Ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια «πρωτοφανή κρίση νερού» που οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης και στην επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει κάθε χρόνο «εξαιρετικά υψηλή υδατική καταπόνηση», ενώ επιπλέον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να πληγούν μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Άτλαντα Υδατικού Κινδύνου του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Εξαιρετικά υψηλή υδατική καταπόνηση σημαίνει, ότι οι χώρες χρησιμοποιούν σχεδόν όλο το νερό που διαθέτουν – τουλάχιστον το 80% της ανανεώσιμης προσφοράς τους, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι 25 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλή υδατική καταπόνηση κάθε χρόνο, με το Μπαχρέιν, την Κύπρο, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και το Ομάν να είναι οι πέντε χώρες που πλήττονται περισσότερο.
«Το νερό είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός πόρος στον πλανήτη και παρόλα αυτά δεν το διαχειριζόμαστε ως τέτοιον», δήλωσε στο CNNi η Samantha Kuzma, αναλύτρια δεδομένων του προγράμματος του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων για το νερό, και συγγραφέας της έκθεσης.
Επιδείνωση της κρίσης
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση νερού έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960 και η έκθεση προβλέπει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 20-25% έως το 2050.
Η αυξημένη ζήτηση νερού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η αύξηση των πληθυσμών, οι ανάγκες κλάδων όπως ο γεωργικός, οι μη βιώσιμες πολιτικές χρήσης νερού και η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές.
Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τις περιοχές με την μεγαλύτερη έλλειψη νερού στον κόσμο, ολόκληρος ο πληθυσμός θα ζει με εξαιρετικά υψηλή υδατική καταπόνηση μέχρι τα μέσα του αιώνα, προβλέπει η έκθεση. Ενώ η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζήτηση νερού θα συμβεί στην υποσαχάρια Αφρική, όπου προβλέπεται αύξηση κατά 163% έως το 2050.
Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο σοβαρές και παρατεταμένες ξηρασίες και καύσωνες, που καθιστούν τις προμήθειες νερού πολύ λιγότερο αξιόπιστες. Η έλλειψη νερού καθιστά επίσης δυσκολότερο για τους ανθρώπους να επιβιώσουν σε αυτά τα ακραία φαινόμενα.
Ακόμα και αν ο κόσμος καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,3 έως 2,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – ένα «αισιόδοξο» σενάριο σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή – ένα επιπλέον δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να ζουν σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλής υδατικής καταπόνησης μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση.
Ποιες είναι οι λύσεις;
Η έκθεση προτείνει διάφορα μέτρα για να αποφευχθεί η μετατροπή της υδατικής καταπόνησης σε κρίση νερού. Σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα που βασίζονται στη φύση, όπως η διατήρηση και αποκατάσταση υγροτόπων και δασών, η υιοθέτηση από τους αγρότες πιο αποτελεσματικών τεχνικών άρδευσης, όπως η στάγδην άρδευση, και η επικέντρωση σε πηγές ενέργειας που δεν βασίζονται τόσο πολύ στο νερό, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Μέρη όπως το Λας Βέγκας και η Σιγκαπούρη έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η διαχείριση των πολύ περιορισμένων υδάτινων πόρων μέσω πολιτικών όπως η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και η απομάκρυνση των φυτών που χρειάζονται πολύ νερό, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα υστερούν.
Με πληροφορίες από: A quarter of humanity faces extreme water stress – and it’s poised to get worse, new report finds by Hafsa Khalil, CNN
Πηγή: cnn.gr
Κοινοποιήστε: