To να επιλέξει κανείς αρνί ή κατσίκι ,ανεξάρτητα από την τιμή ,είναι θέμα προτίμησης. Πολλοί όμως δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν
Ο υγειονομικός έλεγχος του ζώου που θα καταναλώσουμε στο πασχαλινό τραπέζι είναι σημαντικός και όπως οι ειδικοί επισημαίνουν πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχουν σφραγίδες στο κρέας ,αριστερά και δεξιά στους μηρούς και στις ωμοπλάτες.
Τα κρέατα που είναι ελληνικά ή που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρόγγυλη μπλε σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Ενώ στην παραλληλόγραμμη σφραγίδα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, πχ “GR” ή “ΕL” ή “ΕΛΛΑΣ” για τα ελληνικά.
Τα σφάγια προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Αν σε οποιοδήποτε σημείο του ζώου λείπει κομμάτι του δέρματος, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Για ξεχωρίσουμε αν είναι αρνί ή κατσίκι θα πρέπει να παρατηρήσουμε απλώς το κεφάλι και την ουρά τους. Το κεφάλι στο κατσίκι είναι πιο επίπεδο σε αντίθεση με του αρνιού, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και την μύτη. Η ουρά στο κατσίκι από την άλλη είναι πιο στενή και στραμμένη προς τα πάνω.
Σημασία έχει το χρώμα είτε πρόκειται για αρνί είτε για κατσίκι. Το χρώμα του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρό αλλά ανοιχτόχρωμο ροζ, ομοιόμορφο σε όλο το σώμα του.
Αν το κρέας είναι βιολογικό θα πρέπει επιπλέον να διαθέτει ειδική σήμανση του οργανισμού πιστοποίησης. Τα βιολογικά αμνοερίφια είναι λιγοστά στην αγορά και πωλούνται, από όσο ξέρω, τεμαχισμένα και συσκευασμένα.
Κοινοποιήστε: