Από το 2015 που το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), δήλωσε ότι το glyphosate, το βασικό συστατικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto (το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο στον κόσμο) είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο, αρκετές χώρες έχουν εκδώσει οριστικές απαγορεύσεις για το glyphosate, έχουν επιβάλει περιορισμούς ή έχουν εκδηλώσει πρόθεση για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate, συμπεριλαμβανομένου του Roundup.
Σύμφωνα με τη νομική εταιρεία Baum, Hedlund, Aristei & Goldman η οποία εκπροσωπεί εκατοντάδες ενάγοντες που κατηγορούν τη Monsanto ότι υπέστησαν καρκίνο εξαιτίας του glyphosate, οι ακόλουθες χώρες έχουν απαγορεύσει ή θέσει περιορισμούς στη χρήση του:
Αργεντινή: Περισσότεροι από 400 πόλεις στην Αργεντινή έχουν περάσει μέτρα που περιορίζουν τη χρήση glyphosate.
Αυστραλία: Πολλοί δήμοι και σχολεία σε όλη τη χώρα δοκιμάζουν επί του παρόντος εναλλακτικά ζιζανιοκτόνα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τη χρήση glyphosate. Πολλοί χρησιμοποιούν τεχνολογία ατμού για έλεγχο των ζιζανίων σε δρόμους και δημόσιους χώρους.
Βέλγιο: Απαγόρευσε την ατομική χρήση του glyphosate . Το 2017, το Βέλγιο ψήφισε κατά της επανεγγραφής του glyphosate στην Ε.Ε. Το Βέλγιο ήταν επίσης ένα από τα έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. που υπέγραψαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας ” ένα σχέδιο εξόδου για το glyphosate. ” Η πόλη των Βρυξελλών απαγόρευσε τη χρήση του glyphosate στην επικράτειά της στο πλαίσιο της πολιτικής “μηδενικών παρασιτοκτόνων”.
Καναδάς: Οκτώ από τις 10 επαρχίες του Καναδά έχουν κάποια μορφή περιορισμού στη χρήση μη βασικών καλλυντικών παρασιτοκτόνων, συμπεριλαμβανομένου του glyphosate. Το Βανκούβερ έχει απαγορεύσει τη δημόσια και ιδιωτική χρήση του glyphosate, εκτός από τη θεραπεία των διηθητικών ζιζανίων .
Τσεχία: Ο υπουργός Γεωργίας Μίροσλαβ Τόμαν δήλωσε ότι η χώρα θα περιορίσει τη χρήση του glyphosate από το 2019 . Συγκεκριμένα, η Τσεχική Δημοκρατία θα απαγορεύσει το glyphosate ως ζιζανιοκτόνο και παράγοντα ξήρανσης.
Δανία: Η Δανική Αρχή για το Εργασιακό Περιβάλλον δήλωσε ότι το glyphosate είναι καρκινογόνο και συνέστησε την αλλαγή σε λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες. Τον Ιούλιο του 2018, η κυβέρνηση της Δανίας εφάρμοσε νέους κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση του glyphosate σε όλες τις καλλιέργειες για την αποφυγή καταλοίπων στα τρόφιμα.
Γαλλία: Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν την πώληση, τη διανομή και τη χρήση του Roundup 360 στις αρχές του 2019 .
Γερμανία: Σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος Svenja Schulze, η Γερμανία σκοπεύει να επικαιροποιήσει τους όρους για την έγκριση των φυτοφαρμάκων και θα επιδιώξει την ημερομηνία λήξης της χρήσης του glyphosate . Ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης στη Γερμανία έχουν επίσης αποσύρει ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate όπως το Roundup από τα ράφια .
Ελλάδα: Η Ελλάδα ήταν μία από τις εννέα χώρες της Ε.Ε. που καταψηφίσαν την επανέγκριση του glyphosate , το Νοέμβριο του 2017. Η χώρα ήταν επίσης ένα από τα έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. που υπεγράψαν το 2018 επιστολή προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας « ένα σχέδιο εξόδου για το glyphosate … » Το Μάρτιο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε πενταετή άδεια για το Roundup της Monsanto..
Ινδία: Τον Οκτώβριο του 2018, η κυβέρνηση της πολιτείας Punjab απαγόρευσε την πώληση του glyphosate στην πολιτεία . Τον Φεβρουάριο του 2019, το ινδικό κράτος της Κεράλα απαγόρευσε την πώληση, τη διανομή και τη χρήση του glyphosate .
Ιταλία: Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έθεσε ορισμένους περιορισμούς στη χρήση του glyphosate . Οι Ιταλοί νομοθέτες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του glyphosate και έχουν βγει κατά της επαναχρησιμοποίησης του ζιζανιοκτόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Τον Νοέμβριο του 2017, η Ιταλία ήταν ένα από τα επτά κράτη της Ε.Ε. που ψήφισαν κατά της επανέγκρισης του glyphosate.
Λουξεμβούργο: Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ του Λουξεμβούργου αφαιρεί το glyphosate από τα ράφια της μετά την έκδοση της έκθεσης για το glyphosate του IARC. Το Λουξεμβούργο ήταν μία από τις εννέα χώρες της Ε.Ε. που ψήφισαν εναντίον της επανεγγραφής του glyphosate τον Νοέμβριο του 2017 και στις αρχές του 2018 η χώρα υπέγραψε την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας ” ένα σχέδιο εξόδου για το glyphosate … “
Μάλτα: Τον Νοέμβριο του 2017, η Μάλτα ήταν μία από τις εννέα χώρες της Ε.Ε. που ψήφισαν κατά της επανένωσης του glyphosate. Η χώρα υπέγραψε επίσης μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 ζητώντας ” ένα σχέδιο εξόδου για το glyphosate … “
Ολλανδία: Απαγόρευσε όλες τις μη εμπορικές χρήσεις του glyphosate .
Νέα Ζηλανδία: Οι πόλεις του Auckland και του Christchurch ψήφισαν για να μειώσουν τη χρήση χημικών ουσιών για έλεγχο ζιζανίων και παρασίτων σε δημόσιους χώρους. Οι γιατροί και οι επιστήμονες για την παγκόσμια ευθύνη, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα της Νέας Ζηλανδίας, ζήτησαν την απαγόρευση του glyphosate το 2015 .
Πορτογαλία : Απαγορεύει τη χρήση του glyphosate σε όλους τους δημόσιους χώρους . Ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Ιατρικής Ένωσης ζήτησε επίσης την απαγόρευση του glyphosate παγκοσμίως .
Σκωτία: Η Αμπερντίν μείωσε τη χρήση των ζιζανιοκτόνων και το Δημοτικό Συμβούλιο του Εδιμβούργου ψήφισε για τη σταδιακή κατάργηση του glyphosate . Τον Νοέμβριο του 2017, πέντε από τους έξι βουλευτές της Σκωτίας ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης που θα σταματούσε να καταργεί το glyphosate έως το 2022 .
Σλοβενία: Η Σλοβενία ήταν ένα από τα έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. που υπέγραψαν επιστολή 2018 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη «ανησυχίες» σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το glyphosate. Η επιστολή κάλεσε την Επιτροπή να θεσπίσει “σχέδιο εξόδου για το glyphosate …”
Ισπανία: Η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Σαραγόσα και η περιοχή της Extremuda αποφάσισαν να απαγορεύσουν το glyphosate. Οι περιφέρειες της La Rioja (μείζων ισπανικός τομέας του κρασιού) και η Αραγονία έχουν επίσης εγκρίνει κινήσεις κατά των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίες περιλαμβάνουν το glyphosate.
Σρι Λάνκα: Η Σρι Λάνκα ήταν η πρώτη χώρα που εξέδωσε εθνική απαγόρευση για το glyphosate . Ωστόσο, το 2018, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση λόγω απώλειας καλλιεργειών και υπερβολικών ζιζανίων.
Σουηδία: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια του glyphosate και έχουν προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση του ζιζανιοκτόνου στην Ε.Ε . Το 2017, ο Σουηδικός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (SCA) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει τους κανόνες για την ιδιωτική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων . Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ιδιώτες χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο προϊόντα που περιέχουν «ουσίες χαμηλού κινδύνου». Σύμφωνα με την SCA, το glyphosate είναι ένα παράδειγμα δραστικής ουσίας που δεν αναμένεται να συμπεριληφθεί σε ουσίες χαμηλού κινδύνου, δηλαδή σε εύθετο χρόνο, μπορεί να μην επιτρέπεται στους ιδιώτες καταναλωτές να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα που περιέχουν glyphosate.
Ελβετία: Ανησυχώντας για την ευημερία του κοινού, οι ελβετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ Migros και Coop αφαίρεσαν προϊόντα με βάση το glyphosate από τα ράφια τους λόγω κινδύνων για την υγεία . Το 2017, το πράσινο κόμμα εξέθεσε ένα σχέδιο για την απαγόρευση του glyphosate στην Ελβετία . Το προτεινόμενο σχέδιο απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό συμβούλιο, το εκτελεστικό της Ελβετίας.
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι ακόλουθοι δήμοι έχουν εκδώσει απαγορεύσεις ή περιορισμούς στα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα, συμπεριλαμβανομένου του glyphosate:
Μπράιτον , Μπρίστολ , Bury (απαγόρευση στις παιδικές χαρές) , Croydon, Derry City (Βόρεια Ιρλανδία) , Frensham , Frome , Glastonbury , Hammersmith & Fulham ,
Midlothian (Σκωτία), North Somerset, Trafford ,Wadebridge.
Βιετνάμ: Μετά την απόφαση της κριτικής επιτροπής στο Hardeman κατά Monsanto Co. , το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές glyphosate . Σύμφωνα με τον Hoang Trung, Διευθυντή του Τμήματος Προστασίας Φυτών στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, “η απομάκρυνση αυτής της ουσίας από τον κατάλογο των φυτοφαρμάκων που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στο Βιετνάμ θα γίνει στο εγγύς μέλλον”.
Πηγή Ποιες χώρες έχουν λάβει μέτρα κατά του επικίνδυνου glyphosate
Κοινοποιήστε: