Η σκελετική διαταραχή των γνάθων επηρεάζει το μέγεθος και τη θέση τους στο πρόσωπο. Η κάτω και η άνω γνάθος μπορεί να είναι είτε υπερπλαστική, με μεγαλύτερο μέγεθος, είτε υποπλαστική, με μικρότερο μέγεθος, από το φυσιολογικό. Οι δυσπλασίες των γνάθων εκτός από την κακή οδοντική σύγκλειση που προκαλούν, οδηγούν τόσο σε διαταραχή των λειτουργιών του στοματογναθικού συστήματος, δηλαδή της μάσησης, της κατάποσης, της ομιλίας, της αναπνοής, όσο και σε δυσαρμονία της αισθητικής του προσώπου. Επίσης οι αισθητικές διαταραχές ως απόρροια των δυσμορφιών που προκύπτουν στους ασθενείς με ορθογναθικά προβλήματα, συμβάλλουν τα μέγιστα στην εκδήλωση ψυχοκοινωνικών δυσπροσαρμοστικών τάσεων, με αποτέλεσμα την ψυχολογική διαταραχή των ασθενών αυτών.
Για την αποκατάστασή τους απαιτείται ορθογναθική χειρουργική με την παρέμβαση του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού ο οποίος μέσω ορθογναθικών επεμβάσεων θα αποκαταστήσει τη σχέση των γνάθων και θα βελτιώσει τόσο τη λειτουργία τους όσο και την εμφάνιση του προσώπου. Έτσι μετά τη διορθωτική επέμβαση, θα υποχωρήσουν και οι διαταραχές της μάσησης, της ομιλίας, της κατάποσης και της αναπνοής που υπήρχαν πριν από την επέμβαση.
Ακολούθως παρουσιάζεται η περίπτωση νεαρού άνδρα, που αφορά σε ασθενή του Αναπλ. Καθηγητή κ. Γρ. Βενέτη, στον οποίο η κεφαλομετρική ανάλυση έδειξε ότι έχει συγχρόνως υποπλασία της άνω και υπερπλασία της κάτω γνάθου με αποτέλεσμα η οδοντική σύγκλειση να είναι εντελώς αποδιοργανωμένη και η μασητική του ικανότητα ανύπαρκτη. Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ), στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου παρουσιάζει, με αφορμή την περίπτωση του ασθενούς του Αναπλ. Καθηγητή κ. Γρ. Βενέτη, όλα τα στάδια της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής διαδικασίας αποκατάστασης του προβλήματος.
«Ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός θα σχεδιάσει οστεοτομίες στην κάτω (κίτρινη) και την άνω γνάθο (κόκκινη γραμμή) και τις ακριβείς μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Θα παραγγείλει στον Ορθοδοντικό να μεταφέρει τα δόντια σε τέτοια θέση ώστε να έρχονται σε αρμονική σύγκλειση μετεγχειρητικά.
Η προεγχειρητική προετοιμασία ολοκληρώνεται με τον κατάλληλο έλεγχο στο αποτέλεσμα της Ορθοδοντικής, ώστε να επιτευχθεί σταθερή και λειτουργική σύγκλειση.
Υπό γενική αναισθησία και με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, ο ασθενής θα υποβληθεί σε μια τρίωρη επέμβαση με αποκλειστικά ενδοστοματικές τομές. Αφού περάσει ένα διάστημα λίγων ημερών με μετεγχειρητικό οίδημα, μουδιάσματα γύρω από το στόμα και μαλακή δίαιτα, θα αφαιρεθούν τα ράμματα και τα Ορθοδοντικά αγκύλια (brackets) και θα προκύψει μια πλήρως λειτουργική σύγκλειση.
Με την ολοκλήρωση της επεμβατικής διαδικασίας, θα επιτευχθεί λειτουργική αποκατάσταση και έτσι μέχρι τα βαθιά του γεράματα ο νεαρός ασθενής θα μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικά το στόμα του κατά τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία και την αναπνοή και παράλληλα θα νιώθει άνετα με την εξωτερική του εμφάνιση.
Δεν αλλαζει απλά η καθημερινότητά του, αλλάζει ολόκληρη η ζωή του!»
Επιμέλεια:
1) Δρ Γρηγόρης Βενέτης, Αναπλ. Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ταμίας ΕΕΣΓΠΧ.
2) Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΕΣΓΠΧ.Πηγή
Κοινοποιήστε: