Πώς θα είναι η επόμενη μέρα; Η μέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια; Μόλις προχθές, στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έγινε συζήτηση με αυτό το αντικείμενο. Η…
κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ως εκ τούτου, πρωτίστως αυτή θα πρέπει να εξηγήσει τον σχεδιασμό και το όραμα για την επόμενη μέρα. Από τη συζήτηση στη Βουλή δεν γίναμε πολύ σοφότεροι.
Το πολυδιαφημισμένο «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης (αν μη τι άλλο, οι κυβερνητικές επιδόσεις σε εντυπωσιακά, ασαφή λεκτικά σχήματα είναι αναγνωρισμένες) δεν αναλύθηκε, επί της ουσίας δεν παρουσιάστηκε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένο ότι έχει δημοσιευθεί, καθένας μπορεί να το διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οσοι το έκαναν, πάντως, δεν ενθουσιάστηκαν και μάλλον δεν πείστηκαν ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας και να τη φέρει σε μια νέα εποχή.
Το ενδιαφέρον της κυβερνητικής ηγεσίας δεν είναι να πείσει επί της ουσίας ότι έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το μέγιστο ενδιαφέρον είναι να διαμορφώσει με καθαρά επικοινωνιακούς όρους μια γενικευμένη αίσθηση ευφορίας.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα έχει τα χέρια του ελεύθερα να υλοποιήσει το δικό του πολιτικό σχέδιο – βλέπε «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Αντ’ αυτού, πρόσθεσε το δικό του μνημόνιο στα προηγούμενα. Τώρα, προβάλλοντας τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι την επομένη επιστρέφουμε σε καθεστώς ελευθερίας να πραγματοποιήσουμε «το δικό μας πρόγραμμα». Ποιο είναι αυτό όμως; Εκεί επικρατεί «δημιουργική ασάφεια». Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μιλούν για μια σχεδόν αυτοματοποιημένη μετάβαση σε περίοδο ανάπτυξης, επενδύσεων, επιστροφής στην «κανονικότητα» αυξημένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Υπονοούν διαρκώς ότι τα όσα δύσκολα και επώδυνα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, και για τα οποία, προφανώς, «υπάρχει ζωή και μετά τα μνημόνια», είναι υπό καθεστώς αναθεώρησης, ακόμα ακόμα και ότι βρίσκονται στην ευχέρεια μονομερών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των νέων ελευθεριών που αυτή θα απολαμβάνει μετά τον Αύγουστο.
Και, κάπου εκεί, έρχεται η Κομισιόν και δημοσιοποιεί το μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2019-2020…
Δώρα Αντωνίου
Πηγή Ολιστική ασάφεια…
Κοινοποιήστε: