Όταν παίρνουμε την απόφαση να πάμε σε ψυχολόγο, συνήθως δεν είμαστε στην καλύτερη φάση της ζωής μας. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να νιώθουμε γενικά υπερφορτωμένοι επειδή μας συμβαίνουν πολλά. Το να διαλέξουμε όμως τον σωστό ψυχολόγο είναι ένα αρκετά απαιτητικό βήμα.
Όπως δε θα πηγαίναμε σε γιατρό χωρίς πρώτα να ελέγξουμε τις ικανότητες και τις συστάσεις του, έτσι δεν πρέπει να πάμε άκριτα σε ένα ψυχολόγο. Το δύσκολο κομμάτι είναι η όχι και τόσο ξεκάθαρη νομοθεσία στην Ελλάδα όσον αφορά το επάγγελμα, αλλά και το ταμπού που ακόμα κυνηγάει ως έναν βαθμό κάποιον που θα επιλέξει να πάει σε ψυχολόγο. Η λύση-κλειδί είναι η ενημέρωση, για αυτό και είμαστε εμείς εδώ!
Πώς θα βρω τον κατάλληλο ψυχολόγο;
1. Διευρύνετε πρώτα τις δικές σας γνώσεις
Καλό είναι να μην αρχίσετε την αναζήτηση εντελώς αδιάβαστοι, διότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσετε σε κάποιον που δεν έχει το κατάλληλο υπόβαθρο και εν τέλει να σας κάνει κακό αντί καλό. Ψάξτε τις δυνατότητες και τα ωφελήματα των διαφόρων μορφών θεραπείας, τι παίζει στην αγορά, τα δικαιώματά σας ως πελάτης κ.λπ. Το ίντερνετ θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτό, οπότε καλά θα κάνετε να το ψάξετε αρκετά.
2. Βεβαιωθείτε για τις σπουδές και την αδειοδότησή του
Η νομοθεσία στην Ελλάδα επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος με την απόκτηση του πτυχίου Ψυχολογίας, ενώ υπάρχουν πολλά προγράμματα “ειδίκευσης” αμφιβόλου ποιότητας που δεν προσφέρουν το σωστό υπόβαθρο. Ο ψυχολόγος έχει οπωσδήποτε πτυχίο στην Ψυχολογία και μεταπτυχιακές σπουδές σε εφαρμοσμένο κλάδο της (κλινική, συμβουλευτική, σχολική). Προσέξετε επίσης τίτλους όπως ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος, life coacher κ.λπ. Δεν πρέπει να συγχέονται με τον τίτλο του ψυχολόγου και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την κατάρτισή του. Επιπλέον, ζητήστε να δείτε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος – έχετε κάθε δικαίωμα.
Δες επίσης: 5 βιβλία που θα σας φέρουν σε επαφή με την ψυχολογία!
3. Ακούστε τις συστάσεις, αλλά μη βασιστείτε μόνο σε αυτές
Ίσως κάποιος φίλος ή γνωστός που εμπιστευόμαστε την κρίση του να γνωρίζει κάποιον ψυχολόγο, όμως δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει σε εσάς. Φροντίστε να ρωτήσετε όσα περισσότερα άτομα μπορείτε, να ψάξετε στο ίντερνετ για περιγραφές και συστάσεις των ψυχολόγων της περιοχής κ.λπ. Συνδυάστε τις πληροφορίες σας και καταλήξτε εκεί που νιώθετε πως είναι καλύτερα. Το ότι κάποιος ψυχολόγος βοήθησε ένα άτομο, όσο κοντινό σας κι αν είναι, δε σημαίνει ότι θα βοηθήσει κι εσάς.
4. Κάντε του ερωτήσεις για τη δουλειά και την εμπειρία του
Ο σωστός ψυχολόγος θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για την εμπειρία του μέχρι σήμερα, τις σπουδές του, την πρακτική του άσκηση, τις περαιτέρω εξειδικεύσεις του, τον χρόνο εμπειρίας του, την προηγούμενη εργοδότησή του κ.λπ. Μη φοβάστε ότι θα γίνεται αδιάκριτοι ή αγενείς – έχετε κάθε δικαίωμα να μάθετε τέτοιες πληροφορίες. Είναι ο επαγγελματίας τον οποίο εμπιστεύεστε για την ψυχική σας υγεία, το πολυτιμότερο σας αγαθό.
Δες επίσης: Πώς να βοηθήσετε πραγματικά ένα άτομο με κατάθλιψη!
5. Τσεκάρετε αν ο προσανατολισμός και το στυλ του σας ταιριάζει
Κάθε ψυχολόγος ασκεί συνήθως ένα συγκεκριμένο στυλ θεραπείας, όπως συστημική θεραπεία με ζευγάρια και οικογένειες, ειδίκευση σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ή διαταραχή, ψυχαναλυτική θεραπεία, θεραπεία που στηρίζεται στη μάθηση συμπεριφορών και άλλες. Σας προτείνω να παίξετε λίγο με την αναζήτηση στο ίντερνετ για να διαφωτιστείτε με τα βασικά. Αν αυτός ο ψυχολόγος ειδικεύεται ας πούμε στα παιδιά ενώ εσείς δεν έχετε, μάλλον δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την τιμή ανά συνεδρία (καλό είναι να μην είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή) πόσο συχνά θέλει να σας βλέπει και πόσο τυπικός σκοπεύει να είναι στο πρόγραμμά σας.
6. Στην τελική, είναι και θέμα χημείας
Ο ψυχολόγος είναι και άνθρωπος, και ως γνωστόν δεν ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι με όλους. Όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά γιατί απλά δεν ταιριάζεται. Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι σωστά και παρ’ όλα αυτά κάτι να μη σας “κάθεται”. Για να κάνετε τόσες συζητήσεις με κάποιον άνθρωπο και να τον εμπιστευτείτε με τις προσωπικές σας σκέψεις ώστε να σας βοηθήσει, θα πρέπει να νιώθετε και χημεία. Το ιδανικό θα είναι να σας εμπνέει ζεστασιά και εμπιστοσύνη, όχι όμως στο σημείο να νιώθετε όπως με τους κολλητούς σας. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να βλέπουν τον ψυχολόγο ως φίλο – στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς αντιεπαγγελματικό. Βεβαιωθείτε ότι είστε ο εαυτός σας και ότι η συζήτηση κυλάει με τέτοιο τρόπο, ώστε να σας βοηθάει. Αν χτυπήσατε την κατάλληλη πόρτα, θα το νιώσετε.
Δες επίσης: 7 προειδοποιητικά σημάδια ότι εξαντλείσαι πνευματικά και ψυχικά!
Κυρίως, να θυμάστε ότι δεν είναι ντροπή ούτε δείγμα “τρελού” να επισκεφτείτε ψυχολόγο. Στην τελική, τι φοβάστε; Τι θα πουν οι άλλοι; Αυτό που πρέπει να σας απασχολεί είναι ότι κάνετε μια επένδυση που θα ωφελήσει την ψυχική σας υγεία, θα σας κάνει να μάθετε τον εαυτό σας καλύτερα και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, για αυτό σπάστε το στίγμα και διαλέξτε τον σωστό ψυχολόγο για να σας βοηθήσει στην πορεία σας!
The post Πώς να επιλέξετε έναν σωστό ψυχολόγο! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: