Με τον Πάνο Καμμένο να χτυπά με την αιχμηρή δήλωσή του “καμπανάκι” στο Μαξίμου και να το καλεί να μην αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις του Ζόραν Ζάεφ και τον Έλληνα πρωθυπουργό να…
αναδεικνύει για άλλη μια φορά από τη Μόσχα τη βαρύτητα της επίλυσης του ονοματολογικού, η συμφωνία των Πρεσπών καθίσταται ο απόλυτος πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην πήρε τις απαντήσεις που ήθελε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και οι συνεργάτες του να κρατούν ως “επτασφράγιστο μυστικό” τι ειπώθηκε τις τρεις ώρες που οι ηγέτες συζήτησαν στο Κρεμλίνο, ωστόσο κανείς από την ελληνική αποστολή στη ρωσική πρωτεύουσα δεν έχει αμφιβολίες για τις προθέσεις της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος ασφαλώς και εξακολουθεί να μην βλέπει με “καλό μάτι” την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Το γεγονός ότι δεν απάντησε στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για το ονοματολογικό το είδαν θετικά στην ελληνική πλευρά αν και σε αυτή τη φάση, με τη Συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα να είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι φανερό πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του. Ο “θυμός” του πανίσχυρου άντρα της Ρωσίας φάνηκε στην αναφορά του για τις απελάσεις των διπλωματών της χώρας του, ωστόσο πιθανότατα κρίθηκε από το Κρεμλίνο πως σε αυτή τη φάση δεν θα έπρεπε να προχωρήσει παρακάτω. Την “αλλαγή σελίδας” από τη κρίση του καλοκαιριού είναι φανερό πως την υποστήριξε και η Μόσχα.
Οι πρώτες πληροφορίες από το τετ α τετ δείχνουν πως και ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να τεθεί διεξοδικά στο τραπέζι το Σκοπιανό. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στη συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τέθηκαν για πρώτη φορά “καυτά” ζητήματα για τα οποία η Ελλάδα προσβλέπει σε βοήθεια, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας που απασχολούν πολύ την κυβέρνηση λόγω του casus beli.
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, σε συνομιλία που είχε χθες το βράδυ με δημοσιογράφους, διέψευσε τα δημοσιεύματα του Σκοπιανού τύπου που τον φέρουν ως το πρόσωπο που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για συμπληρωματική δήλωση στη Συμφωνία μέσω του ΟΗΕ. Όπως σχολιάστηκε η έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης δίνεται αποκλειστικά και μόνο στην παρακολούθηση των Συνταγματικών τροπολογιών στα Σκόπια χωρίς να λαμβάνεται καμία άλλη πρωτοβουλία.
Ο προβληματισμός του Μαξίμου, πάντως συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι με την νέα εκλογική χρονιά το πολιτικό κλίμα βαραίνει με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένας σκεπτικισμός και μια αλλαγή στάσης ορισμένων βουλευτών που στην Ηρώδου Αττικού μετρούσαν ως “εν δυνάμει συμμάχους” για να επιτευχθεί η πλειοηψηφία των 151. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα βοηθά ο Ζόραν Ζάεφ με τις συνεχείς δηλώσεις του που στρέφονται προς το δικό του δύσκολο ακροατήριο.
Από τις τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών γίνεται σαφές πως στο Μαξίμου έχουν επενδύσει στην δέσμευση του Πάνου Καμμένου ενώπιον του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου πως δεν πρόκειται να συμπράξει με την ΝΔ ή με οποιαδήποτε άλλη δύναμη στο Κοινοβούλιο που θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εκτιμούν, μάλιστα πως η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη δεν είναι σε ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση των ΑΝΕΛ.
Από συνεχείς συνομιλίες του newpost.gr με στελέχη της πλειοψηφίας βγαίνει πολύ εύκολα το συμπέρασμα πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να φτάσει το ονοματολογικό μέχρι το τέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτή τη συμφωνία και δεν θα κινδύνευε σε καμία περίπτωση να “γκρεμίσει” το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια με μια οπισθοχώρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα…
newpost.gr
Πηγή Πιέσεις και… καθυστερήσεις…
Κοινοποιήστε: