Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
  • Αστρολογία
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
135 views 0 sec 0 Comment

Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα;

rularulina_xo0ks4zq - 23 Αυγούστου 2024

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Πως-θα-αντιμετωπίσετε-τη-μούχλα-στα-τρόφιμα;

Η μούχλα αναπτύσσεται επάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πρασινωπό, λευκό, μαύρο ή γκρίζο.

Μπορεί η πρώτη μας σκέψη στη θέα ενός μουχλιασμένου τροφίμου να είναι να το πετάξουμε στα σκουπίδια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν προϊόντα που μπορούμε να σώσουμε ακόμη κι αν έχουν αρχίσει να χαλάνε.

Σε ποια τρόφιμα αναπτύσσεται συχνότερα η μούχλα

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως:

  • Φρούτα: π.χ. φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα
  • Λαχανικά: π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο
  • Ψωμί: κυρίως όταν δεν περιέχει συντηρητικά
  • Τυρί: τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά είδη

Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και κατά συνέπεια να σχηματίσουν τη μούχλα, επομένως η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς.

Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα;
Πως θα αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα τρόφιμα;

Τι να κάνετε αν υπάρχει μούχλα σε ένα τρόφιμο

Ένα τρόφιμο που είναι πλήρως καλυμμένο με μούχλα πρέπει να απορρίπτεται το συντομότερο δυνατό. Μην επιχειρήσετε να το μυρίσετε, καθώς η μούχλα απελευθερώνει σπόρια που προκαλούν αναπνευστικές ενοχλήσεις.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε

Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα και μάλιστα η μούχλα προχωρά πιο εύκολα στο εσωτερικό τους, επομένως δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:

  • Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα
  • Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες
  • Ψωμί και αρτοποιήματα
  • Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά
  • Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο
  • Αλλαντικά και γιαούρτι

Ποια τρόφιμα μπορείτε να σώσετε

Σε ορισμένα τρόφιμα, μπορείτε να κόψετε το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα
  • Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα
  • Σκληρό σαλάμι

Όταν αφαιρείτε το μουχλιασμένο τμήμα από ένα τρόφιμο, κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση της μούχλας

Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη της μούχλας στα τρόφιμα:

  • Καθαρίζετε συχνά το ψυγείο: Καθαρίζετε καλά όλες τις εσωτερικές του επιφάνειες ανά μερικούς μήνες.
  • Κρατάτε καθαρό τον εξοπλισμό της κουζίνας: Αυτός περιλαμβάνει τις πετσέτες, τα σφουγγαράκια και οποιοδήποτε άλλο μέσο καθαρισμού χρησιμοποιείτε.
  • Μην αφήνετε για καιρό τα τρόφιμα στο ψυγείο: Τα φρέσκα προϊόντα έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε ώστε να τις καταναλώνετε εγκαίρως.
  • Διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο: Μην αφήνετε προϊόντα όπως τα φρέσκα λαχανικά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.
  • Μην κρατάτε για πολλές ημέρες τα μαγειρεμένα γεύματα: Το φαγητό που περίσσεψε θα πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών έως τεσσάρων ημερών, εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά.

Σε περίπτωση διαπιστωμένης αλλεργίας στη μούχλα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η έκθεση, είτε με τη μορφή κατάποσης είτε με τη μορφή εισπνοής των σπορίων. Η ακούσια έκθεση από άτομα που δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα δεν συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

PREVIOUS

Mυτιλήνη: Οδηγός μηχανής παρέσυρε και εγκατέλειψε 12χρονη

NEXT

Επιστήμονες προειδοποιούν: Φοβερή απειλή από την Ανταρκτική για μέγα τσουνάμι
Related Post
Παναγιά-των-Παρισίων:-Το-πριν-και-το-μετά-πέντε-χρόνια-μετά-την-πυρκαγιά-(vid)
12 Απριλίου 2024
Παναγιά των Παρισίων: Το πριν και το μετά πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά (vid)
Μαρκ-Κάρνι:-Οι-δασμοί-του-Τραμπ-στα-αυτοκίνητα-αποτελεί-«επίθεση»-στον-Καναδά
27 Μαρτίου 2025
Μαρκ Κάρνι: Οι δασμοί του Τραμπ στα αυτοκίνητα αποτελεί «επίθεση» στον Καναδά
Διακοπή-κυκλοφορίας-στη-Λεωφόρο-Πάρνηθος-λόγω-χιονιού
19 Μαρτίου 2025
Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθος λόγω χιονιού
Για-να-είμαστε-αποτελεσματικοί-στην-αντιμετώπιση-της-παραβατικότητας-των-ανηλίκων
24 Ιουνίου 2024
Για να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved