1901 – Μάρλεν Ντίτριχ: Γεννήθηκε η Γερμανίδα ηθοποιός που αρνήθηκε τον Χίτλερ
Στις 27 Δεκεμβρίου του 1901, γεννήθηκε στο Βερολίνο η παγκοσμίως γνωστή και μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς της εποχής της, η Μάρλεν Ντίτριχ. Μεσουράνησε στο θέατρο και στο σινεμά την δεκαετία του ’30 και του ’40.
Μικρή ήθελε να γίνει μουσικός αλλά παράτησε το βιολί, όταν τραυματίστηκε στο χέρι. Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Όταν έγινε 23 ετών παντρεύτηκε τον βοηθό παραγωγής σε Ρούντολφ Ζίμπερ και ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη. Ο γάμος τους βέβαια δεν κράτησε για πολύ, αλλά παρέμειναν φίλοι.
Μέχρι και το 1929 ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέατρο. Τότε γνωρίστηκε με τον αυστριακής καταγωγής Αμερικανό σκηνοθέτη, Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, ξεκινώντας μια από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες του κινηματογράφου. Ένα χρόνο αργότερα γύρισαν μαζί την ταινία «Γαλάζιος Άγγελος», που έκανε παγκόσμια επιτυχία. Γύρισε μαζί με τον Στέρνμπεργκ άλλες έξι ταινίες, με αποκορύφωμα την ταινία «Morocco».
Το 1932, οι φήμες έλεγαν πως είχε μπει ανάμεσα στο Στερνμπεργκ και την γυναίκα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός του κόσμου. Το 1939, άλλαξε την υπηκοότητα σε αμερικάνικη, κάτι που οι Γερμανοί το θεώρησαν προδοσία απέναντι στο λαό της.
Ο Χίτλερ την θαύμαζε απεριόριστα. Όμως η Ντίτριχ αισθανόταν συνυπεύθυνη για τις πράξεις των ναζί, ως Γερμανίδα. Ο Χίτλερ προσπάθησε, μέσω των συνεργατών να την δελεάσει και να επιστρέψει στην ναζιστική Γερμανία. Η Ντίτριχ αρνήθηκε κατηγορηματικά. Και αργότερα τιμήθηκε γι’ αυτό, με το μετάλλιο της ελευθερίας.
Το 1950 συνεργάστηκε με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στην ταινία «Stage Flight». Το 1952 παράτησε τον κινηματογράφο και έκανε μεγάλες επιτυχίες στο θέατρο. Το 1960 αποφάσισε να επιστρέψει στην Γερμανία και παρ’ όλη την αρχική κατακραυγή, λόγω της αλλαγής υπηκοότητας, κατάφερε μα αργά και σταθερά βήματα να ξανακερδίσει το γερμανικό κοινό. Το 1975 μετά από ένα ατύχημα που είχε πάνω στην σκηνή , δεν ξαναέπαιξε στο θέατρο. Έζησε στο Παρίσι, σχεδόν μόνη της.
Πέθανε λίγους μήνες πριν κλείσει τα 91, στις 6 Μαΐου του 1992, στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Η Μάρλεν Ντίτριχ υπήρξε μια σπουδαία ηθοποιός αλλά πάνω απ’ όλα ήταν μια γενναία και ανεξάρτητη γυναίκα, που γύρισε την πλάτη στον Χίτλερ.
2007 – Δολοφονείται η Μπεναζίρ Μπούτο, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός ισλαμικής χώρας
Η Μπεναζίρ Μπούτο καταγόταν από οικογένεια πολιτικών. Ήταν κόρη του πρωθυπουργού Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, ενός από τους λίγους μη στρατιωτικούς κυβερνήτες του Πακιστάν την δεκαετία του ’70. Γεννήθηκε στο Πακιστάν στις 21 Ιουνίου του 1953.
Από μικρή ήταν ανήσυχο πνεύμα και σπούδασε στο Χάρβαρντ φιλοσοφία, νομικά και οικονομικά, ενώ συνέχισε τις σπουδές της και στην Οξφόρδη. Όταν επέστρεψε στο Πακιστάν, αρχικά δεν θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική. Όμως αναγκάστηκε να το κάνει μετά το πραξικόπημα του Ζια Ουλ Χακ το 1977, που με εντολή του τελευταίου ο στρατός συνέλαβε και εκτέλεσε τον πατέρα της. Η ίδια συνελήφθη και κρατήθηκε για καιρό στην φυλακή.
Όταν ελευθερώθηκε έφυγε για την Αγγλία και έγινε ηγέτης του κόμματος που είχε ιδρύσει ο πατέρας της, το «Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν». Το 1986, ο Χακ σκοτώνεται όταν ανατινάχθηκε το αεροπλάνο του. Η Μπούτο επιστρέφει στο Πακιστάν και έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δύο χρόνια αργότερα θα εκλεγεί πρωθυπουργός και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί πρωθυπουργός σε ισλαμική χώρα.
Όμως έμεινε σε αυτή τη θέση για δύο χρόνια, όταν και πάφθηκε από τον πρόεδρο τις χώρας με τις κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Έχασε τις επόμενες εκλογές αλλά επανεκλέχθηκε ως πρωθυπουργός το 1993. Αυτή την φορά κυβέρνησε την χώρα για τρία χρόνια, και το 1996 εκδιώχθηκε για τις ίδιες κατηγορίες.
Μέχρι και το 2007 έζησε εξόριστη στο Λονδίνο και το Ντουμπάι. Τότε η κυβέρνηση του πακιστάν απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος της και της επέτρεψε να επιστρέψει στην χώρα και να συμμετάσχει στις εκλογές. Έφτασε στο Καράτσι στις 18 Οκτωβρίου του 2007, την ίδια μέρα που έγινε βομβιστική επίθεση στην πόλη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα.
Η τελευταία φωτογραφία της Μπεναζίρ Μπούτο πριν την δολοφονία της
Αλλά στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου δεν γλίτωσε. Καμικάζι επιτέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωσή της και αφού την πυροβόλησε τρείς φορές, έθεσε σε λειτουργία τα εκρηκτικά, σκοτώνοντας συνολικά 16 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα της Scotland Yard ο θάνατός της προήλθε από τραύμα στο κεφάλι μετά την έκρηξη και όχι από σφαίρα.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η Κυβέρνηση θεώρησε υπεύθυνους τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Κάτι που απέρριψαν οι ΗΠΑ και η ίδια η Αλ Κάιντα. Η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν το τέταρτο μέλος της οικογένειάς της που ασχολήθηκε με την πολιτική και δολοφονήθηκε, μετά τον πατέρα της και τα δύο αδέρφια της.
Σαν σήμερα: Μάρλεν Ντίτριχ: Γεννήθηκε η Γερμανίδα ηθοποιός που αρνήθηκε τον Χίτλερ
Κοινοποιήστε: