Ρώσος ειδικός: «Η πολιτική και ψυχολογική επίδραση ενός σύννεφου μανιταριού, που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου, θα υπενθυμίσει στους δυτικούς πολιτικούς τον φόβο του πυρηνικού πολέμου»
Γιγαντώνεται η αγωνία για τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με αφορμή όσα διαδραματίζονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε την άδεια των ΗΠΑ στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα. «Γνωρίζουμε ότι, γενικά, όπλα αμερικανικής κατασκευής επιχειρούν ήδη να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, αυτό δείχνει περισσότερο από εύγλωττα τον βαθμό της εμπλοκής των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση».
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για την υποτιθέμενη άδεια στην Ουκρανία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής του Χάρκοβο.
Απειλή πυρηνικής δοκιμής
Με τα παραπάνω δεδομένα η Ρωσία αρχίζει να σκέφτεται για μια πυρηνική δοκιμή (στο έδαφός της). Για να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η «επίδειξη πυρηνικής έκρηξης» προτάθηκε από τον Ντμίτρι Σουσλόφ, μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, μιας δεξαμενής σκέψης κοντά στο Κρεμλίνο. Και έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η Ρωσία ανακοινώνει ασκήσεις τακτικής πυρηνικών όπλων στα σύνορα με την Ουκρανία. Μετά τις «δυτικές προκλήσεις» που κατήγγειλε ο Πούτιν.
Η ιταλική La Repubblica αναφέρει ότι ο ρωσικός ιστότοπος Reporter υπογράμμισε πώς «οι «δυτικοί εταίροι» αποδεικνύουν ότι δεν ανησυχούν πλέον καθόλου για την πυρηνική μας δυνατότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα». Για αυτό θα ήταν απαραίτητη η «επιδεικτική πυρηνική έκρηξη». Κάτι που σύμφωνα με τον Σουσλόφ θα χρησίμευε για να «επιβεβαιώσει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ρωσίας και να πείσει τους αντιπάλους της ότι η κλιμάκωση είναι έτοιμη». Για μια «πολιτική περιορισμού και αποτροπής», εξηγεί.
Και αυτό γιατί «η πολιτική και ψυχολογική επίδραση ενός σύννεφου μανιταριού, που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου, θα υπενθυμίσει στους δυτικούς πολιτικούς τον φόβο του πυρηνικού πολέμου».
Ο Σουσλόφ διευκρίνισε ότι η έκρηξη δεν πρέπει να γίνει στην Ουκρανία αλλά σε ουδέτερο ή ρωσικό έδαφος. Για παράδειγμα στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya, στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε τις πυρηνικές της δοκιμές μέχρι το 1990. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πούτιν, εξάλλου, είχε ανακαλέσει την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.
Κοινοποιήστε: