Την άποψη ότι πρέπει να εξεταστούν κι άλλες επιλογές πέραν την ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι…
η ομοσπονδιακή λύση έχει αποτύχει.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ” της Κυριακής, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στο Κραν Μοντάνα, στη Γενεύη, με το σχέδιο Ανάν, όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδία απέτυχαν.
«Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές, λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε.
Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις είναι εξαρχής μη αποδεκτή και είπε ότι ουδέποτε η Άγκυρα άφησε να νοηθεί ότι θα εγκαταλείψει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.
ΕΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περνώντας τώρα στο θέμα του πλαισίου Γκουτέρες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ κατέγραψε την κοινά διαμορφωμένη άποψη πως το σημερινό σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων είναι απαρχαιωμένο και μη βιώσιμο. Πώς θεωρεί η Τουρκία πως μπορεί να αντικατασταθεί;
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Στο Κραν Μοντανά η Τουρκία ήταν η μόνη ευέλικτη χώρα όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Όμως από την αρχή ξεκαθαρίσαμε πως η θέση για μηδενικό στρατό και εγγυήσεις είναι non starter [σ.σ. εξ αρχής μη αποδεκτή].
Οι εγγυήτριες κάναμε διαφορετικές προτάσεις για να στηρίξουμε τη διαδικασία. Ωστόσο σήμερα λόγω του φόβου που υπάρχει στον βορρά δεν μπορεί να γίνουν δεκτές οι μηδενικές εγγυήσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά τους Τ/Κ λόγω των όσων έγιναν μέχρι το 1974.
Ερωτηθείς κατά πόσο έλαβε από την ε/κ πλευρά το μήνυμα πως δεν βλέπει αρνητικά λύσεις εκτός πλαισίου της ΔΔΟ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια τι είπε μαζί του σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία και νέες ιδέες.
«Είπαμε πως δεν το αποκλείουμε, δεν το απορρίπτουμε και για αυτό συναντήθηκα και με τον Άντρο Κυπριανού που είναι ένας καλός φίλος μου από τότε που ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Μουσταφά Ακκιντζί ότι αποδέχεται μόνο λύση ομοσπονδίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτή είναι προσωπική άποψη του κυρίου Ακκιντζί, προσθέτοντας ότι λόγο έχει και η «τουρκική κυβέρνηση» αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, `όμως το βέβαιο είναι ότι στο Κραν Μοντανά, στη Γενεύη, με το σχέδιο Ανάν, όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδία απέτυχαν`.
Αναφέροντας ότι από το Κραν Μοντανά η Τουρκία δεν έχει απορρίψει καμιά επιλογή και δεν επιμένει σε καμιά επιλογή, είπε ότι αυτό που λέει η Τουρκία είναι πως υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές. «Ας τις βάλουμε όλες στο τραπέζι και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες ιδέες από το νησί ή από τις εγγυήτριες. Και θα πρέπει να συμφωνήσουμε από πριν για το τι θα διαπραγματευτούμε.
Aυτό είναι το μήνυμά μου», είπε. Είπε ότι είναι καιρός για μια διαρκή λύση, μια κοινά αποδεκτή λύση, όχι μόνο από την Τουρκία και τους Τ/κ, αλλά να είναι κοινά αποδεκτή ώστε να περάσει μέσα από τα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στο λαό. Όπως είπε δεν υπάρχει πολυτέλεια ακόμα μιας αποτυχίας.
«Πριν από όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε. Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, για συνομοσπονδία, δύο κράτη ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή;», ανέφερε.
Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού, είναι μόνο λόγια και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα χάσουν το μερίδιό τους. Διερωτήθηκε πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους, εάν δεν υπάρξει λύση τα επόμενα χρόνια.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Δεν αντιδρώ μόνο. Προχωρώ σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε και εμείς τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση.
Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ε/κ και η τ/κ πλευρά συμφωνήσουν είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και λέτε ‘αν πουλήσω τότε θα το κάνω’», είπε. Για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο ενός πακέτου συνολικής λύσης.
hellasjournal.com
Πηγή Ο Τσαβούσογλου διέλυσε τους μύθους…
Κοινοποιήστε: