Η πατάτα είναι ένα τρόφιμο με πολλές διαφορετικές χρήσεις, γι’ αυτό και δεν λείπει από καμία κουζίνα. Επειδή υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλό είναι να αγοράζετε κάθε φορά την κατάλληλη για τη χρήση που προορίζεται: άλλες είναι καλές για τηγάνι και άλλες για φούρνο ή βράσιμο, οπότε ρωτήστε τον μανάβη σας.
Από διατροφικής άποψης αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, ενώ είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, ιδίως όταν καταναλώνεται με τη φλούδα της. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, αλλά και βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Ακόμη, έχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.
Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς συνταγές που γίνονται κυρίως στον φούρνο, αλλά και στο τηγάνι, ακόμα και βραστή πατατοσαλάτα. Γίνονται ωραίο συνοδευτικό για τα κρέατα ή τα ψάρια μας, ενώ μερικές πληθωρικές συνταγές μπορεί να σταθούν και σαν ένα ορεκτικό ή ακόμα κι ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Αρωματικές πατάτες φούρνου
Αυτές οι νοστιμότατες πατάτες δεν θέλουν ξεφλούδισμα, ούτε προβράσιμο, άρα ετοιμάζονται χωρίς πολλή προσπάθεια – και χωρίς καμία σπατάλη!
Baby πατάτες με μουστάρδα στον φούρνο
Και ποιος δεν αγαπάει τις πατάτες; Οι συγκεκριμένες μάλιστα είναι φούρνου με μουστάρδα και πασπαλισμένες από μυρωδικά.
Baby πατάτες με μανιτάρια στον φούρνο, αρωματισμένα με πορτοκάλι και δεντρολίβανο
Υπάρχει πιο αγαπημένο συνοδευτικό για το κρέας από τις πατάτες; Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης ετοιμάζει λαχταριστές baby πατάτες με μανιτάρια και άρωμα πορτοκαλιού και τις ψήνει στο φούρνο και στο γκριλ για να γίνουν τραγανές. Απλά νόστιμες!
Πατατούλες με κρεμμυδάκι και μπέικον
Φτιαγμένες στο πι και φι αυτές οι νόστιμες πατατούλες είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για τις μπριζόλες ή το ψητό κρέας. Αν και μεταξύ μας είναι τόσο υπέροχες που τρώγονται και μόνες τους.
Τραγανές πατάτες φούρνου με θυμάρι και γραβιέρα
Οι κλασικές πατάτες φούρνου γίνονται λαχταριστές όταν τις γεμίσουμε με γραβιέρα και τις αρωματίσουμε με σκόρδο και θυμάρι. Ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα ψητά κρέατα.
Πατάτες ογκρατέν (gratin dauphinois)
Η κλασική γαλλική συνταγή σε μια νόστιμη, πιο ελαφριά παραλλαγή με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος. Συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο πάσης φύσεως κρεατικά αλλά και ψαρικά.
Πατατόπιτα τύπου «μπομπότα»
Η μαγείρισσα-συγγραφέας Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου μάς καλωσόρισε στο σπίτι της στην Τήνο και μας μαγείρεψε παραδοσιακές συνταγές της Τήνου από το βιβλίο της Κυκλάδων Γεύσεις.
Τηγανητές πατάτες με σάλτσα ντομάτας
Θέλετε να δώσετε νέα διάσταση στις πατάτες που σας περίσσεψαν από την προηγούμενη; Αυτές οι πατάτες, εμπνευσμένες από τις ισπανικές patatas bravas θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο, αυγό μελάτο και μαϊντανό
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης ετοιμάζει ολόκληρες ψητές πατάτες φούρνου και της γεμίζει με σύγκλινο Μάνης, γραβιέρα Αργολίδας κι ένα αυγό. Η πατάτα σε μια από τις πιο πιο νόστιμες εκδοχές της.
Πατάτες ακορντεόν στο αλουμινόχαρτο με σκορδόλαδο, κασέρι και μπέικον
Ένα διαφορετικό και πληθωρικό συνοδευτικό για ψητό κρέας και πουλερικά, που μπορείτε να απολαύσετε και μόνο του, παρέα με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα.
Ψητές πατάτες με τρία διαφορετικά είδη γέμισης
Οι γεμιστές πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά σε φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα. Σάς προτείνουμε λοιπόν ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις πεντανόστιμες προτάσεις για να επιλέξετε αυτή που σάς ταιριάζει.
Ουγγρικές πατάτες paprikas krumpli με πάπρικα και κύμινο
Οι πατάτες με πάπρικα και καταγωγή από την Ουγγαρία θα σας θυμίσουν αρκετά τις δικές μας πατάτες γιαχνί. Η συνταγή διαφέρει στα μπαχαρικά, αλλά και στην προσθήκη πίκλας. Το φαγητό αυτό συχνά εμπλουτίζεται με ουγγρικό λουκάνικο, αλλά και η χορτοφαγική της εκδοχή είναι πεντανόστιμη!
Κόλκανον, οι ιρλανδικές πατάτες
Πρόκειται για κλασική γαρνιτούρα της Ιρλανδίας, με βραστές πατάτες, λάχανο και πράσα.
Κροκέτες πατάτας γεμιστές με κιμά κοκκινιστό
Φτιάχνουμε λαχταριστές κροκέτες πατάτες και τις γεμίζουμε με κιμά. Ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση δίνουν οι σταφίδες. Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, ιδανικό για τα κυριακάτικα τραπέζια με τους φίλους και την οικογένεια.
Τάρτα πατάτας
Ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε την αγαπημένη μας πατάτα. Όχι τηγανητή, ούτε φούρνου, ούτε σαν πουρέ, αλλά σαν τάρτα χωρίς βάση. Το μπέικον και το σκόρδο, που γευστικά ταιριάζουν πολύ με την πατάτα, θα απογειώσουν τη συνταγή!
Σουφλέ πατάτας με σπανάκι, φέτα και αρωματικά
Εντυπωσιακή επιλογή, ιδανική για το κυριακάτικο brunch, αλλά ακόμα και αν δεν υιοθετείτε αυτή τη συνήθεια, ανοίγει τέλεια ένα επίσημο ή φιλικό γεύμα.
Πατατοσαλάτα με λουκάνικα Φρανκφούρτης
Από τους πλέον κλασικούς συνοδούς της μπίρας, η πατατοσαλάτα με λουκάνικα φτιάχνεται εύκολα και είναι απίστευτα απολαυστική.
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: