Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
O Τσέχος διεθνής αναλυτής και σύμβουλος άμυνας, Φράντισεκ Sulc ειδικός σε θέμα της Νατοϊκής συμμαχίας, σε μια συνέντευξη του στην ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης σχετικά με θέματα του ΝΑΤΟ, natoaktual.cz, επισήμανε τα προβλήματα από την αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας.
Ο διεθνής αναλυτής, εξέφρασε στην ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος και την άποψη ότι η τυχόν αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Τουρκίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στη σοβαρότερη κρίση ΝΑΤΟ τα τελευταία 25 χρόνια, πιθανώς οδηγώντας σε κατάρρευση της συμμαχίας.
Σχολιάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία προειδοποίησε ότι αν και ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού χρόνου χρόνου έχει δαπανηθεί αναλύοντας την “απειλή του ισλαμισμού που κατευθύνονται από την Τουρκία προς την Ευρώπη”, πολύ λιγότερα έχουν ειπωθεί για τις μεγάλες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του πραξικοπήματος, ιδιαίτερα για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η αποφάσεις στην Τουρκία και η τυχόν αλλαγή της πλεύσης της θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιο σοβαρή υπαρξιακή κρίση που η συμμαχία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 25 χρόνια.
Παρότι κάποιοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν υπερβολικές τις θέσεις του αναλυτή, ιδιαίτερα ότι η συμμαχία είχε στο παρελθόν μέλη ενώ είχαν στρατιωτικές κυβερνήσεις (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία) που στη συνέχεια αποτέλεσαν και ιδρυτικά μέλη άλλων μεγάλων συμμαχιών όπως η Ε.Ε. Η συμμαχία έχει επιζήσει μέσα από άλλες καταστάσεις κρίσης και στο παρελθόν, ακόμη και όταν η Γαλλία αποφάσισε να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, ακόμα και όταν βρέθηκε να ψάχνει για ένα λόγο ύπαρξης της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας τη δεκαετία του 90. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτή τη φορά, τα συσσωρευμένα προβλήματα να αποδυναμώσουν τη συμμαχία σε τέτοιο βαθμό, ώστε η συμμετοχή σε αυτήν να χάσει το νόημά της για ορισμένα μέλη.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Σύμφωνα με τον Sulc, στα συσσωρευμένα προβλήματα περιλαμβάνεται και η αυξανόμενη πολιτικοποίηση του ΝΑΤΟ, ο ιδεολογισμός, η προστασία των ισχύοντων πολιτευμάτων και κυβερνήσεων, η προστασία του οικονομικού φιλελευθερισμού, που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του και επιβάλλουν στους πολίτες πολιτικά συστήματα και κυβερνήσεις, που οι ίδιοι δεν επιθυμούν. Με αποτέλεσμα σε κάθε αλλαγή του πολιτικού στάτους μιας χώρας να τίθεται εν αμφιβόλω ο λόγος ύπαρξης και συμμετοχής σε μια συμμαχία που ουσιαστικά ήταν εναντίων τους.
Το χειρότερο, σύμφωνα με Sulc, είναι το γεγονός ότι αυτή η επιλογή μεταξύ της ιδεολογίας και realpolitik εξετάζεται σε μια κατάσταση όπου η Ευρώπη είναι αποστρατιωτικοποιημένη, και εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ για την άμυνά της, σε μια εποχή όπου οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ ( στο πρόσωπο του Donald Trump) εξετάζουν σοβαρά μια υποχώρηση από την Ευρώπη.
Ο αναλυτής πρότεινε την τιμωρία της Τουρκία (μέσω της αποβολής απο τη συμμαχία) λαμβανομένου υπόψη ότι έστω και φαινομενικά έχει απορρίψει το κοσμικό κράτος και τις δημοκρατικές αξίες που προωθεί η Δύση και φαίνεται να έχει έρθει πιο κοντά στη γειτονική και με ομοειδή συμφέροντα Ρωσία για να συναδελφώνομαι με τη Ρωσία, πόσο μάλλον τώρα που έχουν ενταχθεί στη Νατοϊική συμμαχία άλλες χώρες που έχουν εξασφαλίσει στις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές δυνάμεις την πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η τιμωρία όμως προϋποθέτει μια ισχυρά στρατιωτικά και πολιτικά Ελλάδα και Βουλγαρία, συνθήκη που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει.
Επίσης ο Sulc ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν αρκετά σημαντικά βήματα το ΝΑΤΟ εκτός από την στροφή της Τουρκίας έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα κίνδυνος που μπορεί να το καταδικάσει σε οριστική αποσύνθεση και αυτή δεν είναι άλλη από την οικονομική και στρατιωτική συμμαχία Κίνας – Ρωσίας – Ιράν, όπου μαζί με την Τουρκία δημιουργούν τον ισχυρότερο στρατιωτικό παίχτη στον πλανήτη. Μια τόσο ισχυρή στρατιωτικά συμμαχία θα απορροφήσει πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές σε αυτές, δημιουργώντας ένα μεγάλο κύμα φυγής από το ΝΑΤΟ.
Και να το δούμε καθαρά συνωμοσιολογικά το θέμα… Εαν γίνει μια τέτοια συμμαχία (ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑ) δεν θα είναι μια έξοχη δικαιολογία για να πατήσει πόδι η Κίνα στην περιοχή μας; Αφού θα έρθει για να υπερασπισθεί μια σύμμαχο χώρα (Τουρκία) ενάντια στο διεθνή διαιτητή (Αμερική) που θα θέλει το ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Με στοιχεία από το SPUTNIK, το natoaktual.cz και το rt.com
Κοινοποιήστε: