γεγονός ότι η μαφία άρχισε να δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα αμέσως μετά τον σεισμό, καταδεικνύει το μέγεθος του σκανδάλου.
Το ανησυχητικό για την Ελλάδα, είναι πως ο εν λόγω σεισμός σημειώθηκε 3 μόλις μήνες πριν από τον μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων το 1981. Ο καταστροφικός σεισμός της Ιταλίας, στις 24 Αυγούστου, που κόστισε την ζωή σε εκατοντάδες άτομα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την χώρα μας.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cxtrTyqUZdQ]
1988 – Ο Γιώργος Κοσκωτάς συλλαμβάνεται στην Βοστώνη για χρέη προς το αμερικάνικο δημόσιο. Καταζητείται ήδη και στην Ελλάδα, όπου θα εκδοθεί το 1991
Ο Γιώργος Κοσκωτάς έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο «γκουρού της διαπλοκής». Η άνοδός του, ήταν ταχύτατη και ραγδαία, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να κυλιστεί στον βούρκο. Έτσι κι έγινε.
Το 1979, σε ηλικία 25 ετών, προσλαμβάνεται στην Τράπεζα Κρήτης, ενώ μόλις έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, στην θέση του διευθυντή συναλλάγματος. Μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε να αποκτήσει το 56% της Τράπεζας Κρήτης και μαζί, τον εκδοτικό οίκο Γραμμή Α.Ε., ο οποίος εξέδιδε μια καθημερινή εφημερίδα και έξι περιοδικά.
Μέχρι το 1987, ο Κοσκωτάς είχε αγοράσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τρείς ημερήσιες εφημερίδες, ενώ η Τράπεζα Κρήτης εμφάνιζε περίφημα νούμερα.
Από τον Οκτώβριο του 1987, τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν, άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν τις «παρανομίες του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φοροαποφυγή και πολλά άλλα. Ο Κοσκωτάς μέχρι τότε «έκοβε και έραβε» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, έχοντας στενές σχέσεις με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σχέση, πολιτικής τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ, που επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ίσως ήταν και η αρχή του τέλους της «αυτοκρατορίας», του Γιώργου Κοσκωτά.
Τον Ιούλιο του 1988, ο εισαγγελέας διατάσσει τον έλεγχο της Τράπεζας κρήτητς, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, που πέρασε «φωτογραφική» τροπολογία, που έδινε περιθώρια για ελιγμούς στον επιχειρηματία.
Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε υπεξαίρεση 33,5 δισ. δραχμών, με τα οποία ο Κοσκωτάς χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις του, με ένα μεγάλο μερίδιο να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και την πολύκροτη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι. Το πολιτικό τοπίο δονείται, το «βρώμικο ‘89» κάνει την εμφάνισή του και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μαζί τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραπέμπονται σε δίκη.
Όταν ξεσπά το σκάνδαλο, ο Κοσκωτάς βρίσκεται ήδη εκτός χώρας, έχοντας καταφύγει στις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου. Η περιουσία του κατάσχεται και αποφασίζεται η εκποίηση της. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, να ματαιώνουν τελευταία στιγμή συλλαλητήριο υπέρ του, συμπαθούς στα μάτια τους, προέδρους της ομάδας.
Μετά την αποκάλυψη νέα υπεξαίρεσης, ο Κοσκωτάς θα διαφύγει για την Βραζιλία, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Αργύρη Σαλιαρέλη και από εκεί στις ΗΠΑ. Στον Σαλιαρέλη φέρεται τότε να μεταβίβασε χωρίς κανένα αντίτιμο τις μετοχές τις ΠΑΕ Ολυμπιακός (68%), κάτι που όμως αρνήθηκε αργότερα.
Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συλλαμβάνεται στην Μασαχουσέτη, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο του 1991, σχεδόν 2,5 χρόνια αργότερα. Αμέσως μετά την σύλληψή του κατηγόρησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου κατέθεσε μήνυση κατά του περιοδικού αλλά δεν απάντησε ποτέ στις κατηγορίες.
Ο Κοσκωτάς οδηγήθηκε τελικά σε δίκη κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, πλαστογραφία και παρακώλυση ελέγχου της δικαιοσύνης. Στην απολογία του υποστήριξε ότι ο Παπανδρέου ήταν αυτός που είχε μεσολαβήσει ώστε να καταθέτουν οι ΔΕΚΟ τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα Κρήτης, την ίδια ώρα που τον κατηγόρησε για δωροδοκία.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2FHJG9vHfSM]
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη. Τα 33 δισ. που υπεξαίρεσε του χρησίμευσαν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του αλλά και στην δωροδοκία πολιτικών. Αποφυλακίστηκε το 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αφού το Πενταμελές εφετείο κακουργημάτων μείωσε την ποινή λόγω «ειλικρινούς μεταμέλειας».
Σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς, εργάζεται σαν σύμβουλος επενδύσεων σε ιδιώτες. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια άνετη ζωή, αφού ο Κοσκωτάς δεν επέστρεψε ποτέ τα λεφτά που υπεξαίρεσε καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων από υπεξαιρέσεις, αφού η ποινή της φυλάκισης θεωρούνταν αρκετή ως τιμωρία. Η έδρα της εταιρείας του είναι στην Βουλγαρία. Έχει αποτραβηχτεί εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του.
Σαν σήμερα: Ο Γιώργος Κοσκωτάς συλλαμβάνεται στην Βοστώνη («Σκάνδαλο Κοσκωτά»)
Κοινοποιήστε: