Η αλήθεια είναι ότι στις ταινίες απολαμβάνουμε έναν παθιασμένο και έντονο καυγά που πάντα έχει αίσιο τέλος. Όταν, όμως, πρόκειται για την πραγματικότητα οι υστερίες και οι φωνές και η παράνοια δεν ικανοποιούν και δε βοηθούν κανένα. Κακά τα ψέματα είναι σημαντικό να ξέρεις πως να αντιμετωπίζεις έναν καυγά χωρίς υστερίες.
Αρχικά γιατί βοηθάει στην εξέλιξη και την αρμονική λειτουργία της σχέσης σου και έπειτα κάνει καλό και στην αυτή καθαυτή την ψυχική σου ηρεμία. Επειδή, λοιπόν, θα υπάρξουν καυγάδες και θα υπάρξουν φωνές είναι καλό να γνωρίζεις πως να χειριστείς την κατάσταση όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Βασική έλλειψη σε κάθε διαμάχη είναι επικοινωνία. Είτε αυτή είναι με τον συγκάτοικο σου, είτε με φίλους, είτε με τον σύντροφο σου. Για αυτό παρακάτω θα βρεις μερικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση όσο πιο ήρεμα γίνεται.
12 Tips για να λύσεις μια διαφωνία χωρίς υστερίες
Πάρε μια βαθιά ανάσα
Πριν ξεκινήσεις να μιλάς, πάρε μια βαθιά ανάσα. Κράτησε την για όσο χρειαστείς να ηρεμήσεις και έπειτα άφησε την. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει χρόνο για να χαλαρώσει λίγο από τα νεύρα που έχεις και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Ουσιαστικά θα δώσεις χρόνο και χώρο στη λογική σου να παρέμβει.
Δες το πρόβλημα σαν τρίτος
Κάνε ένα βήμα πίσω και εξέτασε τον όλο καυγά “απ’ έξω”. Σαν να είσαι απλά ένας παρατηρητής και να κοιτάς ένα ζευγάρι να τσακώνεται. Προσπάθησε να δεις όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά γίνεται την κατάσταση. Που έχεις λάθος; Τι μπορείς να χειριστείς καλύτερα; Που έχει ο συνομιλητής σου λάθος και πως θα μπορούσες να του εξηγήσεις καλύτερα τα πράγματα; Όταν σε κυριεύει ο θυμός είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείς να δεις την κατάσταση από απόσταση και όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.
Δες επίσης: 20 Σημάδια ότι η σχέση σας χρειάζεται ψυχολόγο!
Συζήτησε το πρόβλημα όταν θα είστε και οι δυο πιο ήρεμοι
Πολλοί λένε ότι στη βράση κολλάει το σίδερο και ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εκείνη τη στιγμή. Βέβαια, κανένα πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί όταν είστε και οι δυο εν βρασμώ ψυχής και το μόνο που καταφέρνετε να κάνετε είναι να προσβάλλετε ο ένα τον άλλον και να υστεριάζετε δίχως τελειωμό. Πάρτε τον χρόνο σας, ηρεμήστε και έπειτα συζητήστε.
Όρισε το πρόβλημα με λίγες λέξεις
Ονόμασε ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Μην ξεκινήσεις να το αναλύεις από την αρχή γιατί ο πλατειασμός είναι σίγουρος και η μπάλα θα χαθεί μέχρι να πεις κύμινο. Προσπάθησε να περιγράψεις τη ρίζα του προβλήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις γίνεται. Έπειτα, μπορείς να ξεκινήσεις σιγά σιγά και κομμάτι κομμάτι να αναλύεις το τι συμβαίνει.
Άσε τον άλλο να απαντήσει
Σε κάθε καυγά είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι πλευρές για να υπάρχουν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και όλες οι οπτικές γωνίες. Εφόσον έθεσες το πρόβλημα που σύμφωνα με εσένα είναι το κυριότερο, άφησε τον άλλον να σου πει και τι πιστεύεις εκείνος ότι είναι πραγματικά το πρόβλημα. Μην τον ακυρώνεις γιατί αυτό θα προκαλέσει ακόμα περισσότερο εκνευρισμό. Τέλος, μετά από διάλογο διαλέξτε με ποιανού το πρόβλημα θα ξεκινήσετε να ασχολείστε.
Δες επίσης: Πως να ηρεμήσεις τον άντρα σου σ’ έναν καυγά!
Μην αγνοείς τη γλώσσα του σώματος
Σκέψου λίγο να σου λέει κάποιος ότι σε ακούει και σε προσέχει και ταυτόχρονα είτε να έχει τα χέρια σταυρωμένα, είτε να κάθεται κάπου σε απόσταση και με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Εντάξει, όση ηρεμία και ψυχραιμία να έχει κάποιος, με μια τόσο απαξιωτική γλώσσα του σώματος είναι λογικό να του ανάψουν τα λαμπάκια. Οπότε μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Δείξε διάθεση για την επίλυση του καυγά. Και επίσης, ζήτησε ευγενικά και από τον συνομιλητή σου το ίδιο πράγμα.
Μην “τσιγκλάς” τον συνομιλητή σου
Όλες οι γυναίκες έχουμε την τάση όταν μας πιάνουν τα διαόλια να θέλουμε να προκαλέσουμε άσχημες αντιδράσεις από τον σύντροφό μας. Δεν πάει να είναι γλυκομίλητος και να προσπαθεί να βγάλει άκρη; Όχι. Στόχος μας είναι να τον τσιγκλίσουμε και να τα κάνουμε όλα τρις χειρότερα. Θα στο πω ευγενικά. Κόψε αυτό το κακό συνήθειο γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο σε φωνές και περισσότερο καυγά.
Όταν ρωτάς κάτι, να περιμένεις να ακούσεις απάντηση
Μην παίρνεις μονότερμα την συζήτηση. Όταν ρωτάς κάτι, θα πρέπει να περιμένεις απαντήσεις. Αν δεν είσαι διατεθειμένη να ακούσεις πρώτον, μην ρωτάς και δεύτερον, μη μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις διάλογο. Για να λυθεί ένας καυγάς χρειάζεται να επικοινωνούν και τα δυο αντικρουόμενα μέλη. Ειδάλλως, δεν είναι παρά μόνο ένας μονόλογος που δεν προσφέρει καμιά παραγωγική λύση.
Δες επίσης: 7 Tips που πρέπει να ακολουθήσεις για μια υγιή σχέση!
Πιάσε ένα πρόβλημα τη φορά
Συνήθως σε έναν καυγά δεν συζητιέται μόνο ένα θέμα. Ξαφνικά μας πιάνει μια τάση και θυμόμαστε όλα όσα μας ενοχλούν και μας πειράζουν και ας είναι και από πρόπερσι. Ναι οκ, να συζητάμε τα πάντα και να προσπαθούμε να τα λύσουμε, αλλά όχι όλα μαζί. Θα χαθεί το παιχνίδι και δε θα βρεθεί ποτέ και σε τίποτα η άκρη. Ένα πρόβλημα τη φορά και εφόσον επιλυθεί προχωράμε στο επόμενο.
Να το παραδέχεσαι όταν τα έχεις κάνει εσύ σκaτα
Ε ναι βρε φίλε, όταν τα έχεις κάνει μπάχαλο πρέπει να το παραδεχτείς και να μην προσπαθείς να τα κουκουλώσεις ή τα να “ρίξεις” αλλού. Πάρε την ευθύνη των λαθών σου και αφού τα παραδεχτείς και ζητήσεις συγγνώμη για αυτά συζήτησε. Αυτό θα εκτιμηθεί από τον συνομιλητή σου και θα κάνει την επικοινωνία σας ακόμα καλύτερη.
Κάντε αμοιβαίες υποχωρήσεις
Δε θα λυθεί ποτέ και κανένας καυγάς αν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οκ, ο καθένας έχει τα δίκια του και δε θέλει να κάνει πίσω γιατί πιστεύει ότι αυτό θα τον κάνει τον αδύναμο κρίκο. Ίσα ίσα! Μαθαίνοντας να κάνετε υποχωρήσεις, κάνετε αυτόματα την διαδικασία για την επίλυση μιας διαφωνίας ευκολότερη.
Για παράδειγμα, υποσχέθηκε να βγει με τους φίλους του και ξέχασε ότι ήταν να πάτε επίσκεψη στα πεθερικά; Κάνε την υποχώρηση, εξήγησε του ήρεμα τι συνέβη και κανόνισε το για αύριο. Αν συνεχίσει να σε αγνοεί τότε πρέπει να το συζητήσετε εκτενέστερα.
Δες επίσης: 9 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά από καυγά!
Καταλήξτε σε μια κοινή λύση και προχωρήστε
Τέλος, αφού έχετε αναλύσει τα πάντα, ήρθε η ώρα για να καταλήξετε και σε μια κοινή λύση. Βρείτε τη χρυσή τομή, εκείνη τη λύση που ικανοποιεί και τους δυο και να αφήνει τις λιγότερες πικρίες και παρεξηγήσεις. Από εκεί και ύστερα, η σχέση σας συνεχίζει με τα νέα δεδομένα. Μην κρατάς κακίες!
The post Πως να αντιμετωπίσεις έναν καυγά χωρίς υστερίες! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: