Το ριζότο μιλανέζα (Risotto alla Milanese) είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο από τη Λομβαρδία, διάσημο για τη μοναδική του γεύση και το χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα, που οφείλεται στο σαφράν. Η συνταγή αυτή αναδεικνύει την απλότητα και την κομψότητα της ιταλικής κουζίνας, με λίγα αλλά εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Το σαφράν, γνωστό και ως «χρυσό μπαχαρικό», δίνει στο πιάτο μια διακριτική, αλλά εντυπωσιακή γευστική νότα.
Συνταγή για Ριζότο μιλανέζα με σαφράν:
Υλικά (για 4 άτομα):
- 320 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή βοδινού
- ½ γραμμάριο σαφράν
- 150 ml λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του σαφράν: Σε ένα μικρό μπολ, μουλιάστε το σαφράν σε λίγο ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά ώστε να απελευθερώσει το άρωμα και το χρώμα του.
- Σωτάρετε το κρεμμύδι: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το ρύζι: Ρίξτε το ρύζι στο τηγάνι και σοτάρετέ το για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει γυαλιστερό.
- Σβήστε με το κρασί: Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
- Προσθέστε το ζωμό: Ρίχνετε λίγο-λίγο τον ζωμό, έναν κουτάλι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το ρύζι να τον απορροφήσει.
- Προσθέστε το σαφράν: Στα μέσα της διαδικασίας μαγειρέματος, προσθέστε το σαφράν μαζί με το νερό που το μουλιάσατε. Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό και να ανακατεύετε.
- Τελείωμα του ριζότο: Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το ριζότο να σταθεί για 2 λεπτά και σερβίρετε ζεστό με λίγη επιπλέον παρμεζάνα.
Καλή σας όρεξη!
Κοινοποιήστε: