Η επερχόμενη προεδρική εκλογή στην Ελλάδα έχει αναδείξει σημαντικές πολιτικές εντάσεις, κυρίως λόγω των διαφορών εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πρώην πρωθυπουργοί, όπως οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, έχουν εκφράσει δημόσια διαφοροποιήσεις στις θέσεις τους από αυτές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά στα ελληνοτουρκικά και τις διεθνείς συμμαχίες. Αυτή η εσωκομματική τριβή επηρεάζει την επιλογή υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς φαίνεται πως η βάση του κόμματος αντιδρά στην πιθανότητα επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ προτείνεται από κάποια στελέχη η στροφή σε πιο «δεξιά» επιλογή.
Διεκδικήσεις και ουσιαστικές αμφισβητήσεις για την ηγεμονία του κέντρου
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιδιώκει την ανανέωση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό προσκήνιο, η κεντρώα ψήφος είναι πιο διαφιλονικούμενη από ποτέ. Η ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ αυξάνει την πίεση στη Νέα Δημοκρατία, ειδικά με τις φωνές που ζητούν έναν Πρόεδρο με δεξιές καταβολές, ικανό να επανασυσπειρώσει τη βάση του κόμματος και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.
Υποψήφιοι και παρασκήνιο για την προεδρία
Αν και το σενάριο της επανεκλογής της Σακελλαροπούλου παραμένει πιθανό, προτείνονται και άλλα ονόματα, όπως του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, που συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή εντός του κόμματος. Ορισμένα στελέχη προωθούν τη στήριξη του Σαμαρά ή του Καραμανλή, ενώ άλλοι προτείνουν μια ανανεωτική προσέγγιση μέσω μιας «κεντροαριστερής» υποψηφιότητας, πιθανώς από το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αντανακλά μια πιο συναινετική πορεία.
Ανασχηματισμός και πολιτική ενότητα
Πέρα από την προεδρική εκλογή, υπάρχει έντονη συζήτηση για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να απορροφήσει τις εσωκομματικές εντάσεις και να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία για τις επικείμενες προκλήσεις. Οι εσωτερικές δυσλειτουργίες έχουν ήδη γίνει αντιληπτές, και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να βοηθήσει τον Μητσοτάκη να διατηρήσει την ενότητα της παράταξης, εν όψει των αυξανόμενων πιέσεων από τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις και τις ενδοκομματικές προκλήσεις.
Κοινοποιήστε: