Στα σκαριά έχουν την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας με χρονικό ορίζοντα το 2025, που αποτελεί έτος μεγάλων αλλαγών στα Βαλκάνια, μιας και οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ ζητούν να λάβουν και αυτοί την αλβανική υπηκοότητα.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Κοσοβάρος ομόλογός του Ραμούς Χαραντινάι, αποφάσισαν να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική για την οικονομική ένωση των χωρών τους.
Στην πέμπτη Κοινή Υπουργική συνέλευση Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας, ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι με ορίζοντα το 2025 τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν μια κοινή στρατηγική για την οικονομική και τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών.
Πρόκειται αρχικά για μια οικονομική ένωση η οποία θα γίνει στην συνέχεια ουσιαστικά ένωση των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρ. Χαραντινάι τόνισε ότι «αποφασίσαμε εννέα συμφωνίες και πρωτόκολλα τα οποία έχουν υπογραφεί. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μια αναλυτική μελέτη για το πώς θα προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για μια κοινή οικονομία αγοράς».
Ο Ράμα από την πλευρά του τόνισε ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και είπε ότι : «η συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών ήταν μια συνάντηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς έχουμε προσεγγίσει τη φάση υλοποίησης των διαδικασιών που ξεκινήσαμε. Τώρα θα καταργηθούν όλα τα εμπόδια μεταξύ των δύο χωρών. Η ταυτότητα μιας πλευράς στα τελωνειακά σημεία είναι επαρκής».
Σημειώνοντας ότι η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει να γίνει δεκτή για πάντα στην ΕΕ, ο Ράμα τόνισε ότι και το Κοσσυφοπέδιο έχει κουραστεί να περιμένει εξαίρεση από την υποχρέωση θεώρησης της βίζας στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ ζητούν από τους αξιωματούχους των Τιράνων να καταστήσουν εφικτό το δικαίωμα χορήγησης της αλβανικής ιθαγένειας από όλους τους Αλβανούς εκτός των συνόρων.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα υλοποιείται από γειτονικές χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Σερβία και άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.
«Κάποτε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είχε δηλώσει ότι θα δώσει σε όλους τους Αλβανούς εκτός χώρας την ιθαγένεια, αλλά αυτή η δήλωση παρέμεινε μόνο στα χαρτιά. Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε Αλβανός πολιτικός των Σκοπίων.
Η ίδια άποψη είχε και ο Ardian. Sh, ο οποίος ανέφερε ότι είναι καλό για τους Αλβανούς που ζουν έξω από τα εδάφη της Αλβανίας να έχουν διαφορετική μεταχείριση αφού υποβάλλουν αίτηση για αλβανική υπηκοότητα.
«Αρκεί μια δήλωση ή έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχεις την αλβανική υπηκοότητα», είπε ο ίδιος.
Η χορήγηση αλβανικού διαβατηρίου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα είχε αυξηθεί κατακόρυφα σε ΠΓΔΜ και κοιλάδα του Πρέσεβο (Νότια Σερβία).
Ο Muhamer Pajaizit, Αλβανός αναλυτής στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία και η νομοθεσία που εκδόθηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο είναι ευπρόσδεκτη.
Ουσιαστικά εδώ όμως έχουμε ένα τρομερό σχέδιο της ΕΕ, των Γερμανών και των ΗΠΑ, που αφορά την δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας με όλες τις τιμές.
Όλα αυτά όμως μας προετοιμάζουν και για σχέδια που αφορούν και τους Αλβανούς στην Ελλάδα φέρνοντας νέα προβλήματα στην χώρα μας.
Σε άρθρο μας με τίτλο (Ετοιμάζουν δικό τους κόμμα οι Αλβανοί στην Ελλάδα για να κατέβουν σε πιθανές εθνικές εκλογές;), είχαμε αναφέρει ότι προοίμια πιθανής υλοποίησης σχεδίου ιδρύσεως αλβανικού κόμματος εντός της ελληνικής επικράτειας ετοιμάζουν τα Τίρανα, ειδικά μετά από δηλώσεις του Ερντογάν για την «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη και την ψήφιση νόμου για την τουρκική ένωση Ξάνθης.
Τα πράγματα στην πατρίδα μας φέρονται να είναι πλέον αρκετά σοβαρά και τα κρούσματα αλβανικού εθνικισμού πολλαπλασιάζονται συνεχώς με αυξητική τάση.
«Η Αλβανική κοινότητα μεταναστών της Ελλάδας είναι η καλύτερα ενσωματωμένη στην ελληνική mainstream κοινωνία», είχε δηλώσει παλαιότερα περιχαρής η Αλβανίδα πρεσβευτής στην Ελλάδα.
Αυτήν την ελληνική mainstream κοινωνία πασχίζει να διαμορφώσει το πολιτικό συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας ανοίξει «κερκόπορτες” οι οποίες θα οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα της Ελλάδος μελλοντικά.
Την ίδια στιγμή, η αλβανική κυβέρνηση δολοφονεί Έλληνες όπως τον Κατσίφα, κατεδαφίζει τα σπίτια των Ελλήνων στην Χειμάρα και αλλού, ενώ τα αλβανικά βιβλία ιστορίας και Γεωγραφίας μιλούν για ”κατεχόμενα” αλβανικά εδάφη από την Ελλάδα, παραπέμποντας σε αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Έχουμε περικυκλωθεί από παντού από χώρες εχθρικές που ορέγονται ελληνικά εδάφη και για αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοικτα συνεχώς, αλλά εμείς ασχολούμαστε με αλλότρια ζητήματα μείζονος σημασίας.
Κοινοποιήστε: