Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
  • Αστρολογία
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
113 views 1 sec 0 Comment

Ο μοναχός από την Σπάρτη που σώσει ζωές στη Μαδαγασκάρη – Έφτιαξε το πρώτο ορφανοτροφείο στην Αφρική

rularulina_xo0ks4zq - 14 Σεπτεμβρίου 2025

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Ο-μοναχός-από-την-Σπάρτη-που-σώσει-ζωές-στη-Μαδαγασκάρη-–-Έφτιαξε-το-πρώτο-ορφανοτροφείο-στην-Αφρική

Με σχολεία, κλινικές, προγράμματα σίτισης και ένα ορφανοτροφείο για δίδυμα παιδιά που κινδύνευαν από τοπικές δοξασίες, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, κ.κ. Πρόδρομος, μιλά στο Newsbomb για το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην καρδιά της Αφρικής

Στη Μαδαγασκάρη, όπου η δημόσια εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η πρόσβαση σε βασικές υποδομές περιορισμένη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, κ.κ. Πρόδρομος, ηγείται ενός φιλανθρωπικού έργου που έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως εξηγεί στο Newsbomb, «είμαι εδώ ως επίσκοπος εξω χρόνια και υπαγόμαστε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Είμαι ο πρώτος επίσκοπος της Μαδαγασκάρης και μέσα σε όλο αυτό το κομμάτι που έχουμε ονομάσει Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν βρίσκεσαι εδώ, δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος στη δυσκολία των ανθρώπων αυτών».

Με την αγάπη πολλών ανθρώπων, προσθέτει, «έχουμε δημιουργήσει 12 σχολεία. Δεν υπάρχει δημόσια εκπαίδευση στην Αφρική. Έχουμε 7.500 μαθητές εντελώς δωρεάν στα σχολειά μας. Από τη σχολή πληροφορικής έχουμε αποφοιτήσει τα 350 παιδιά».

img1851.jpg

Στο κομμάτι της υγείας, ο Επίσκοπος αναφέρει: «Έχουμε δημιουργήσει μία κλινική με οδοντιατρείο, με οφθαλμιατρείο, με αιματολογικά εργαστήρια, με ακτινολογικό κέντρο, με υπέρηχους, με φαρμακείο και με μόνιμο προσωπικό 30 άτομα, γιατρούς και νοσηλευτές. Κάθε μήνα 3.000 άνθρωποι περνούν από την κλινική μας και έτσι έχουν όλο αυτό το πολίτη μεγαθότης υγείας εντελώς δωρεάν, χάρη στο Ίδρυμα Ίχα από την Κύπρο».

Η Επισκοπή έχει επίσης πρωτοβουλίες για τα πιο ευάλωτα παιδιά: «Έχουμε 1.500 υποσιτισμένα παιδιά που κάθε μήνα η Επισκοπή μας προσφέρει το γάλα στις μητέρες ή στις γιαγιάδες, γιατί πολλά παιδιά και γυναίκες δυστυχώς χάνονται κατά τη διάρκεια της γέννας, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες στα χωριά. Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η Επισκοπή μας έχει ανοίξει 25 πηγάδια, προσφέροντας καθαρό νερό στους ανθρώπους, και έχουμε και μία υδροφόρα που μεταφέρει νερό σε χωριά».

img1767.jpg

Ο Επίσκοπος αναφέρει ακόμη το πρόγραμμα στήριξης στις φυλακές: «Τρεις φορές την εβδομάδα προσφέρουμε φαγητό στους 750 κρατούμενους. Συν τις ενορίες, έχουμε στήσει 17 ναούς. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια έχουν βαπτιστεί 10.000 ιθαγενείς από τη Νότια Σαχάρη και έχουμε 24 ιερείς ιθαγενείς».

img1769.jpg

Στο γυναικείο μοναστήρι, συνεχίζει, «έχουμε μοναχές παλιντόπιες. Στο φιλανθρωπικό κομμάτι, καθημερινά στα χωριά προσφέρουμε ρούχα και φαγητά. Όταν υπάρχει ξηρασία, μοιράζουμε ρύζι. Η έννοια της φιλανθρωπίας είναι έντονη και όλο αυτό γίνεται χάρη στην αγάπη και τη στήριξη πολλών ανθρώπων».

img1768.jpg

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Επίσκοπος σε ένα πρόγραμμα που σώζει δίδυμα: «Υπάρχει μία περιοχή, το Μανατζάρε, όπου γεννιούνται δίδυμα παιδιά και μέσα από μια τοπική παράδοση απαγορεύεται τα δίδυμα να μεγαλώσουν μαζί. Κάποιος να πάρει το ένα εκ των δύο, το θανατώνει. Όταν βρέθηκα εκεί και άκουσα αυτό, πραγματικά συγκινήθηκα και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το ορφανοτροφείο για να σώσουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε. Αυτό το ορφανοτροφείο φιλοξενεί όχι μόνο παιδιά από την περιοχή, αλλά και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη».

img1854.jpg

Σχετικά με την προσωπική του πορεία, ο κ.κ. Πρόδρομος λέει: «Ξεκίνησα ως μοναχός σε μοναστήρι της Σπάρτης. Στην ηλικία των 18 ετών πήγα στη Μονή των Αγίων Αναργύρων. Από το 2002 μέχρι το 2015 βρισκόμουν στο μοναστήρι, από το 2015 μέχρι το 2018 κατέβηκα στο Καμερούν και το 2019 έγινε η εκλογή μου ως επίσκοπος στη Νότια Μαδαγασκάρη. Δεν ήταν επιλογή δική μου, αλλά δόξα τω Θεώ έγινε».

img1853.jpg

Πηγή

PREVIOUS

Έρευνα: Απρόθυμοι οι Πολωνοί για εθελοντική στράτευση σε περίπτωση πολέμου

NEXT

Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός ιδιοκτήτης ταβέρνας-Τον βρήκε ο υπάλληλός του
Related Post
Ασθενής-στο-Δρομοκαΐτειο-πήγε-να-το-σκάσει-–-Τραυματίστηκε-πηδώντας-από-μάντρα
1 Σεπτεμβρίου 2025
Ασθενής στο Δρομοκαΐτειο πήγε να το σκάσει – Τραυματίστηκε πηδώντας από μάντρα
Μετά-τα-ρεκόρ…-ρευστοποίηση-και-πτώση-στη-wall-street
13 Νοεμβρίου 2024
Μετά τα ρεκόρ… ρευστοποίηση και πτώση στη Wall Street
17 Ιουλίου 2024
Όλεθρος στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο
Το-χτύπημα-του-Εγκέλαδου-όπως-καταγράφηκε-σε-ζωντανές-εκπομπές-–-«Έκπληκτος»-ο-Ιβάν
9 Σεπτεμβρίου 2025
Το χτύπημα του Εγκέλαδου όπως καταγράφηκε σε ζωντανές εκπομπές – «Έκπληκτος» ο Ιβάν
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved