Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου» παγκόσμιας ασφάλειας. Σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για την υπονόμευση της παγκόσμιας ασφάλειας, επισημαίνοντας την έξοδό της από διεθνείς εξοπλιστικές συμφωνίες.
Κατηγορίες για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδια των δυτικών χωρών να παρέχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τόκους από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Ο Πούτιν χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ως «κλοπή» και προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη. «Ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου δυτικού παγώματος περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η κλοπή δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Αβεβαιότητα για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων
Ο Πούτιν τόνισε πως γίνεται προφανές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους δεν είναι ασφαλή, τόσο νομικά όσο και οικονομικά. «Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στη σειρά για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις στις αποφάσεις της G7
Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μια ημέρα μετά τη συμφωνία των ηγετών της G7 για την παροχή δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με τη χρήση τόκων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πάγωσαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Η στόχευση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Αναφερόμενος στην επιχείρηση της Ρωσίας προς το Κίεβο το 2022, ο Πούτιν υποστήριξε ότι στόχος ήταν η εξαναγκασμός της Ουκρανίας σε ειρηνευτική συμφωνία, αρνούμενος ότι υπήρχε πρόθεση εισβολής στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αντίθετα, η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει ρωσόφιλους ηγέτες, αλλά ηττήθηκε από τη σθεναρή αντίσταση.
Όροι για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρώσος πρόεδρος καθόρισε τις προϋποθέσεις για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εάν οι όροι αυτοί γίνουν αποδεκτοί, η Ρωσία θα σταματούσε τα πυρά και θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.
Να υπογραμμισθεί πως οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης συνεχίζει να κλιμακώνεται, με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια σταθερότητα και οικονομία.
Just in: Russian president Vladimir Putin has said Russia will immediately cease fire and begin negotiations to end the war in Ukraine if Kyiv withdraws troops from four contested regions https://t.co/jElxTMP3eT pic.twitter.com/PpZyvQ6jnH
— Financial Times (@FT) June 14, 2024
Κοινοποιήστε: