Τα γεμιστά μας αρέσουν πολύ, είτε πρόκειται για τα κλασικά κολοκυθάκια ή τα κρεμμύδια (σουγάνια) είτε για μια πιο ξεχωριστή συνταγή με γεμιστά φύλλα πράσου. Ταιριάζουν πολύ και σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 3 πράσα χοντρά με το ίδιο πάχος (μόνο το άσπρο κομμάτι από το καθένα)
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- ⅓ φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 300γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπολτό διαλυμένο σε ⅔ φλιτζανιού νερό
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε ολόκληρα σε κομμάτια των 8εκ. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για 4 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζετε καλά και με το δάχτυλο, σπρώχνετε και αφαιρείτε τα κεντρικά φύλλα έτσι ώστε να δημιουργείται μια σωλήνα με δύο στρώσεις φύλλων.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος του και προσθέτετε τον κιμά και τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τέσσερις πέντε κουταλιές της σούπας λάδι ακόμα και σοτάρετε μέχρι να ξεχωρίσει ο κιμάς και να πάρει χρώμα. Προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό και σβήνετε τη φωτιά.
Βήμα 3
Παίρνετε ένα ένα τα πράσα και τα γεμίζετε με το μίγμα της γέμισης. Κόβετε «καπάκια» από τα τρυφερά πράσινα φύλλα των πράσων και τα πιέζετε στα ανοίγματα των σωλήνων για να κλείσουν και να μη βγει η γέμιση στο ψήσιμο.
Βήμα 4
Τοποθετείτε τα γεμιστά πράσα σε πλατιά κατσαρόλα δίπλα δίπλα. Ανακατεύετε το υπόλοιπο λάδι με το διαλυμένο ντοματοπολτό και περιχύνετε σιγά σιγά τα πράσα. Βάζετε ένα πιάτο από πάνω και το πιέζετε λίγο. Σιγοβράζετε το φαγητό για περίπου 30-35 λεπτά. Πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΦΙΝΑ
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κατή
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: