1978 – Αποκαλύπτεται η φριχτή υπόθεση του δράματος στο χωριό Κωσταλέξι, όπου μια οικογένεια κρατούσε για 29 χρόνια την κόρη στο υπόγειο
Στις 7 Νοεμβρίου του 1978, ήρθε στο φως μια πρωτοφανής υπόθεση στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας, που σόκαρε την κοινή γνώμη και την βύθισε σε απέραντη θλίψη και αποτροπιασμό.
Η 47χρονη Ελένη Καρυώτη, που από εκείνη την στιγμή έμεινε στην ιστορία ως «Ελένη του Κωσταλέξι», είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ύστερα από 29 χρόνια, καθώς οι γονείς της την κρατούσαν κλεισμένη στο υπόγειο. Οι δημοσιογράφοι και οι αστυνομικοί, όταν άνοιξαν την πόρτα αντίκρυσαν μια κοπέλα γuμνή, σκεπασμένη μόνο με μια κουβέρτα, βρώμικη, που συμπεριφερόταν σαν αγρίμι στην θέα των ανθρώπων. Δεν μιλούσε, μόνο κραύγαζε, λόγια ακαταλαβίστικά για τους υπολοίπους πράγματα.
Η υπόθεση είχε πολλές εξηγήσεις. Όμως μια ήταν η επικρατέστερη. Την περίοδο του εμφυλίου, η Ελένη, τότε μόλις 18 ετών, είχε συνάψει σχέση με τον δάσκαλο του χωριού. Εκτός από την «ατίμωση» που υπέστη η οικογένειά της, καθώς δεν είχε ακόμα παντρευτεί, η ιστορία είχε και πολιτική χροιά. Ο δάσκαλος είχε ταχθεί με το μέρος των κομμουνιστών ανταρτών, ενώ η οικογένεια της Ελένης θεωρούνταν και ήταν, σκληροπυρηνικοί δεξιοί και εθνικόφρονες.
Το μόνο που μπορούσε να γίνει, ήταν να μην εμφανίζεται πλέον δημόσια η Ελένη, κάτι που οι γονείς έκαναν χωρίς να το ξανασκεφτούν, φυλακίζοντάς την στο υπόγειο. Όλο το χωριό χάρισε στην οικογένεια τη σιωπή του, κάνοντας το περιστατικό αρχικά ένα καθημερινό μυστικό που χάθηκε στην λήθη των χρόνων που περνούσαν.
Ένα άλλο πάλι σενάριο που ήρθε στο φως χρόνια αργότερα, λέει πως η Ελένη ήταν ψυχικά ασθενής και πως η ιστορία με τον αντάρτη ήταν δημιούργημα του Τύπου. Οι γιατροί συνέστησαν να την κλείσουν σε ψυχιατρείο, όμως τα ιδρύματα τότε ήταν χειρότερα και απο φυλακή. Έτσι ο πατέρας της την έκλεισε στο σπίτι, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και για εκείνη αλλά και για την οικογένεια. Η πραγματική αλήθεια βέβαια δεν έχει γίνει γνωστή με βεβαιότητα.
Όμως η ιστορία έχει και συνέχεια. Αρχικά η Ελένη Καρυώτη μεταφέρεται στο νοσοκομείο και αργότερα σε ψυχιατρικό ίδρυμα. 20 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1998, εξαφανίζεται και από τότε η τύχη της αγνοείται. Μια ιστορία λοιπόν που άρχισε παράξενα τελείωσε με τον ίδιο τρόπο.
Τα αδέρφια της εν τέλει αθωώθηκαν. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε η Ελένη του Κωσταλέξι, η 47χρονη γυναίκα, που στις 7 Νοεμβρίου του 1998, συγκλόνισε την Ελλάδα και την συγκλονίζει μέχρι και σήμερα…
2006 – Υπερψηφίζεται από την Βουλή των Ελλήνων η ίδρυση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα
Στις 7 Νοεμβρίου του 2006, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ισλαμικού τεμένους στην Ελλάδα, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σύσσωμα τα κόμματα συμφώνησαν στο εν λόγω νομοσχέδιο, με την αντιπολίτευση απλά να εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις της σε συγκεκριμένα άρθρα.
Η αντιπολίτευση, και κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός, πως η διοίκηση θα αποτελείται από ορθόδοξους χριστιανούς δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα διορίζουν τον ιμάμη, αφού πρώτα κάνουν γραπτή εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την απόσυρση ή αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου προκειμένου «να φτάσουμε σε ένα επιστημονικά άρτιο, πολιτικά ασφαλές και συνταγματικά έγκυρο νομοθέτημα». Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Η ανέγερση του τεμένους αποφασίστηκε να γίνει στην περιοχή του Ελαιώνα, αφού η προηγούμενη απόφαση, για ίδρυση τεμένους στην Παλλήνη είχε απλά παραμείνει απόφαση και δεν έγινε ποτέ πράξη, με συνέπεια να ναυαγήσει. Η περιοχή του Βοτανικού κρίθηκε η καταλληλότερη, με τον χώρο να είχε ήδη βρεθεί. Η τότε υπουργός Παιδείας, κα. Γιαννάκου τόνισε πως το τέμενος παραχωρείται κατά χρήση και κάλεσε όλα τα κόμματα να άρουν τις επιφυλάξεις τους, ώστε να μην χρειαστούν «άλλα είκοσι χρόνια» για τη δημιουργία του τεμένους, στον Ελαιώνα της Αθήνας, από τότε που σχεδιάστηκε η ανέγερση τεμένους στην Παλλήνη Αττικής.
Δέκα χρόνια αργότερα, το τέμενος δεν έχει ακόμα χτιστεί, ενώ πρόσφατα (4 Νοεμβρίου) η αστυνομία επιχείρησε στον χώρο και συνέλαβε ακροδεξιούς οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη από τον Ιούλιο.
Χωρίς να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση τα 15 άτομα που βρίσκονταν εκεί και αυτοπροσδιορίζονται ως «Κίνημα Ελλήνων Εφέδρων Πολιτών-Οπλιτών» αποχώρησαν και προσήχθησαν από την Αστυνομία στην ΓΑΔΑ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραμείνει στον χώρο, για να μην εισέλθουν τυχόν άλλοι καταληψίες.
Στα μέσα Νοεμβρίου, υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση του τεμένους.
Σαν σήμερα: Αποκαλύπτεται η φριχτή υπόθεση του δράματος της «Ελένης του Κωσταλέξι»
Κοινοποιήστε: