Η σύνταξη προτείνεται να υπολογίζεται με βάση τον μισθό κι όχι όπως σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μισθών αλλά και των συντάξεων έρχονται, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα, έχει συγκροτηθεί Oμάδα εργασίας της οποίας το πόρισμα για την κατασκευή ενός νέου δείκτη μισθών αναμένεται πριν το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την επόμενη χρονιά ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με το δείκτη μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η ποσοστιαία μεταβολή του ίδιου δείκτη θα χρησιμοποιείται για την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Σε ό, τι αφορά στις συντάξεις εξήγησε ο υφυπουργός, πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– έχουν συνδέσει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης των συνταξιούχων. Λόγω του ότι το σχετικό όριο στη χώρα μας δεν μεταβλήθηκε κατά την τελευταία περίοδο αναφοράς, καμία αλλαγή στα όρια αυτά δεν προβλέπεται να γίνει μέχρι το 2027.
Για τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά υπάρχουν και «προβληματικές περιπτώσεις». Τώρα «τρέχουν» τα δύο μεγάλα έργα του ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού μας βίου και η δημιουργία ενός νέου, πραγματικά ολοκληρωμένου, πληροφοριακού συστήματος. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων η διαδικασία απονομής των συντάξεων θα είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αυτοματοποιημένη.
Τι μέλλει γενέσθαι με το ΤΕΚΑ
Αναφερόμενος στο ΤΕΚΑ υποστήριξε πως είναι ένα Ταμείο που αφορά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του ΤΕΚΑ εργαζόμαστε για να αρθούν όποια εμπόδια μπορούν να καθυστερήσουν την ομαλή λειτουργία του ταμείου.
Σημείωσε πως μέσα στη φετινή χρονιά αναμένεται να είναι έτοιμο το default χαρτοφυλάκιο του Ταμείου ενώ, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι έτοιμα και τα άλλα δύο χαρτοφυλάκια, ένα πιο συντηρητικό και ένα πιο ριψοκίνδυνο.
Σε ό, τι αφορά στην εξαήμερη εργασία, εξήγησε πως το μέτρο είναι περιορισμένο και αφορά στην έκτακτη βάρδια. Σημείωσε πως ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αποτελούν μόλις το 0,076% των επιχειρήσεων και των παραρτημάτων τους στην Ελλάδα.
Κοινοποιήστε: