Αναρωτιέσαι πώς να δώσεις τέλος σε μία τοξική σχέση. Δυστυχώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Μία τέτοια σχέση μπορεί να σε επιβαρύνει ψυχολογικά, να σε εμποδίζει να ζήσεις ελεύθερα τη ζωή σου ή ακόμη χειρότερα, να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια σου. Συχνά αργείς να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση, ή ακόμη χειρότερα, το έχεις καταλάβει και βρίσκεσαι σε πλήρη άρνηση. Έτσι παραμένεις σε μία σχέση που δεν σου προσφέρει τίποτα. Ο χρόνος περνάει, η σχέση γίνεται ακόμη πιο τοξική και δεν ξέρεις πώς να ξεφύγεις από αυτή.
Δες τα 5 βασικά βήματα για να φύγεις οριστικά από μία τοξική σχέση.
1. Προετοιμάσου πριν μιλήσεις στο/στη σύντροφο σου.
Έχεις περάσει το στάδιο που ανησυχείς αν η απόφαση σου είναι σωστή. Ξέρεις τι θέλεις και πρέπει να το διεκδικήσεις. Πρέπει λοιπόν να είσαι έτοιμος/η να υποστηρίξεις τον εαυτό σου. Αν και η βοήθεια από κάποιο κοντινό σου άτομο μπορεί να είναι μία ριψοκίνδυνη επιλογή, αν έχεις στο πλευρό σου ένα πολύ έμπιστο φίλο/η, εξέφρασε τα όσα νιώθεις και μίλα ανοιχτά. Αυτή η κουβέντα θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις τα όσα νιώθεις και να προετοιμαστείς για την συζήτηση με το άτομο που έχεις να αντιμετωπίσεις. Προετοίμασε το/τη σύντροφο σου, ότι θέλεις να μιλήσετε σοβαρά. Καλό είναι να τους βάλεις στο κλίμα σιγά σιγά. Τέλος, αποφάσισε το πού θέλεις να συζητήσετε. Φρόντισε να είναι ένα μέρος που νιώθεις άνετα και κυρίως ασφαλής. Ποτέ δεν ξέρεις ποια μπορεί να είναι η αντίδραση του άλλου.
Δες επίσης: Αυτοπεποίθηση: τι είναι και πως να την αποκτήσεις!
2. Μίλα στο/στη σύντροφο σου.
Πρόκειται για μία δύσκολη συζήτηση όπου δεν μπορούν να γίνουν όλα μηχανικά. Ωστόσο ένα πράγμα που καλό είναι να έχεις υπόψη σου, είναι να είσαι ειλικρινής. Να μιλάς ανοιχτά και να δώσεις λεπτομέρειες για τις σκέψεις σου. Το άτομο απέναντι σου αξίζει να ξέρει τι σε προβληματίζει στη σχέση σας. Απάντησε στις ερωτήσεις που θα σου γίνουν, μην υπεκφεύγεις! Άκου τη πλευρά του άλλου και κάνε ένα σωστό διάλογο. Ωστόσο πρόσεχε να μην σε επηρεάσουν τα λεγόμενα τους. Μη ξεφύγεις από το στόχο σου και βρες το θάρρος να διαφωνήσεις εκεί που πρέπει. Εξάλλου, δεν σε ενδιαφέρει να κερδίσεις το δίκιο σου, ούτε να ρίξεις ευθύνες. Σε ενδιαφέρει η ψυχική σου ηρεμία.
Δες ακόμη: Πως να αντιμετωπίσεις έναν καυγά χωρίς υστερίες!
3. Ξέκοψε και μείνε μακριά από την επιρροή τους.
Μείωσε σιγά σιγά τις επαφές με την άλλη πλευρά. Γνώρισε καινούριο κόσμο, κάνε νέες παρέες. Βάλε τα όρια σου και κάνε ξεκάθαρο ότι η σχέση αυτή έχει λήξει πλέον για εσένα. Προετοιμάσου για κάθε ενδεχόμενο. Είναι πιθανό να μη ταυτιστούν μαζί σου συναισθηματικά και να προσπαθήσουν να πιέσουν καταστάσεις. Αν σε προσεγγίσει ο/η πρώην σου με στόχο μία επανασύνδεση, ξέρεις πολύ καλά τι να κάνεις. Κράτα την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου (και στο άλλο άτομο) για μία καλύτερη ζωή. Εξάλλου, άτομα που πιέζουν καταστάσεις και κάνουν ψυχολογικό πόλεμο είναι ό,τι ακριβώς πρέπει να αποφύγεις. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πάρεις πολύ πιο δραστικά μέτρα: Σε περίπτωση που το άλλο άτομο αρχίσει να γίνεται επιθετικό και επικίνδυνο, μη διστάσεις να καλέσεις ακόμη και την αστυνομία!
Δες επίσης: 6 Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε σχέση εξάρτησης!
4. Απέβαλε τα βάρη της σχέσης.
Όσο πιο νωρίς καταλάβεις ότι η σχέση αυτή ανήκει στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματα σου σε ένα πρόσωπο που νιώθεις ασφάλεια. Μίλα σε μέλη της οικογένειας σου ή κάποιο/α πολύ κοντινό/ή φίλο/η σου. Άτομα που θα σε καταλάβουν και είναι πρόθυμα έστω και να σε ακούσουν. Έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις κάπου και να αποβάλλεις το βάρος από ένα τόσο δύσκολο κομμάτι της ζωής σου. Έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις πιο γρήγορα.Αν η στήριξη από ένα κοντινό σου άτομο δεν σε καλύπτει μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό. Η ψυχική σου υγεία προέχει και δεν θέλεις να κουβαλάς βάρη μαζί σου στις επόμενες σχέσεις σου.
Δες επίσης: Πώς να επιλέξετε έναν σωστό ψυχολόγο!
5. Φρόντισε τον εαυτό σου.
Το οριστικό τέλος θα έρθει πραγματικά όταν δώσεις αξία στον εαυτό σου και το μέλλον σου. Κάνε ένα ταξίδι, βρες ένα νέο χόμπι, διεύρυνε τους ορίζοντες σου. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου.Βγες έξω, γνώρισε νέο κόσμο. Κάνε καινούριους φίλους και πέρνα καλά. Και πού ξέρεις! Ίσως έρθει μία καινούρια σχέση που θα σε ενθουσιάσει και θα σου συστήσει μία καλύτερη πλευρά της ζωής!
The post Πώς να δώσεις τέλος σε μία τοξική σχέση appeared first on ediva.gr.
Το Διαβάσαμε Πώς να δώσεις τέλος σε μία τοξική σχέση
Κοινοποιήστε: