Όλα τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο ταξίδι σας.
Η Πάρος είναι δικαίως ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Ελλάδας χάρη στις πανέμορφες παραλίες της αλλά και το πλήθος δραστηριοτήτων και αξιοθέατων που προσφέρει στον επισκέπτη. Aκολουθούν τα σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε στο νησί στο ταξίδι σας.
Η Παροικιά και το κάστρο
Η πρωτεύουσα της Πάρου είναι ο πιο ζωντανός οικισμός της, εμπορικό κέντρο και επίκεντρο της διασκέδασης και του shopping. Η παραλία είναι γεμάτη με καφέ-μπαρ και εστιατόρια από όπου θα απολαύσετε τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Πάρο και το θέαμα των πλοίων που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι. Η Παροικιά είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς και κατοικείται διαρκώς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο οικισμός που βλέπετε σήμερα άρχισε να δημιουργείται τον 13ο αι. μέσα και γύρω από το κάστρο που κατασκεύασε ο Ενετός δούκας της Νάξου Σανούδος, για να προστατεύσει το λιμάνι από τους πειρατές που λυμαίνονταν το Αιγαίο. Το κάστρο παρέμεινε στην κατοχή των Ενετών μέχρι το 1537, οπότε πέρασε στα χέρια των Τούρκων.
Παροικιά/Photo: Νίκος Κόκκας
Περπατώντας πίσω από τα κατάλευκα σπίτια του κάστρου θα δείτε τον πύργο με εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη του 4ου αι. π.Χ., ενώ στην κορυφή του υπάρχει ένα τμήμα κυκλικού θόλου που ήταν αφιερωμένος στην Εστία. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι για το κτίσιμο του κάστρου χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά από αρχαϊκό ναό αφιερωμένο στη θέα Δήμητρα, ενώ έχουν ανακαλυφθεί εντοιχισμένα μέλη και από άλλους ναούς της ίδιας περιόδου, όπως και της κλασικής. Μικρό τμήμα ναού της Αθηνάς (6ος αι. π.Χ.) σώζεται στην κορυφή του λόφου.
Ο περίπατος στα πλακόστρωτα στενά θα σας αποκαλύψει μερικά πανέμορφα εκκλησάκια, όπως του Αγίου Μάρκου, της Παναγίας του Σταυρού, του Αγίου Στυλιανού και της Αγίας Άννας. Ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, με τους λιτούς κίονες και τα τόξα, από όπου θα θαυμάσετε μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Εκατονταπυλιανή/ Photo: Shutterstock
Η Παναγία Εκατονταπυλιανή
Είναι ο σημαντικότερος ναός της παλαιοχριστιανικής εποχής στην Ελλάδα, επειδή διασώζει μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, πολύτιμα για την ιστορία και την λειτουργία της εκκλησίας εκείνα τα χρόνια. Κτισμένη την εποχή του Ιουστινιανού, στους 16 αιώνες της ζωής της άλλαξε πολλές φορές μορφή και διαρρύθμιση. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος αποκάλυψε κάτω από τους ασβεστωμένους τοίχους το κρυμμένο μεγαλείο της, η επιστήμη της βυζαντινής αρχαιολογίας βρήκε ένα χριστιανικό μνημείο αναφοράς.
Το συγκρότημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής αποτελείται από τον κεντρικό ναό της Θεοτόκου, το Βαπτιστήριο, το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, τα παρεκκλήσια της Αγίας Θεοδοσίας, του Αγίου Δημητρίου και τα κελιά.
Γνωστή και ως Παναγιά Καταπολιανή, για το όνομά της υπάρχουν δύο εκδοχές. Επειδή είχε κτισθεί έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης (κατά-την-πολιν) πήρε το προσωνύμιο Καταπολιανή. Το Εκατονταπυλιανή, όμως, είναι λόγιο δημιούργημα του 17ου αι. Η παράδοση λέει ότι η εκκλησία έχει 99 φανερές πύλες. Η 100η θα φανερωθεί όταν η Κωνσταντινούπολη περάσει πάλι σε ελληνικά χέρια. Στο κτίριο λειτουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον Βυζαντινό μουσείο.(βλ. Πολιτισμός).
Info
Είναι ανοικτή καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.
Τηλ. 22840 21243, www.ekatontapyliani.gr.
Πηγή: travel.gr
Κοινοποιήστε: