ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ…..
‘‘ προτάσεις & λύσεις ’’
αντίδοτο στην
‘‘… απύθμενη βλακεία αυτού του λαού ’’
Παλαιός
Το ότι ως Λαός έχουμε βαρέσει πάτο, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε, πολλώ δε μάλλον να το δείξουμε ή και να το αποδείξουμε … η πορεία των τελευταίων χιλιετιών, αλλά και η υπάρχουσα-διαμορφωμένη κατάσταση, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες τούτου, και το να προσπαθούμε εντέχνως με διάφορες συγκρίσεις να μετριάσουμε την υπάρχουσα εικόνα, καμμία τιμή δεν μας περιποιεί, αντιθέτως μεγεθύνει το πρόβλημα.
Καταντήσαμε ένας Λαός που για το κάθε τι στραβό και σάπιο ψάχνει να βρεί φταίχτες -άλλους- και να μεταθέσει τις ευθύνες, ποτέ όμως να τις αποδώσει στον πραγματικό αίτιο … το κλούβιο του κεφάλι, που έστω και αν υπάρχουν εχθροί -όντως έτσι είναι- που απεργάζονται την καταστροφήν μας, πρωτίστως εχθροί του ίδιου του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, εμείς που, με τις πράξεις και παραλείψεις μας, έχουμε συμβάλλει στην δημιουργία και την παγίωση όλων των εθνοφονικών και εθνοκαταστροφικών καταστάσεων, εμείς που όχι μόνο συμβάλλαμε αλλά και που το επιδιώξαμε βεβαίως, όσο και εάν δεν μας αρέσει κάτι τέτοιο να λέγεται.
Πολλά τα στραβά … σήμερα όμως, δεν θα καταπιαστούμε με όλα αυτά, αλλά θα μείνουμε στο επίκαιρο θέμα των πυρκαγιών, όπου όσο και αν αυτό πονάει, λόγω του, με οδυνηρό τρόπο, χαμού δεκάδων συνανθρώπων μας, και καταστροφής μεγάλου αριθμού κατοικιών, θα αποφύγω την έκφραση οδύνης, συλλυπητηρίων και λοιπών φαιδρών, που άλλωστε σε τίποτε δεν βοηθούν, εξαιρέσει της προσφοράς οικονομικής και όποιας άλλης βοήθειας στους πληγέντες, απ’ όποιον μπορεί και έχει την δυνατότητα, την μόνη που έχει πραγματικό νόημα, και θα θίξουμε κάποια θέματα, ίσως είναι μιά ευκαιρία, μήπως και προλάβουμε και άλλες τέτοιες καταστάσεις, όχι βέβαια πώς ο αυτός ο Λαός το αξίζει, πέρα από μιά κλωτσιά να πάει στον διάολο, αλλά με την ελπίδα, όσο και αν αυτή φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, μήποτε κάποια στιγμή -πρίν να είναι αργά- συνέλθει. Και μην βγούν πάλι τα παπαγαλάκια να ωρύονται, να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα, καθόσον αυτό που μετράει είναι πάντα το μεγάλο ποσοστό, και όχι κάποιες μικρές μειοψηφίες, αυτές αλλού μπορούν να μετρήσουν και όχι σ’ αυτό. Άλλωστε το πόσο σωστό είναι αυτό, φαίνεται και από το φαινόμενο των εκλογών, όπου όλοι αυτοί οι γκαζοντενεκέδες του κοπροβουλείου, από κάποια εκατομμύρια ψηφίστηκαν, δεν ψηφίστηκαν μόνοι τους, αυτός ο κοπρολαός τους ψήφισε ξανά και ξανά, μην αυταπατώμεθα λοιπόν. Απ’ όσο θυμάμαι τα ΛΕΥΚΑ πάντα έφταναν από 30 μέχρι 60χιλιάδες, δεν θυμάμαι να τα ξεπέρασαν, όπως και στο χωριό μου, όπου σε καμμιά τετρακοσαριά ψήφους, πάντα και μόνο το δικό μου Λευκό βρισκόταν στην κάλπη … τι ποσοστό είναι αυτό λεβέντες μου ;; … εσείς που σκούζετε για το τσουβάλιασμα ;; … και όχι όσοι μπορούν, αλλά δεν συμμετέχουν στην διαδικασία, δεν δείχνουν με αυτό ότι αντιδρούν και δεν αποδέχονται το σύστημα, αλλά απλά ότι δεν ενδιαφέρονται, διότι αλλιώς είναι να το δηλώνεις εμφανώς, ότι δεν το αποδέχεσαι, και αλλιώς να αδιαφορείς.
Είπα όμως ότι, το θέμα μας σήμερα είναι η τελευταία πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, Ν. Βουτζά, Ραφήνα κλπ. αλλά και η άλλη στα Γεράνια, Κινέτα, Αγ. Θεόδωροι, Ζεμενό Κορινθίας κλπ. και όλως κατά σύμπτωση στον ίδιο παράλληλο.
Πολλά ακούγονται και γράφονται, αλλά και πολλά στριφογυρίζουν στο μυαλό ακόμη και του πιό συγκρατημένου … πολλές εστίες ταυτόχρονα, πυροκροτητές, εμπρηστικοί μηχανισμοί, εμπρηστές, καταπατητές, πράκτορες, δορυφόροι, Λέϊζερ κλπ. κλπ.
Τι να το κάνω όμως, αν έγινε με Λέϊζερ, με Μικροκύματα, με σπορά ή τοποθέτηση Μηχανισμών (αρχαίας ή σύγχρονης τεχνολογίας … ακόμη και αυτής του μέλλοντος) ή ακόμη και με την χρήση Ραδιονικών και Ψυχοτρονικών μεθόδων;; … ή ακόμη και από την μαλακία που κουβαλάμε στα κεφάλια μας ;; … το θέμα είναι ότι έγινε και η καταστροφή είναι τρομακτική, σε υλικό και ανθρώπινο στοιχείο.
Εντάξει … δεν λέω καλή είναι η εξέταση του πώς, τι, με τι και ποιός συνετέλεσε ή μπορεί να συνετέλεσε, σε αυτό ή και σε άλλα δυσάρεστα γεγονότα και καταστάσεις, όμως στην ουσία αυτό δεν λύνει κάτι, ούτε αποτρέπει από την εκδήλωσήν τους.
Κάτι τέτοιο (η γνώση του πώς, τι, με τι και ποιός) θα ήταν καλό αν είχαμε την δυνατότητα (εκ των προτέρων) ανίχνευσης δημιουργίας Γεγονότων, και τα μέσα (τεχνικά και ανθρώπινα) να το Αντικρούσουμε, να το Εκτρέψουμε-Ανακατευθύνουμε ή και να το Ακυρώσουμε … διότι εκ των υστέρων όταν θα είχαμε φάει στην μάπα την κατραπακιά … μόνο Αντίποινα θα μπορούσαν να υπάρξουν, εάν βεβαίως υπήρχε, και είχαμε, αυτή την δυνατότητα … αλλά η όποια καταστροφή είχε συμβεί θα παρέμενε, δεν θα μπορούσε να αναιρεθεί.
Αν και πολλά συνηγορούν, υπέρ κάποιων τουλάχιστον, από τα παραπάνω, εγώ δεν θέλω να μείνουμε σ’ αυτό, που δυστυχώς εάν δεν υπάρχει στην μιά περίπτωση θα υπάρχει στην άλλη, αλλά να πάμε στο τι κάνουμε εμείς, τι προφυλάξεις, μέτρα και μέσα διαθέτουμε και ενεργοποιούμε, ώστε να εξαλείψουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε κάθε τέτοια περίπτωση καθώς και να περιορίσουμε στο δυνατόν ελάχιστο, τα επακόλουθά της, καθώς η Αποτροπή και ο Περιορισμός, στο ελάχιστο, τέτοιων περιπτώσεων-καταστάσεων είναι αυτό που πρωτίστως μετράει, όλα δε τα υπόλοιπα έπονται.
Εδώ, λοιπόν έχω να ρωτήσω … κάνουμε κάτι, ή απλά χάφτουμε μύγες ;; … ή αν δεν κάνουμε κάτι, πέρα από το να επιρρίπτουμε ευθύνες σε άλλους -που όντως έχουν-, είμαστε μήπως διατεθειμένοι να εξετάσουμε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, την συμμετοχή μας, σε όλα τα στραβά, αλλά και σε όλα εκείνα που θα μπορούσαμε, αλλά αποφύγαμε, και ποτέ δεν κάναμε ;;
Όπως είπα όμως, έστω και αν αυτός ο Λαός δεν το αξίζει, έστω με την φρούδα ελπίδα, πάντα κάποιοι θα προσπαθούν να τον ξυπνήσουν !!
… πάμε λοιπόν στο διά ταύτα.
Η παρακάτω ανάπτυξη θα απλωθεί σε τρία πλαίσια-επίπεδα, αυτά του Κρατικού, Τοπικού και Ατομικού.
α). Κρατικό επίπεδο
Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, θα ‘πεί κάποιος, ίσως να μην έχει και άδικο, εδώ που έχουμε καταντήσει ώς Λαός και Χώρα, με την επιβληθείσα οικονομική και όχι μόνο καταστροφή. Όμως, όπως πολλάκις έχουμε ‘πεί, ‘‘Λύσεις πάντα θα υπάρχουν … όσο θα υπάρχει μυαλό’’ να σκεφτεί, να τις βρεί και να τις υλοποιήσει.
Θα πείτε ότι, ουσιαστικά ο κρατικός μηχανισμός, εκτός από ξεχαρβαλωμένος, στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για οτιδήποτε, πέραν της όποιας αρπαχτής. Δεν θα διαφωνήσω σ’ αυτό, θα ρωτήσω όμως, πόσο πίεσε αυτός ο Λαός να αλλάξει και να γίνει κάτι;; … μήπως απλά πίεζε πρός και συνοδοιπορούσε με τους παραπάνω ;; … μάλλον κάτι τέτοιο έγινε και συνεχίζει να γίνεται.
Είπαμε, τα πολιτικά τσόλια και κοπρόσκυλα, δεν βγήκαν μοναχά τους … κάποιοι έδωσαν όχι μόνο ένα χέρι αλλά πολλά … κάποιοι (πολλοί … πάρα πολλοί) γλείψανε και γλείφουν κώλους … έτσι με τι μούτρα να φωνάξουν όταν οι ίδιοι είναι χειρότεροι από τους επάνω ;; … πώς να εναντιωθούν όταν τους κρατάνε από δέκα μεριές ;;
Εντάξει, είπαμε δεν θα λύσουμε σήμερα αυτό το πρόβλημα, όμως δεν γίνεται να μην το αναφέρουμε, όταν αυτό είναι η βάση όλου του προβλήματος, όπου ακόμη και σε κάποια πράγματα που ευκόλως μπορεί να βρεθεί λύση, το καθιστούν απαγορευτικό, επειδή κάποιοι δεν το θέλουν (για πολλούς λόγους … από τους πιό απλούς μέχρι τους πιό σύνθετους … μην το πιάσουμε όμως τώρα), έστω και αν αυτό όχι μόνο δεν θα κοστίσει ιδιαίτερα, αλλά θα είναι και επιβοηθητικά χρήσιμο σε πολλά, ακόμη και σε αυτούς που εναντιώνονται.
1). Ας πάρουμε το απλό παράδειγμα, όπου το κράτος εκτός του ότι ξεπούλησε την Ολυμπιακή, αφού μας φέσωσε για χρόνια, φορτωθήκαμε και με το κόστος διάλυσης και αποθήκευσης κάποιων αεροσκαφών που δεν ήθελαν οι νέοι ιδιοκτήτες. Αν θυμάμαι καλά ήταν τέσσερα Μπόϊνγκ, τα οποία παρατήθηκαν στο πλιάτσικο και το σάπισμα. Αυτά τα τέσσερα, έστω τα δύο ή ακόμα και το ένα, αν δεχτούμε ότι έπρεπε να κανιβαλιστούν, για να γίνει δυνατόν χωρίς αγορά ανταλλακτικών να γίνουν ενεργά και αξιόπλοα τα υπόλοιπα, θα μπορούσαν άνετα να μετασκευαστούν σε πυροσβεστικά, πυροσβεστικά με δυνατότητα 60 και 70 τόνων, αν όχι παραπάνω, χωρητικότητας νερού. Τόσο ανίκανοι είναι οι Έλληνες μηχανικοί, ώστε να μην μπορούν να κάνουν μιά τέτοια μετασκευή ;; … αλλά ακόμη και αν το δεχτούμε, ακόμη και τότε, με λίγα χρήματα, θα μπορούσε να ανατεθεί σε μιά ξένη εταιρεία, όλο αυτό, και τότε θα αποκτούσαμε ένα τρομακτικό εργαλείο, για την κατάσβεση των πυρκαγιών … μιλάμε για χωρητικότητα 12 με 15 φορές μεγαλύτερη ενός Καναντέρ … όπου με ένα και μόνο πέρασμα, πάπαλα ή φωτιά. Στο Μάτι προχθές ένα πέρασμα εν τη γενέσει της φωτιάς και πάπαλα … δεν θα θρηνούσαμε 100τόσους νεκρούς και άλλους τόσους και βάλε τραυματίες και περίπου 5000 σπίτια καμένα. Συγκρίνετε το κόστος όλης αυτής της καταστροφής, με τα ελάχιστα που θα κόστιζε μιά τέτοια μετατροπή ;;
Πόσοι ενεργοποιήθηκαν πρός αυτήν την κατεύθυνση και πόσοι εναντιώθηκαν ή αδιαφόρησαν ;; … δώστε την απάντηση μόνοι σας … αν έχετε έστω και κουκούτσι μυαλό.
Αυτήν την στιγμή, νομίζω το ένα συνεχίζει να σαπίζει στο Ελληνικό … αν μπορεί κάτι να γίνει δεν ξέρω. Τα υπόλοιπα δεν έχω ιδέα … ίσως κατέληξαν λαμαρίνες … ίσως και λεία κάποιων γύφτων.
Πάμε στο δεύτερο.
2). Στην Ελευσίνα σάπιζαν για χρόνια τα Οριον … μέχρι που έπεσαν χοντρές μίζες, και οι ντενεκέδες αυτοί έγιναν λέει, ξανά επιχειρησιακοί … καλά με αυτό το πλευρό να κοιμάστε !! … 500 τόσα λέει εκατομμυριάκια σκάσαμε, φανερά και άσε τα κρυφά, και πόσα άλλα θα στοιχίζουν αυτά τα σαράβαλα των 50 ετών. Αντί λοιπών να τα μετασκευάσουμε, σε πυροσβεστικά, και τα εκατομμύρια να τα ρίξουμε για σύγχρονο εξοπλισμό, εμείς επιλέξαμε (καλά όχι εμείς αλλά τα τσόλια που ψηφίσαμε) να τα μπογιατίσουμε ρίχνοντας χοντρό παρά … οι μίζες βλέπεις … οι μίζες … λές και με την αγορά νέων δεν θα έπεφταν μίζες … αλλά τι να ‘πεί κανείς ;;
Τόσος κόσμος είναι άνεργος, εμείς όμως αντί να τους δώσουμε δουλειά, προτιμούμε να τους πληρώνουμε, μέσω ΟΑΕΔ, και να κάθονται, ενώ θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην μετασκευή όλων αυτών που είπαμε παραπάνω (Μπόϊνγκ και Όριον).
Μπορείτε να σκεφτείτε το κέρδος, σε υλικό και ανθρώπινο στοιχείο, που θα είχαμε αν είχε γίνει αυτό ;;
3). Άλλο το οποίο θα μπορούσε να κάνει το κράτος, και να εξαλείψει ή έστω να περιορίσει στο ελάχιστο τις πυρκαγιές και τις απώλειες απ’ αυτές, είναι η κατασκευή δεξαμενών σε υψηλά μέρη, και οι διασπορά καταιονιστήρων (τα γνωστά κανονάκια ποτίσματος) μέσα σε επικίνδυνες πρός ανάφλεξη περιοχές. Οι δε σύνδεση τους με αυτοματισμό ανίχνευσης πυρκαγιάς και η ενεργοποίησή τους μέσω πετρελαιομηχανών και συμπιεστών (ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους σε κάθε περίπτωση … ακόμη και αν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος) θα έσβηνε, ή θα περιόριζε κατά πολύ την εξάπλωση της Φωτιάς, μέχρι να επέμβουν άλλα μέσα και να την θέσουν υπό έλεγχο.
Σκεφθείτε τι θα κερδίζαμε από κάτι τέτοιο και πόσος κόσμος θα εύρισκε δουλειά.
4). Άλλο που μπορεί σχεδόν ανέξοδα να γίνει (έχει γίνει εν μέρει αλλά δεν λειτουργεί και είναι σε αχρηστία … τουλάχιστον στην περιοχή μου) είναι η κατασκευή δεξαμενών ώστε να παίρνουν νερό τα ελικόπτερα κατάσβεσης … αλλά να φροντίζουμε να είναι πάντα γεμάτες και όχι άδειες, όπως δυστυχώς συμβαίνει.
5). Κρουνοί, ίδιου τύπου, παντού !! … και όχι αλλοπρόσαλλα πράγματα, να μην λειτουργούν ή να μην έχουν σύνδεση με το δίκτυο … και νερό.
6). Πυροσβεστικά βασικά δύο τύπων … βαρέα και απλά … για νερό, αφρό κλπ.
Τα βαρέως τύπου, με δεξαμενή πολλών τόνων, θα έπρεπε επίσης όλα να είναι εφοδιασμένα πέραν από το λάστιχο με την μάνικα και με εκτενή προβολέα ώστε να υπάρχει ικανή προσβολή της φωτιάς από απόσταση και ύψος, επίσης και σύστημα δημιουργίας ομίχλης νερού (καλά αυτό το τελευταίο αφήστε το … ούτε ξέρουν τι είναι).
7). Επίσης ρομποτοειδή οχήματα πυρόσβεσης, για χρήση σε επικίνδυνες περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν ζωές.
8). Για πυρκαγιές σε παραλιακά μέρη, θα έπρεπε να υπάρχουν πυροσβεστικά θαλάσσης με δυνατά υδροκάνονα (πιστεύω ότι έχετε ‘δεί τέτοια σε εορτασμούς και καθελκύσεις πλοίων … όπου περνούν κάτω από αψίδες νερού που εξαπολύουν μικρά πλοιάρια ) … να μιά δουλειά για τον κόσμο και τα ναυπηγεία … δύο-τρία τέτοια στο Μάτι και σε βάθος εκατό σχεδόν μέτρων από την παραλία όλα θα ήταν άθικτα και ο κόσμος θα ζούσε, ούτε θα πνιγόταν, ούτε θα ψηνόταν, αλλά και ούτε θα φουρκιζόταν στα βράχια για ν’ αποφύγει την φωτιά.
9). Άλλο επίσης που μπορεί να γίνει και να προσφέρει πολλά στον περιορισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών, και όχι μόνο, είναι η δημιουργία υδροφραγμάτων. Το ανάγλυφο της χώρας προσφέρεται για κάτι τέτοιο, όμως εμείς φροντίζουμε όλο το νερό να καταλήγει στην θάλασσα … μήπως και στερέψουν οι ωκεανοί. Πέρα από την βοήθεια στις πυρκαγιές, σκεφθείτε πόσο θα πλούτιζε ο υδροφόρος ορίζοντας, και πόσο θα συνέβαλε κάτι τέτοιο, ώστε να δημιουργηθούν ποτιστικά χωράφια, και να καλλιεργούνται τα πάντα, ακόμη και πάνω στο βουνό.
10). Θέλετε κι άλλα ;;
• Εναέριες τηλεχειριζόμενες συσκευές (ντρόν τα λέτε) παρακολούθησης και εποπτείας, εφοδιασμένα με κάμερες και αισθητήρες θερμότητος-πυρκαγιάς … άνετα θα μπορούσαν να γεμίσουν τους ουρανούς της Χώρας και να μην ξεφεύγει ούτε σπίρτο, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλου μεγέθους και πολύπλοκα γι’ αυτήν την δουλειά.
• Αισθητήρες φωτιάς. σε κάθε βουνό και λόφο, να δίνουν αυτόματα σήμα, όταν εντοπίσουν κάποια εστία.
• Παρατηρητήρια, έλεγχος και περιπολίες παντώς τύπου, σε όλη την επικράτεια.
• Δρόμοι πρόσβασης παντού και Αντιπυρικές Ζώνες.
• Απαγόρευση εύφλεκτης βλάστησης (πεύκα … και μην ακούσω μαλακίες … χίλια δυό άλλα δέντρα υπάρχουν γιά να τ’ αντικαταστήσουν) σε κατοικημένες περιοχές, αν δεν υπάρχει αντιπυρική εγκατάσταση (θα αναφερθώ πιό κάτω).
• Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να υπάρχουν Επιτελικά Σχέδια, και Μηχανισμός Εκτάκτων Αναγκών και Καταστάσεων, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά πλήρως επανδρωμένος και πανέτοιμος -επί ποδός πολέμου-, έτοιμος πρός άμεση επέμβαση, σε κάθε τομέα και πλευρά της Ζωής .
Με όλα αυτά, χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν δουλειά, και δεν θα κοπροσκύλιαζαν περιφέροντας το τομάρι τους ολημερίς στις καφετέριες.
Εμείς … ναι και ΕΜΕΙΣ οι κοπρίτες, πόσο πιέσαμε να γίνουν όλα αυτά … τα παραπάνω ;; … μήπως αντί κάτι τέτοιου εμείς αδιαφορήσαμε ή εναντιωθήκαμε στην δημιουργία τους ;;
… Ας απαντήσουμε με το χέρι στην καρδιά … αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στην θέση όλων αυτών που υπέστησαν την πυρκαγιά προχθές στο Μάτι καθώς και πρίν 11 χρόνια στην Ηλεία.
Κάποια στιγμή είχαμε τμήμα Αερομεταφερόμενων Δασοπυροσβεστών … αλλά αν θυμάμαι καλά, ο θρουμποελιάς το κατήργησε, γιατί επενέβαινε λέει τάχιστα, σε δύσβατα μέρη και δεν άφηνε την φωτιά να εξαπλωθεί γρήγορα.
Αντ’ αυτού, λέει, (επί απουργίας ΤΟ-ΣΚΑ … συγχωρέστε με, που δεν γνωρίζω πιά συλλαβή προηγείται) προκηρύσσουμε διαγωνισμούς για πρόσληψη δασοπυροσβεστών (δεν θυμάμαι πόσων) αλλά κατά προτίμηση με αναπηρία 50% και πάνω … έεεεεεεεε, είμαστε ή δεν είμαστε για γέλια και για κλάματα ;; … φαντάζεστε πυροσβέστες σακάτηδες, με ΠΙ ή στο Καροτσάκι, να τρέχουν (;) να σβήσουν την φωτιά ;;
Πού ήταν λοιπόν όλοι αυτοί, οι ξεγάνωτοι ντενεκέδες, Υπουργεία, Πολιτική Προστασία, Περιφερειάρχες και σκατά στα μούτρα τους, έτσι που φτάσαμε στην πιό πολύνεκρη πυρκαγιά ;; … ενώ είχαν προηγηθεί, η Πλημμύρα στην Μάνδρα, οι φωτιές του 2007 και 2009, αλλά και τα παλαιότερα ;;
Που ήταν τα σχέδια εκτάκτων αναγκών και εκκενώσεων … πού ήταν το ένα … πού ήταν το άλλο και το παράλλο ;; … αντ’ αυτών όλοι δεν είδαν και δεν ξέρουν, φταίει η κλιματική αλλαγή (την τρούπα του όζοντος την ξεχάσαμε), φταίει ο στρατηγός άνεμος, η βροχή ή δεν ξέρω και ‘γω τι στον κόρακα φταίει … πάντως πάντα κάτι φταίει, εκτός από τους ξεγάνωτους ντενεκέδες, που διαχειρίζονται τα πράγματα, πάντα κάτι φταίει εκτός απ’ αυτούς !! … τώρα αν όλα αυτά είναι ‘‘αναγκαίες θυσίες’’ και υπακοή σε εντολές στοών και οργανισμών, δεν θα ήθελα να το συζητήσουμε αυτήν την στιγμή, καθώς αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε βάζει στο κάδρο όχι απλά πολλούς, αλλά όλους του ιθύνοντες του κρατικού μηχανισμού, μέχρι τον τελευταίο αρμόδιο … οπότε μιλάμε για πολύ μεγάλη σαπίλα … και τρομερή «δουλειά» που πρέπει να επακολουθήσει αν ποτέ η Ελλαδοχώρα αποκτήσει πραγματική Πατριωτική Κυβέρνηση, και παύσει να είναι πουτάνα και προτεκτοράτο κάποιων.
Αυτά, και όχι μόνο, θα μπορούσαν να γίνουν, εν αντιθέσει σε όλα εκείνα τα ευτράπελα που γίνονται … αλλά πέραν του ότι ΌΛΟΣ ο πολιτικός κατιμάς είναι πουλημένος και αδιαφορεί αν δεν συμβάλει -ή και δημιουργεί- γιά και σε όλα όσα γίνονται, πρός εξόντωση του Λαού, αλλά και ο ίδιος ο Λαός παίρνει ενεργά μέρος (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) στην δημιουργία τους, λές και ηδονίζεται μαζοχιστικά με όλα όσα συμβαίνουν.
Ο κρατικός μηχανισμός, δεν αδιαφορεί μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά κάνει και το κάθε τί σε πολλούς άλλους τομείς, ώστε τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιό σκατά απ’ ότι είναι.
Δεν πέρασε ένα 8-μηνο από τις πλημμύρες στην Μάνδρα-Ελευσίνα, και προχθές κινδύνευσαν πάλι να πνιγούν στην Μεσογείων … στην Σωτηρία είδαμε το νερό να έχει φτάσει μέχρι το λαιμό των ανθρώπων … δεν ξέρω αν από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ή τα έκρυψαν, όπως συνεχίζουν να κάνουν μιά βδομάδα και παραπάνω τώρα στο Μάτι.
Όπως είμαστε, με τον πολιτικό κατιμά και το σκατοπολίτευμα που έχουμε, όλα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο (δεν χρειάζεται να τα ξαναγράψουμε … τα έχουμε γράψει και αναλύσει πολλάκις … οπότε μία επιπλέον περισσεύει) … ως εκ τούτου, θα έλεγα, ετοιμαστείτε και για την συνέχεια, οπότε επειδή δεν προβλέπεται από το κράτος να μεριμνήσει, αυτό θα πρέπει να το κάνουν οι πολίτες μόνοι τους, για τον εαυτόν τους και την οικογένειά τους, εκτός και ξυπνήσουν και αντιδράσουν, και πιέσουν να αλλάξουν και να γίνουν πράγματα.
β). Τοπικό επίπεδο
Τα ίδια μπορούν να λεχθούν και για τους μικρότερους τομείς, Νομούς, Δήμους αλλά και Πολιτείες ή και Χωριά ακόμη. Βέβαια, οι μικρότερες περιφέρειες, δεν έχουν την δυνατότητα που έχει το κράτος ή οι μεγάλες Περιφέρειες, όμως και εκεί μπορούν να γίνουν πολλά. Οι Δήμοι, πλέον, διαθέτουν αρκετές δυνατότητες, αρκεί να έχουν μυαλό, να θέλουν, και να κάνουν πράγματα. Βεβαίως και οι Δημότες να πιέσουν πρός τούτο.
1). Πρώτο και κύριο, πρέπει να έχουν έτοιμα πρός εφαρμογή, για κάθε περίπτωση … πλημμύρα, φωτιά, σεισμό, καύσωνα, παγετό, λοιμώδη νοσήματα, ιογενείς εξάρσεις, τρομοκρατικές και λοιπές καταστάσεις, Σχέδια Εκτάκτων Αναγκών, και μηχανισμό άμεσα έτοιμο, επί ποδός πολέμου, και όχι να ψάχνονται την τελευταία στιγμή, περιμένοντας άβουλοι από κάποιον άλλον να πάρει την ευθύνη για το οτιδήποτε. Όλοι, πρέπει, να ξέρουν την δουλειά τους, το πόστο τους και το τι πρέπει και είναι επιφορτισμένοι να κάνουν, χωρίς να περιμένουν διαταγές, πρός τούτο, εκείνη την στιγμή.
Συντονισμός χρειάζεται από εκεί και πέρα, ώστε να διοχετευθεί η αναγκαία ενέργεια και δύναμη εκεί που πρέπει, και όχι να προσπαθούμε εκείνη την στιγμή να κάνουμε σύνταξη και διοργάνωση … γιατί πολύ απλά θα έχουμε χάσει το παιχνίδι προτού κάν ξεκινήσει.
2). Σύστημα άμεσης ειδοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων, Σειρήνες, ηλεκτρονική και τηλεφωνική ειδοποίηση, για οτιδήποτε ιδιαίτερο συμβεί.
3). Ασφαλείς Χώρους Συγκέντρωσης
• ανοιχτούς χώρους, περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς
• κλειστούς χώρους, καύσωνας ή δριμύ ψύχος
• χώρους καραντίνας, θέμα ιώσεων και ραδιενεργείας
• καταφύγια, πόλεμοι και λοιπά ιδιαίτερα χρήζοντα καταφυγίων
4). Σχέδια, Τρόπους και Μέσα Εκκένωσης περιοχών
5). Εποπτεία για πολεοδομικές παρανομίες,
• να υπάρχουν διέξοδοι κυκλοφορίας και διαφυγής,
• καθαρισμός και εποπτεία, ώστε να μην κλείνονται και μπαζώνονται ή εκτρέπονται ρέματα,
• το σύστημα απορροής να είναι σε θέση θα παροχετεύσει την όποια ποσότητα νερού
• να υπάρχει καθαρισμός χώρων, ρεμάτων και φρεάτων, από φερτά και πίπτοντα υλικά
• εποπτεία ηλεκτρικών καλωδίων, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με δέντρα, κοπή και αφαίρεση όπου υπάρχει ανάγκη
• Αντιπυρικές Ζώνες
6). Εγκατάσταση πυροπροστασίας
• κρουνοί, ίδιου τύπου παντού
• Δεξαμενές Νερού και σύστημα Καταιονισμού (κανονάκια)
7). Εγκατάσταση Αισθητήρων Φωτιάς
8). Μέριμνα και Μεταφορά επικίνδυνων στοιχείων, σε ανοικτό χώρο και σε ασφαλή απόσταση από κατοικίες
• βενζινάδικα
• βιοτεχνίες χημικών, πλαστικών, πυρομαχικών
• βιολογικών και ραδιενεργών παραγόντων
• νοσοκομειακών μονάδων ιδιαιτέρως κρίσιμων ιογενών, βιολογικών και ραδιενεργών περιπτώσεων
Και λοιπά και λοιπά !!
… νομίζω όμως ότι, αυτά είναι τα βασικά μέτρα προστασίας, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, στον όποιον Τοπικό Σχεδιασμό, ώστε να μην θρηνούνται άδικα θύματα
γ). Ατομικό επίπεδο
Στο γ-ελαδιστάν βρισκόμαστε, οπότε όλα τα παραπάνω που εκτέθηκαν μην τα πάρετε σαν σίγουρα, και βασιστείτε πάνω τους, άλλωστε τα γεγονότα της Μάνδρας και τελευταία αυτά στο Μάτι, πρέπει να σας γίνουν μάθημα, και να μην επαναπαυθείτε στον κρατικό ή τοπικό μηχανισμό. ΕΑΝ και εφ’ όσον μπορείτε, πρέπει να λάβετε μόνοι σας, όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, που θα προστατεύσουν, εσάς, την οικογένεια και τον όποιον άλλον δίπλα σας.
1). Πρώτο και κύριο, μην μπαζώνετε και χτίζετε πάνω σε Ρέμα, οι πρώτοι που θα την πληρώσετε θα είσαστε εσείς και οι οικογένειά σας, το νερό έχει συγκεκριμένη ροή που θα κυλήσει, και δεν θα αλλάξει ρότα επειδή εσείς χτίσατε στο διάβα του.
Νομίζω έχετε ‘δεί στην τηλεόραση εκείνο το ανεκδιήγητο, όπου πολυκατοικία στην Αθήνα (νομίζω στα Λιόσια είναι) είναι χτισμένη επάνω σε ρέμα και έχουν αφήσει μια τρύπα στην βάση της για να περνάει το νερό … ή μερικοί χτίζουν μιά μάντρα περιμένοντας ότι το ρέμα δεν θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Όταν κάποιος κάνει αυτά, αλλά και άλλα παρόμοια, δεν έχει μετά δικαίωμα να κλαίγεται γιατί πλημμύρισε ή πνίγηκε.
Βέβαια το ότι λαδώσατε κάποιον στην πολεοδομία και έκανε τα στραβά μάτια, δεν σας απαλλάσσει ούτε δικαιολογεί το μετέπειτα κλάμα σας, ούτε βεβαίως και του ηλίθιου της πολεοδομίας, γιατί και ‘κείνος θα την πληρώσει από μιά άλλη ανάλογη περίπτωση, που κάποιος άλλος θα έχει μπαζώσει μιάν άλλη δίοδο νερού, και μπορεί μεν να μην πλημμυρίσει το σπίτι του επειδή είναι σε κάποιον όροφο ψηλά, αλλά θα πνιγεί αν τον βρεί η νεροποντή στον δρόμο, ή το αυτοκίνητό του και τα παιδιά του θα καταλήξουν κουφάρια σε κάποια λασπόνερα.
2). Μην χτίζετε σε εύφλεκτο περιβάλλον (πευκοδάσος γύρω σας), εκτός πιά και έχετε πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, και πιά είναι αυτά ;;
• εγκατάσταση αλεξικέραυνου
• κατασκευή μεγάλης δεξαμενής νερού, εγκατάσταση νεροκουρτίνας και υδρο-καταιονιστήρων γύρω από το σπίτι, συνδεδεμένα με πετρελαιομηχανή και συμπιεστή, μήποτε και αισθητήρων φωτιάς, ώστε να πάρει αυτόματα εμπρός το σύστημα, σε κάθε περίπτωση που ανιχνευθεί φωτιά και να μην αφήσει να καεί η κατοικία ή να κινδυνεύσουν οι άνθρωποι. Φροντίστε μόνο ή δεξαμενή να είναι αρκετά μεγάλη και πάντα γεμάτη νερό, όπως και η πετρελαιομηχανή να έχει τα αναγκαία καύσιμα.
Το κόστος αυτών [[ κατασκευή δεξαμενής, πετρελαιομηχανή, συμπιεστής και σωληνώσεις με τα αναγκαία μπέκ]] είναι σχετικά αμελητέο, σε σχέση με το κόστος του σπιτιού, πολλώ δε μάλλον των ανθρωπίνων ζωών. Σταματήστε να βάζετε χρυσά πόμολα και ασημένιες χέστρες, και φροντίστε για την ασφάλειά σας. Θα έλεγα, μείνετε ακόμη και με τα μπετά ή τα τούβλα εσωτερικά, αλλά βάλτε αυτό το σύστημα πυροπροστασίας.
Το σύστημα αυτό, της πυροπροστασίας, καλό είναι να το εγκαταστήσουν ακόμη και στα χωριά, σε συλλογικό ή και ατομικό επίπεδο, καθώς το κόστος είναι σχετικά μικρό και μην περιμένουν το κράτος, γιατί πρώτα θα ψηθούνε και μετά, πολύ μετά, θα μεριμνήσει, εάν βεβαίως φιλοτιμηθεί ποτέ να το κάνει, το κράτος.
Στο Μάτι, τον Βουτζά και την Ραφήνα το πλείστον των κατοικιών δεν ανήκουν (ανήκαν μάλλον … μετά τα γεγονότα) σε άπορους και κακομοίρηδες, που προσπάθησαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους, αλλά σε εύπορους και ευκατάστατους … είναι ως επί το πλείστον δεύτερες κατοικίες, εξοχικά και βίλες !! Πόσοι από αυτούς όμως αντί για πολυτέλειες προτίμησαν να βάλουν το αναφερόμενο σύστημα ;; Μάλλον μπορεί και κανένας ή απλά ελάχιστοι … δηλαδή η πολυτέλεια μέτρησε περισσότερο από την ζωήν, την δικήν τους και των δικών τους … τι να ‘πείς λοιπόν ;; … μυαλό κουκούτσι !! … βέβαια δεν περιμέναμε να το διαπιστώσουμε απ΄αυτό, η κατάντια ολόκληρης της χώρας μιλάει από μόνη της για το μυαλό και το επίπεδο των Ελλαδόβιων.
3). Προτιμήστε μια στέρεη κατοικία, έστω και λιτή κατοικία, και όχι πολυτέλειες και φαίνεσθαι.
4). Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διαφυγής, μόνοι σας, και μην επαναπαύεστε στον κρατικό και τοπικό μηχανισμό.
• φροντίστε να έχετε φακούς, επάρκεια νερού, μάσκες έστω και τις απλές
• μάθετε καλά την περιοχήν σας, και βρείτε διεξόδους διαφυγής για κάθε δύσκολη περίπτωση, δασκαλέψτε και τα παιδιά σας
• συμφωνείστε σε έναν τόπο συνάντησης, όπου θα βρεθείτε, εάν συμβεί κάτι και πρέπει να φύγετε από την οικίαν σας, αλλά και που να πάει κάποιος, αν δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Βρείτε και συμφωνείστε για κάθε περίπτωση τι θα κάνετε … διότι ίσως θα πρέπει να κινηθείτε εάν συμβεί πυρκαγιά, παγερός, πλημμύρα, τσουνάμι ή δεν ξέρω τι άλλο … η κάθε περίπτωση απαιτεί άλλα πράγματα να κάνετε και αλλού να βρεθείτε. Κάντε ασκήσεις για κάθε περίπτωση, έτσι που να είστε προετοιμασμένοι … είδατε τι έγινε με την Φωτιά στο Μάτι και χάθηκαν με οδυνηρό τρόπο τόσες ζωές, ξεκινήστε σήμερα κιόλας για να μην βρεθείτε απροετοίμαστοι.
5). Σε περίπτωση Φωτιάς, κρατηθείτε χαμηλά (η φωτιά πάντα πάει πρός τα πάνω και ζητάει Οξυγόνο) και προστατευθείτε με μάσκες καί υγρά πανιά στα μούτρα σας, ώστε να προστατεύσετε τα πνευμόνια σας από τον καπνό. Αν μείνετε στο σπίτι (εάν και εφ’ όσον εξασφαλίστε ότι δεν κινδυνεύετε να καείτε) κλείστε καλά όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, για να αποτρέψετε την είσοδο του καπνού. και κατεβείτε όσο το δυνατόν πιό χαμηλά.
6). Απεναντίας σε περίπτωση πλημμύρας, ανεβείτε όσο πιό ψηλά μπορείτε, και αν μπορείτε μεταφέρετε κάθε τι πολύτιμο όσο το δυνατόν πιό ψηλά γίνεται, μάλιστα εάν υπάρχει περίπτωση να έρθει καταπάνω σας μεγάλος όγκος νερού, καλύτερα είναι να ανοίξετε τα χαμηλά πορτοπαράθυρα ώστε να διευκολύνετε την δίοδο του νερού, αφού έτσι και αλλιώς το νερό δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω και θα τα πάρει όλα παραμάζωμα … ίσως έτσι αποφύγετε τις πολλές καταστροφές.
7). Περιττό να θυμίσω ότι και στην μιά και στην άλλη περίπτωση πρέπει να κατεβάσετε τον γενικό του ρεύματος και να κλείσετε την κεντρική στρόφιγγα εάν έχετε παροχή αερίου.
8). Πάνω απ’ όλα, μείνετε ψύχραιμοι και μην αφήσετε, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να σας καταλάβει ο Πανικός … μόνο έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε νικηφόρα την όποια δύσκολη περίπτωση.
δ). Εν κατακλείδι
Δεν θέλησα να μπώ στην διαδικασία του τι έφταιξε, ποιοί οι υπεύθυνοι, γιατί έγινε ότι και όπως έγινε, ή αν υπάρχουν ή όχι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, ούτε το ποιός και με τι σκοπό, ή άν ωφελείται, καθώς αυτό είναι μιά άλλη ιστορία, και όχι εμφανής πλήρως για την ώρα όλων των στοιχείων και πλευρών της, αλλά επικεντρώθηκα στο τι μπορεί να γίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση και ποιά τα ενδεικνυόμενα, ώστε να μην φτάνουμε να θρηνούμε απώλειες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό.
Χρόνια και ζαμάνια, κατ’ ιδίαν αλλά και δημοσίως, μιλάω γι’ αυτά, αλλά στου κουφού την πόρτα, σχεδόν όλοι επιλέγουν να μην ακούσουν ή και να τα βάλουν μαζί μου, λες και εγώ είμαι υπεύθυνος για οτιδήποτε τέτοιο έγινε ή μπορεί να συμβεί.
Τελικά είμαστε ένας Λαός κυριολεκτικά για τα μπάζα, ξερόλες, εγωπαθείς, ανεύθυνοι, που θέλουμε να μεταθέτουμε τις ευθύνες πάντα στην πλάτη των άλλων, αλλά ποτέ στην δικήν μας, και πάνω απ’ όλα γλείφτες, βλάκες και ηλίθιοι … πράγμα που άλλωστε η υπάρχουσα κατάσταση στην Χώρα το αποδεικνύει πλήρως … και η δικαιολογία του ότι υπάρχουν και χειρότερα, δυστυχώς για μάς δεν είναι υπέρ μας … διότι υπάρχουν και καλύτερα, ή ακόμη και αν δεν υπάρχουν … σίγουρα μπορούν να υπάρξουν … αρκεί να θέλουμε και να το επιδιώξουμε !!
ε). … και τώρα τί ;;
Η μόνη σωτηρία … να ξυπνήσουμε, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αφού όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον γιά το βαθύτερο στάδιο ύπνου οδεύουμε μήποτε και να πέσουμε σε κωματώδη κατάσταση … και ‘μείς λέμε … απλά γιά να λέμε !!
Το έχουμε ‘πεί τόσες πολλές φορές, ποιά είναι τα σχέδια, αλλά και το διαφαινόμενο, μάλλον το αόρατο, αφού δεν προβλέπεται τέτοιο, μέλλον της Ελλαδικής και των Ελλαδοκατοίκων, που πλέον δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να τα επαναλάβουμε, και ίσως μόνο ένα θάμα ή κάποιο πραγματικά τρομαχτικό σόκ θα μπορούσε να αφυπνίσει πλέον αυτά τα μπάζα, αυτόν τον ηλίθιο Λαό, και μην ακούω βλακείες τύπου … είμαστε έξυπνος Λαός, έχουμε τους περισσότερους φτυχιούχους σε σχέση με τους άλλους, 4τόσα μύρια φτυχιούχους έχουμε … ναί … δεν διαφωνώ … έχουμε, ίσως και περισσότερους, δεν κάθισα να τους μετρήσω, μόνο που φαίνεται ότι είναι ξεγάνωτοι γκαζοντενεκέδες, φτυχιούχοι για φτύσιμο, με ένα κωλόχαρτο μηδενικής αξίας, καθώς μηδενικά είναι και οι ίδιοι, απλώς για να το κάνουν μασούρι, διότι αλλιώς δεν εξηγούνται όλα αυτά που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, και να μην κουνιέται φτερό.
Για πολλά έχουμε μιλήσει -λύσεις, προοπτικές και διεξόδους- σε άρθρα και σχόλια [[ έεε τι να κάνουμε, δεν γίνεται να τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς … όποιος θέλει ας κοιτάξει να τα βρεί … εδώ στο ιστολόγιο του ΕργΔημΕργ ]], και όπως πάντα θα συνεχίσουμε να λέμε ‘‘Λύσεις υπάρχουν, και πάντα θα υπάρχουν … αρκεί να υπάρξει μυαλό’’ κάτι απ’ το οποίο δυστυχώς, σαν Χώρα και Έθνος, πάσχουμε !! … και όσο και να μην μας αρέσει αυτό να λέγεται και να ‘κούγεται, τα γεγονότα, οι καταστάσεις και τα πράγματα, δυστυχώς αποδεικνύουν ότι αυτό είναι η φρικτή αδυσώπητη αλήθεια.
Το δε εξωφρενικό, της όλης ιστορίας, είναι ότι, ενώ μπορούμε να μεγαλουργήσουμε, εμείς ώς άλλοι ψημένοι και λοβοτομημένοι ναρκομανείς, επιλέγουμε να κυλιόμαστε στον βούρκο, ουρλιάζοντας υστερικά εάν κάποιος επιχειρήσει να μας μιλήσει, πολλώ δε μάλλον να μας βγάλει από τον βόθρο, λές και προσπαθεί να μας στερήσει την διαμονή στα εξαίσια Ολύμπια Δώματα, και την απολαυστική γεύση νέκταρος και αμβροσίας, που με μεγάλο πόνο και κόπους έχουμε κατακτήσει.
= / / =
Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο :
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ….Πηγή ‘‘ προτάσεις & λύσεις ’’ αντίδοτο στην ‘‘… απύθμενη βλακεία αυτού του λαού ’’
Κοινοποιήστε: