Το BBC δέχτηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα και επιστολές από τηλεθεατές που ήταν τρομοκρατημένοι από την εκπομπή.
Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αρκετοί όμως είναι αυτοί που θυμούνται τον τρόμο που ένιωσαν σε μία τηλεοπτική εκπομπή του BBC, που προβλήθηκε το 1992. Ακόμα και σήμερα, τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκαλούν τρόμο και πολλοί αρνούνται να τα δουν.
Το 1992, ένα ειδικό αφιέρωμα του BBC με τίτλο «Ghostwatch», στο οποίο συμμετείχε ο Michael Parkinson, προβλήθηκε τη νύχτα του Halloween, προκαλώντας σοκ στους τηλεθεατές. Το βρετανικό τηλεοπτικό mockumentary παρουσιάστηκε ως μια ζωντανή παραφυσική έρευνα, αλλά ήταν σεναριακά γραμμένο και ηχογραφημένο εβδομάδες πριν. Παρά τους τίτλους των σεναριογράφων στην αρχή, πολλοί θεατές πίστεψαν ότι ήταν αληθινό λόγω της πειστικής υποκριτικής, των κουνημένων καμερών και της προσεκτικά σεναριογραφημένης ιστορίας.
Το 90λεπτο δράμα διερεύνησε αναφορές για ένα poltergeist σε ένα σπίτι στο Northolt του δυτικού Λονδίνου, παρακινώντας μάλιστα τους θεατές να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες φαντασμάτων. Η εκπομπή ακολούθησε μια ομάδα ερευνητών του παραφυσικού, τους Ελάιζα Γουάιτ, Μάρτιν Γουάιτ και Γκρέις Ρίντ, καθώς εξερευνούν το εγκαταλελειμμένο σπίτι. Η ομάδα ισχυριζόταν ότι έχει δει και ακούσει φαντάσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού κοριτσιού, ενός άντρα που ονομάζεται Ντάνιελ και ενός τέρατος με κόκκινα μάτια.
Η εκπομπή προκάλεσε τεράστια αντίδραση από το κοινό, με πολλούς τηλεθεατές να πιστεύουν ότι ήταν αληθινή. Το BBC δέχτηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα και επιστολές από θεατές που ήταν τρομοκρατημένοι από την εκπομπή. Η εκπομπή προκάλεσε επίσης έντονες συζητήσεις σχετικά με τα όρια της παραπληροφόρησης και της ηθικής της τηλεόρασης.
Ο σεναριογράφος Stephen Volk όπως είχε πει, είχε ως στόχο να τρομάξει το κοινό και όχι να το ξεγελάσει, εμπνευσμένος από τον δικό του φόβο για τις τηλεοπτικές ιστορίες φαντασμάτων του BBC. Χιλιάδες καταγγελίες υποβλήθηκαν στο δίκτυο και οι επιπτώσεις της εκπομπής παρέμειναν για δεκαετίες, προκαλώντας διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) σε παιδιά και προκαλώντας ακόμη και πρόωρο τοκετό σε έγκυες γυναίκες.
Το ακόλουθο (video) περιεχόμενο μπορεί να περιέχει θέματα που αφορούν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό. Προειδοποίηση για την προβολή βίαιων και αποκρουστικών σκηνών ή πράξεων.
Η σκηνοθέτης, Lesley Manning, αρνήθηκε ότι σκόπευε να προκαλέσει μαζική υστερία, αλλά αναγνώρισε ότι δεν ήθελε να μοιάζει με μια συμβατική ταινία του BBC. Η εκπομπή κατηγορήθηκε ακόμα για την αυτοκτονία ενός εφήβου και επικρίθηκε για υπερβολική αγωνία και γραφικό περιεχόμενο.
Ο Μάρτιν Ντένχαμ, ένας 18χρονος εργάτης με μαθησιακές δυσκολίες, αυτοκτόνησε τραγικά πέντε ημέρες μετά την προβολή της εκπομπής, αφού είχε πειστεί ότι υπήρχαν φαντάσματα στο σπίτι του. Οι γονείς του Ντένχαμ υποστήριξαν ότι η εκπομπή προκάλεσε το θάνατο του γιου τους και έκαναν καταγγελία στην Επιτροπή Προτύπων Ραδιοφωνίας (BSC). Ο πατριός του Μάρτιν, Πέρσι Ντένχαμ, είπε στο BBC το 2017: «Φαινόταν λίγο αναστατωμένος γιατί συνέβαιναν πράγματα εκείνη την ώρα στο σπίτι που συνέβαιναν [στο Ghostwatch ]. Οι σωλήνες χτυπούσαν». Η μητέρα του είχε προσθέσει: «Έμοιαζε ενθουσιασμένος με τη συζήτηση για τα φαντάσματα».
Η Επιτροπή Ραδιοτηλεοπτικών Προτύπωνέκρινε ότι το BBC είχε καθήκον να είναι πιο σαφές σχετικά με την εξαπάτηση στο «Ghostwatch» και το πρόγραμμα δεν προβλήθηκε ποτέ ξανά.
Πηγή: watchandchill.gr
Κοινοποιήστε: