Το πατελόριζο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Η βάση του είναι το ρύζι, μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος, και πλαισιώνεται από πατάτες, που προσθέτουν μια κρεμώδη υφή και γλυκιά γεύση. Αυτό το φαγητό αποτελεί μια ωδή στην οικογενειακή κουζίνα, αφού οι περισσότερες νοικοκυρές το ετοιμάζουν με φροντίδα και αγάπη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή για οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να απολαύσετε μια γεύση που συνδυάζει την παράδοση με την απλότητα ενώ είναι άκρως οικονομικό.
Πατελόριζο
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
- 3-4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέστε τις πατάτες και συνεχίστε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και σοτάρετε το για 2-3 λεπτά μέχρι να καλυφθεί από το λάδι και να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και στη συνέχεια ρίξτε το ζωμό.
- Αφήστε το μείγμα να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες και το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό.
- Αν χρησιμοποιείτε τριμμένο τυρί, προσθέστε το λίγο πριν το σερβίρισμα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο φαγητό.
Σερβίρετε το πατελόριζο ζεστό, συνοδευόμενο από μια σαλάτα ή ένα κομμάτι ψωμί.
Κοινοποιήστε: