Παγκόσμια ανησυχία μετά την επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους.
Πολλές σπουδαίες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πράγματα όπως το GPS, το διαδίκτυο και τα μικροτσίπ αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της τεχνολογικής έκρηξης του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Δυστυχώς, το ίδιο συνέβη και με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok, το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο στον κόσμο και τη συσκευή καταστροφής της Ρωσίας.
Για την κατάσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και τις επικείμενες απειλές είχε μιλήσει ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών – www.elisme.gr) κ. Ιωάννης Μπαλτζώης.
Ο κ. Μπαλτζώης αναφέρει το ρωσικό δόγμα “Χέρι του Νεκρού”, που σημαίνει ότι αν η Ρωσία δεχτεί πυρηνικό χτύπημα και η ηγεσία της καταστραφεί, τα πυρηνικά της υποβρύχια θα εκτοξεύσουν πύραυλους αυτόματα, προκαλώντας μαζική καταστροφή.
Σαν κάτι βγαλμένο από μια από τις χειρότερες ταινίες του Τζέιμς Μποντ, η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο και να εκτοξεύσει όλα τα πυρηνικά της όπλα χωρίς καμία εντολή από έναν πραγματικό άνθρωπο.
Η Ρωσία έχει σήμερα περίπου 1.600 ανεπτυγμένα τακτικά πυρηνικά όπλα, ενώ άλλα 2.400 στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι συνδεδεμένα με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό καθιστά τη Ρωσία τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Όλα αυτά τα όπλα είναι συνδεδεμένα με το Perimeter, ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου των πυρηνικών όπλων.
Σε μια κρίση που θα μπορούσε να σημάνει ένα πρώτο χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στρατιωτικοί διοικητές θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το Perimeter. Η Περίμετρος θα εγγυόταν ότι η Σοβιετική Ένωση (και τώρα η Ρωσία) θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμη και αν εξοντώνονταν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της.
Μόλις ενεργοποιηθεί, το σύστημα Perimeter μπορεί να εκτοξεύσει ολόκληρο το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση. Ήταν μέρος του δόγματος του Ψυχρού Πολέμου της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής, ενός μέσου αποτροπής πυρηνικών επιθέσεων με τη διασφάλιση ότι η πλευρά που θα ξεκινούσε ένα πρώτο χτύπημα θα εξοντωνόταν επίσης.
Η θεωρία που ονομάζεται «Νεκρό Χέρι» στη Δύση, είναι ότι ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου μετρά τις επικοινωνίες σε στρατιωτικές συχνότητες, τα επίπεδα ακτινοβολίας, την πίεση του αέρα, τη θερμότητα και τις βραχυπρόθεσμες σεισμικές διαταραχές. Εάν οι μετρήσεις υποδεικνύουν πυρηνική επίθεση, το Perimeter ξεκινά μια ακολουθία που θα κατέληγε στην εκτόξευση όλων των ICBM του σοβιετικού (τώρα, ρωσικού) οπλοστασίου.
Η Perimeter θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο διοίκησης, εφοδιασμένο με μια ραδιοβόμβα που μεταδίδει εντολές εκτόξευσης στα ρωσικά πυρηνικά σιλό, ακόμη και με την παρουσία ραδιοφωνικών παρεμβολών. Ο πύραυλος θα πετούσε σε όλο το μήκος της χώρας. Μετά από μια σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων για να αποδειχθεί η βιωσιμότητα ενός τέτοιου πυραύλου διοίκησης, το σύστημα Perimeter τέθηκε σε λειτουργία το 1985.
Η Σοβιετική Ένωση δεν επιβεβαίωσε ποτέ ότι ένα τέτοιο σύστημα υπήρξε ποτέ, αλλά ο Ρώσος στρατηγός των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων Σεργκέι Καρακάεφ το επιβεβαίωσε σε ρωσική εφημερίδα το 2011, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστραφούν σε 30 λεπτά. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το σύστημα αναβαθμίστηκε για να συμπεριλάβει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης με ραντάρ και τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύχθηκαν παρόμοιες τεχνολογίες. Οι σεισμικοί αισθητήρες και οι αισθητήρες ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση τμημάτων των ΗΠΑ και του κόσμου για πυρηνικές εκρήξεις και άλλες δραστηριότητες, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν δημιούργησε ποτέ μια αυτόματη ενεργοποίηση για το οπλοστάσιό του. Αντίθετα, εξασφάλισε ότι οι Αμερικανοί άνθρωποι με την ικανότητα και την εξουσία να εξαπολύσουν ένα δεύτερο χτύπημα θα επιβίωναν από ένα πρώτο χτύπημα.
Δεδομένου ότι η Περίμετρος φέρεται να είναι ακόμη ενεργή, ο κίνδυνος ενός αυτόματου, δημιουργημένου από υπολογιστή πυρηνικού πλήγματος εξακολουθεί να υφίσταται. Τώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού, ίσως να έχει θέσει σε επιφυλακή και τη συσκευή της ημέρας της καταστροφής της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ:military.com
Κοινοποιήστε: