Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ
Greek Spirit
21-7-2018
H εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία το 2014 και η προσάρτηση της έγινε για να ακυρωθούν τα σχέδια της Γερμανίας και ΗΠΑ για την υλοποίηση ενός αγωγού αερίου που θα διέσχιζε την Πολωνία, τις ακτές της Ουκρανίας (Οδησσό-Κριμαία) και με υποθαλάσσια διαδρομή περίπου 200 μιλίων θα κατέληγε στην Γεωργία από όπου με χερσαία διαδρομή θα έφτανε μέχρι το Αζερμπαϊτζάν .
Όπως φαίνεται και στον χάρτη η Ουκρανία διαθέτει επαρκή υποδομή αγωγών οι οποίοι εκτός απο την σύνδεση τους με την Ρωσία συνδέονται και με το Κέρτς , στα ανατολικά της Κριμαίας.Από το Κερτς η Γερμανία ήθελε να ποντίσει ένα υποθαλάσσιο αγωγό μέχρι την Γεωργία ( η οποία είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ) και απο εκεί να φθάσει στα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας θάλασσας. Η πολιτειακή ανωμαλία που προκλήθηκε στην Ουκρανία το 2013 είχε ως στόχο την ανατροπή του φιλορωσικού καθεστώτος και την ανάδειξη του φιλοδυτικού,όπως και έγινε τελικά, το οποίο θα έριχνε την χώρα και τις υποδομές της στην αγκαλιά της Γερμανίας και Πολωνίας .Όπως έχει γράψει πολλάκις το hellenic sunrise 2 o Πούτιν αναγκάσθηκε να επέμβει στην Κριμαία και Αν. Ουκρανία για να αποτρέψει τα σχέδια της Γερμανίας για πολιτική προσάρτηση της Ουκρανίας και την χρήση των ενεργειακών υποδομών της για την απεξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρώπης απο το ρωσικό αέριο.
Εξάλλου, όπως φαίνεται και στον χάρτη επάνω, η ίδια η ΑΟΖ της Κριμαίας διαθέτει ικανά κοιτάσματα αερίου τα οποία η Γερμανία ήθελε να οικειοποιηθεί.
Στον χαρτη κάτω βλέπετε την χερσαία διαδρομή του αγωγού Κριμαίας – Γεωργίας- Αζερμπαϊτζάν με το κόκκινο χρώμα ( Τbilisi-Baku) που σχεδίαζε η Γερμανία
.Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η Γερμανία προσπάθησε και πάλι να συνδεθεί με το Αζερμπαϊτζάν και τα κοιτάσματα της Κασπίας θάλασσας με τον αγωγό ΤΑΡ που φαίνεται στον χάρτη κάτω
Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ |
Ο ΤΑΡ αποτέλεσε έργο γερμανικής εμπνεύσεως με την συμμετοχή Ιταλών και Γάλλων όπως έχει γράψει πολλάκις το hellenic sunrise 2 .Ο ΤΑΡ παρόλο που σήμερα κατασκευάζεται έχει αβέβαιο μέλλον λόγω των παρασκηνιακών δράσεων της Ρωσίας εναντίον του. Ο ΤΑΡ έχει δύο βασικά μειονεκτήματα.Το πρώτο είναι ότι διασχίζει την Γεωργία, χώρα η οποία μπορεί μεν να αποτελεί αμερικανικό προτεκτοράτο ,έχει όμως υποστεί ρωσική εισβολή το 2008 , κάτι το οποίο μπορεί να επαναληφθεί εάν χρειαστεί. Εάν η Ρωσία θεωρήσει ότι η υλοποίηση του ΤΑΡ είναι μη αναστρέψιμη τότε θα αναγκασθεί να εισβάλει και πάλι στην Γεωργία υπό το πρόσχημα της προστασίας της νότιας Οσετίας, κρατιδίου το οποίο θέλει την απόσχιση του απο την Γεωργία και το οποίο τυγχάνει της απόλυτης υποστήριξης της Ρωσίας.
Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Γεωργία τότε ο ΤΑΡ ακυρώνεται απο τα πρώτα τμήματα της διαδρομής του.
Παρόλα αυτά οι πόλεμοι απαιτούν έξοδα και η Ρωσία προτιμά ποιο φθηνές λύσεις όπως πχ η εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων εντός της Ε.Ε. ,κάτι πολύ εύκολο εφόσον όλες σχεδόν ο χώρες θέλουν πλέον την απελευθέρωση τους τους από το Δ΄Ράιχ. Η περίπτωση της Ιταλίας είναι χαρακτηριστική. Η κυβέρνηση Σαλβίνι που προέκυψε απο τις εκλογές του Μαΐου 2018. Η κυβέρνηση αυτή είναι σφόδρα αντιγερμανική και ως πρώτο μέτρο ανακοίνωσε την ακύρωση της διέλευσης του ΤΑΡ από το έδαφος της Ιταλίας κάνοντας τους Γερμανούς να τρομάξουν.
Ο Πούτιν για να βεβαιωθεί ότι ο ΤΑΡ δεν θα υλοποιηθεί ή ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ θα εισβάλει στην Γεωργία αλλά πρώτα θα περιμένει να σταματήσει ο πόλεμος στην Αν. Ουκρανία , πόλεμος ο οποίος κοστίζει οικονομικά στην Ρωσία που στηρίζει τους αυτονομιστές. Γι αυτό και στην διάσκεψη του Ελσίνκι ο Πούτιν ζήτησε απο τον Τραμπ να γίνει δημοψήφισμα στην Αν. Ουκρανία, το οποίο εάν ποτέ γίνονταν θα το κέρδιζαν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές και ο εκεί πόλεμος θα τελείωνε αφήνοντα ελεύθερο πεδίο και μέσα στον Πούτιν να ασχοληθεί με την Γεωργία.
Ωστόσο υπάρχει κι άλλος τρόπος για τον Πούτιν να ακυρώσει τον ΤΑΡ και αυτός είναι η Αρμενία και η διαρκής διαμάχη της με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Βέβαια μέχρι τον Απρίλιο του 2018 μήνες πρόεδρος της Αρμενίας ήταν ο Σερζ Σαρσκισιάν ο οποίος ήταν στην ουσία υπάλληλος του Πούτιν.Ο Σαρκισιάν εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση απο τις συνεχόμενες διαδηλώσεις και ταραχές που υποκινούνταν απο την αντιπολίτευση του και ο νέος πρόεδρος Αρμεν Σαρκισιάν είναι αποστασιοποιημένος απο τον Πούτιν και πολύ δυτικόφιλος. Διαβάστε και το ΠΩΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΑ https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/04/blog-post_23.html
Υπάρχει και ένα επιπλέον πρόβλημα για τον Πούτιν το οποίο τον εμποδίζει να αναλάβει άμεση και φανερή δράση εναντίον του ΤΑΡ και αυτό είναι η συμμαχία του με τον Ερντογάν ο οποίος θέλει τον ΤΑΡ να υλοποιηθεί τόσο για να ενισχυθεί η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος όσο και για να ικανοποιήσει το συμμαχικό Αζερμπαϊτζάν του οποίου οι τουρκόφωνοι πληθυσμοί αποτελούν τον πυλώνα για την υλοποίηση του οράματος του Ερντογάν για τον Παντουρκισμό .
Ο Πούτιν μπορεί σήμερα να είναι σύμμαχος με την Τουρκία του Ερντογάν αλλά δεν θα διστάσει να γίνει δυσάρεστος εάν τελικά ο ΤΑΡ αρχίσει να λειτουργεί με συνέπεια η Ρωσία να μειώσει τις εξαγωγές της στην Ευρώπη.
Εάν παρασκηνιακές παρεμβάσεις, όπως αυτή στην Ιταλία,αποτύχουν , τότε η Ρωσία θα αναγκασθεί να αναλάβεi στρατιωτική δράση εναντίον του ΤΑΡ , εναντίον της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν , ακόμα και ένα αυτό σημάνει το τέλος της συμμαχίας της με την Τουρκία.
Γιαυτό και ο Πούτιν προσπαθεί να δέσει την Τουρκία στο ρωσικό άρμα με επενδύσεις και σε άλλους τομείς εκτός των αγωγών, όπως το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου και ανατολική Θράκη, προκειμένου να κάνει την απόφαση του Ερντογάν για ρήξη των σχέσεων με την Ρωσία πολύ δύσκολη, ακόμα και εάν η τελευταία ακυρώσει τον ΤΑΡ.
Η Ρωσία κατέφυγε σε πόλεμο στην Αν Ουκρανία και εισβολή στην Κριμαία για να ακυρώσει τα σχέδια των Γερμανών για αγωγούς που θα τους ανεξαρτοποιούσαν ενεργειακά απο την Ρωσία.
Το ίδιο έκανε και στην Συρία. Η Ρωσία αναμείχθηκε στην Συρία για να ακυρώσει τον αγωγό Κατάρ-Ιορδανίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας-Αυστρίας ο οποίος προτάθηκε απο τους Γερμανούς το 2009. Η Συρία του Άσαντ ήταν η μόνη χώρα που δεν δέχθηκε την σύμπραξη και το 2011 οι Γερμανοί,οι Αμερικάνοι και οι Καταριανοί με την λογιστική υποστήριξη των Τούρκων, υποδαύλισαν τον πόλεμο στην Συρία.
Τελικά οι Ρώσοι με την βοήθεια των Ιρανών απέτρεψαν την δημιουργία του αγωγού και οι Γερμανοί έπρεπε να σκεφτούν κάτι άλλο.
Το 2011 το Ισραήλ προσπαθώντας να βρει λύση για την εξαγωγή των δικών του υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πρότεινε στην Ε.Ε. τον EAST MED
Ο αγωγός αυτός φιλοδοξεί να ενώσει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας , κοιτάσματα πολύ μεγαλύτερα απο αυτά του Αζερμπαϊτζάν αλλά σε μεγάλο βάθος. Ο EAST MED έχει κριθεί βιώσιμος και εφικτός αλλά η κατασκευή του δεν έχει αρχίσει ακόμα. Το μόνο τμήμα του που έχει αρχίσει να υλοποιείται είναι ο κάθετος άξονας του Κύπρος-Αίγυπτος που θα ενώνει τα κοιτάσματα των δύο χωρών.
Η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει άλλη μια απειλή για το ενεργειακό της μονοπώλιο στην Ευρώπη.
Εάν κάποτε ο αγωγός αρχίσει να κατασκευάζεται τότε η Ρωσία θα πρέπει να ασκήσει τις ίδιες πιέσεις που ασκεί και για την ακύρωση του ΤΑΡ, δηλαδή πολιτική παρασκηνιακή παρέμβαση στην Κύπρο ( της οποίας την πολιτική και οικονομική ζωή ελέγχει η Ρωσία) αλλά και στρατιωτική στα πρώτα τμήματα του, δηλαδή στις όμορες χώρες με το Ισραήλ και στην Κύπρο .
Ο EAST MED ως υποθαλάσσιος βασίζεται στους δύο πυλώνες του, την Κύπρο και την Κρήτη. Εάν ο Πούτιν καταφέρει να αναδείξει ή να προσεταιρισθεί μια κυβέρνηση στην Κύπρο η οποία θα είναι αντίθετη με τον αγωγό τότε θα καθυστερήσει την υλοποίηση του. Εάν δεν τα καταφέρει με πολιτικές παρεμβάσεις τότε έχει τις εξής επιλογές :
α. Ενίσχυση της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ -που αποτελεί παράρτημα του Ιράν- και υποδαύλιση νέου πολέμου Ισραήλ -Λιβάνου (Χεζμπολάχ) ανάλογου με αυτού του 2006
β. Υποδαύλιση και χρηματοδότηση των ταραχών στην Δυτική όχθη και Γάζα.
Ως ύστατη λύση ο Πούτιν έχει την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην ελεύθερη Κύπρο .
Εδώ και περίπου 17 έτη , δηλαδή αμέσως μετά την άνοδο του στην εξουσία, ο Πούτιν ως γνήσιος πράκτορας της KGB διεξάγει ΄΄ψυχολογικές επιχειρήσεις ΄΄ σε Ελλάδα και Κύπρο με μια σειρά πρακτόρων που διακινούν δήθεν προφητείες περί ΄ξανθού γένους΄το οποίο θα σώσει τον Ελληνισμό. Στην Κύπρο ο Πούτιν χρησιμοποιεί ρασοφόρους οι οποίοι ούτε λίγο- ούτε πολύ τολμούν και διαδίδουν ότι οι Τούρκοι
α. θα καταλάβουν δύο νησιά της Ελλάδας απότην Τουρκία β. ότι δεν χρειάζεται οι Έλληνες να πολεμήσουν γιατί η Ρωσία θα επέμβει και θα τους τα δώσει πίσω και γ. ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο θα αποχωρήσουν μόνα τους .
Είναι φανερό ότι ο Πούτιν προετοιμάζει το έδαφος και την κοινή γνώμη για την απόδοση δύο Ελληνικών νησιών στην Τουρκία, εκ τω οποίων το ένα θα είναι το Καστελόριζο με το οποίο η Τουρκία αποκτά ΑΟΖ που τέμνει την Ελλαδική-Κυπριακή-Αιγυπτιακή . Ο Πούτιν θα βοηθήσει την Τουρκία να πάρει τα νησιά και σε αντάλλαγμα θα ζητήσει απο τον Ερντογάν να προσποιηθεί ότι αποσύρει τα στρατεύματα του απο τα κατεχόμενα .Έτσι όλοι οι πράκτορες-προφήτες του Πούτιν στην Κύπρο θα αποδειχθούν αξιόπιστοι και ο λαός θα θελήσει να τους ανεβάσει και στην εξουσία .
Μέσα στην δίνη του δήθεν θριάμβου οι Ελληνοκύπριοι θα πέσουν στην παγίδα του σχεδίου Ανάν και της διζωνικότητας. Παράλληλα οι Ελλαδίτες θα περιμένουν αποχαυνωμένοι τους Ρώσους να απελευθερώσουν τα δύο νησιά που κατελαβαν οι Τούρκοι. Αυτό που θα γίνει θα είναι η επιδιαιτησία των Ρώσων στην κρίση με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεν των νησιών αλλά με όρους συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Όλα τα παραπάνω είναι η αισιόδοξη εκδοχή εφόσον όπως είπαμε και παραπάνω ο Πούτιν μπορεί να ζητήσει απο τον Ερντογάν μια πολύ πιο άμεση και γρήγορη δράση για την ακύρωση του EAST MED που θα είναι μια εισβολή στην ελεύθερη Κύπρο ή ακόμα πιο πιθανό την δέσμευση όλης της κυπριακής ΑΟΖ με τον τουρκικό στόλο Ο ΑΓΩΓΟΣ EAST MED ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΑΡ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ; https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2017/10/greek-spirit-5-802016-2014-east-med.html
Εάν ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να βοηθήσει την Ελλάδα τότε θα χρηματοδοτούσε και θα υποκινούσε αυτονομιστικό κίνημα στην Βόρειο Ήπειρο από όπου περνάει και ο ΤΑΡ .
Δεν απαιτείται και πού μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει ένα αυτονομιστικό κίνημα των βορειοηπειρωτών απέναντι σε μια Αλβανία που δεν διαθέτει στρατό, κράτος,που τα μόνα έσοδα της είναι απο τις πωλήσεις ναρκωτικών της μαφίας των υπουργών της, που δεν ανήκει στην Ε.Ε.
Ένα αυτονομιστικό κίνημα που θα οδηγούσε στην απόσχιση της Βόρειας Ηπείρου θα αποτελούσε και στήριγμα της συμμάχου της Ρωσίας, της Σερβίας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κυριαρχία των Αλβανών στο Κόσοβο αλλά και την όλο και αυξανόμενη ένταση στο Πρέσεβο, την νότια επαρχία της Σερβίας που κατοικούν κατά πλειοψηφία Αλβανοί. Η απόσχιση της Βόρειας Ηπείρου θα αποτελούσε καταλύτη στα Βαλκάνια εξουδετερώνοντας την Αλβανική επιρροή .Θα ακύρωνε επίσης την τουρκική επιρροής διότι ως γνωστό η Τουρκία βοηθά στρατιωτικά και οικονομικά την Αλβανία. Αλλά ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, ο Πούτιν δεν θέλει να να στενοχωρήσει τον φιλαράκο του Ερντογάν.
Καθίστε τώρα και αποβλακωθείτε με τις δήθεν προφητείες των ρασοφόρων πρακτόρων του πρώην KGBίτη
Αυτό που πρέπει να λάβουμε ως αξίωμα,ως αυταπόδεικτο γεγονός, ως σταθερά στην γεωπολιτική εξίσωση, είναι ότι ο Πούτιν εξαρτάται απόλυτα απο τα έσοδα απο τις πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη τόσο για να διατηρεί τον στρατό των οπαδών σε σώματα ασφαλείας και δημόσιο όσο και για την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού του προγράμματος το οποίο δεν πάει καθόλου καλά σε ότι αφορά το πολεμικό ναυτικό
Τις πωλήσεις στην Κίνα ως ένα βαθμό τις έχει αφήσει στο συμμαχικό του Ιράν και το επίσης συμμαχικό-πλέον-Κατάρ.
Πρόσφατα ο Τραμπ απείλησε με εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο και αέριο. Απείλησε πως η Δύση δεν θα αγοράζει απο το Ιράν. Το Ιράν αντέδρασε δηλώνοντας πως θα πωλήσει όλη την παραγωγή του στην Κίνα η οποία όπως φαίνεται είναι έτοιμη να παρακούσει τις ηλίθιες εντολές του Τραμπ για εμπάργκο. Και εδώ είναι που ερχόμαστε και πάλι στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Το 2003 ο Σαντάμ είχε αναδειχθεί ο κύριος προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο και μάλιστα σε προνομιακές τιμές εκτός συναγωνισμού .Οι ΗΠΑ έπρεπε να εισβάλουν στο Ιράκ για να ανακόψουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας με το φθηνό ιρακινό πετρέλαιο.
Σήμερα, και εφόσον ο Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές του του για εμπάργκο, η Κίνα θα βγει και πάλι κερδισμένη με το ιρανικό πετρέλαιο και και θα αναδειχθεί και πάλι η αδήριτη ανάγκη για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν. Αλλά όπως γράφω και στο Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/05/blog-post.html
για να χτυπηθεί το Ιράν πρέπει πρώτα να πέσει ο Ερντογαν
hellenicsunrise2Πηγή Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ
Κοινοποιήστε: