Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει ένα «υπερ-πυροβόλο» με εμβέλεια 1.000 μιλίων (1.600 χλμ), το οποίο θα μπορούσε να πλήξει στόχους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από χερσαία εγκατάσταση, δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ, υφυπουργός Στρατού των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.
«Μπορείτε να φανταστείτε ένα σενάριο όπου το πολεμικό ναυτικό θεωρεί ότι δεν μπορεί να εισέλθει στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, εξαιτίας κινεζικών σκαφών ή άλλων λόγων» δήλωσε ο Έσπερ, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα στρατιωτικών θεμάτων Task&Purpose. «Μπορούμε – από μια σταθερή εγκατάσταση, σε νησί ή αλλού – να εμπλέξουμε εχθρικούς στόχους, ναυτικούς στόχους, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας μα παρόλα αυτά ανοίγοντας την πόρτα, εάν προτιμάτε, για ναυτικές δυνάμεις ή δυνάμεις πεζοναυτών».
Ερωτηθείς από το Task&Purpose γιατί ο στρατός χρειάζεται πυροβόλο με τέτοια εμβέλεια, ο Έσπερ υπογράμμισε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το βεληνεκές των εχθρικών όπλων. «Θέλεις να είσαι εκτός της εμβέλειας στην οποία μπορούν να σε χτυπήσουν. Γιατί αναπτύχθηκε το κοντάρι; Επειδή ο αντίπαλος είχε σπαθί. Το κοντάρι σού δίνει εμβέλεια. Γιατί αναπτύχθηκε η σφενδόνη; Θέλεις πάντα να είσαι σε απόσταση από όπου μπορείς να χτυπήσεις χωρίς να σε χτυπήσουν» είπε σχετικά.
Σημειώνεται πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει ήδη ηλεκτρομαγνητικό όπλο τύπου «railgun», που εκτοξεύει βλήματα σε μεγάλες αποστάσεις, σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας τον ηλεκτρομαγνητισμό, ενώ η Κίνα φέρεται να πραγματοποίησε δοκιμές δικού της railgun σε πολεμικό πλοίο στον ωκεανό. Επίσης, ο κλάδος των hypersonic (ταχύτητας Μαχ 5 και άνω) όπλων θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό τομέα «κούρσας εξοπλισμών» στο κοντινό μέλλον, καθώς έρευνες είναι σε εξέλιξη ανά τον κόσμο σε τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, η ταχύτητα των οποίων θα καθιστά την αναχαίτισή τους ιδιαίτερα δύσκολη από τις σημερινές αντιπυραυλικές άμυνες.
Πηγή Πυροβόλο εμβέλειας «1.000 μιλίων» αναπτύσσει ο αμερικανικός στρατός
Κοινοποιήστε: