Με το ίδιο μίγμα που θα γεμίζατε την κοιλιά της γαλοπούλας, φτιάχνετε και την πίτα σας…
Υλικά
Για τη ζύμη
- 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
- 10γρ. ξηρή μαγιά
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- 25ml γάλα
- 25ml νερό
- 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 150ml ελαιόλαδο
Για την επιφάνεια της πίτας
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 2 κρόκους αβγών
- ½ φλιτζάνι παπαρουνόσπορο
Για τη γέμιση
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 400γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
- 300γρ. συκωτάκια πουλερικών ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
- 1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- 200γρ. κασέρι τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ
- στη μύτη του κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξίδι. Ζεσταίνετε το γάλα και το νερό σε ένα μπρίκι. Κάνετε μια λακκούβα στο μίγμα αλευριού και ρίχνετε εκεί το γάλα με το νερό, καθώς και το μετρημένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με τα χέρια σας με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια τα ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες.
Βήμα 2
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά.
Βήμα 3
Για τη γέμιση: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τον κιμά για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτετε τα συκωτάκια πουλερικών, ανακατεύετε και μετά από 4 λεπτά βάζετε το πράσο, σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε και αυτά για 2-3 λεπτά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι το μίγμα να στεγνώσει από τα υγρά που θα βγάλει. Σβήνετε με το κονιάκ και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τις σταφίδες, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 10 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι το μίγμα να στεγνώσει και πάλι, αλλά να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το κασέρι, τα κουκουνάρια και το κύμινο.
Βήμα 4
Για την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη – σκεπάζετε το ένα κομμάτι με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί, μέχρι να ανοίξετε το άλλο. Αλευρώνετε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο 10εκ. περίπου μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε (45εκ. περίπου δηλαδή).
Βήμα 5
Βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 36εκ. και στρώνετε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα – η ζύμη πρέπει να εξέχει λίγο από τα χείλη του ταψιού. Αδειάζετε εκεί το μίγμα τη γέμισης και το απλώνετε ομοιόμορφα.
Βήμα 6
Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού. Με το φύλλο αυτό σκεπάζετε τη γέμιση και στριμώχνετε τις άκρες του στα τοιχώματα του ταψιού. Φέρνετε προς τα μέσα και τις άκρες του κάτω φύλλου και τις στριμώχνετε και αυτές στα τοιχώματα.
Βήμα 7
Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και αλείφετε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζετε βαθιά σε καρεδάκια (ρόμβους) ή σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τον παπαρουνόσπορο.
Βήμα 8
Ψήνετε την πίτα για 40-45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: