Η φιλία είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας και προσπαθούμε να την κρατήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Βέβαια, πολλές φορές υπάρχουν καυγάδες, διαφωνίες όπως σε όλες τις σχέσεις. Με συζήτηση και καλή διάθεση όλα λύνονται. Το θέμα σε όλες τις σχέσεις είναι η επικοινωνία.
Μερικές φορές όμως, οι καυγάδες δεν λύνονται τόσο εύκολα. Τις περισσότερες φορές, ειδικά στις γυναικείες φιλίες, τα πράγματα δυσκολεύονται να φτιάξουν. Θες λίγο ο εγωισμός; Λίγο ότι άπαξ και αποφασίσουμε κάτι αυτό είναι; Όλα αυτά συν το γεγονός ότι πολλές φορές δεν είμαστε πραγματικά εκεί για να στηρίξουμε την φίλη μας.
Ναι αυτό συμβαίνει και ίσως να μην συνειδητοποιείς ότι μπορεί να το κάνεις και εσύ. Σήμερα θα σου δώσω μερικές συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρεις ποιοι είναι οι καλύτεροι και ποιοι οι χειρότεροι τρόποι να στηρίξεις μια φίλη σου. Βασικές και απλές συμπεριφορές που θα σε κάνουν να καταλάβεις τι ήταν εκείνο που πιθανώς έκανες λάθος τόσο καιρό.
3 Θετικοί και 3 αρνητικοί τρόποι για να στηρίξεις τη φίλη σου
Οι καλύτεροι τρόποι
- Να είσαι καλός ακροατής. Μπορεί το πρόβλημα το οποίο σου εκφράζει να σου ακούγεται τελείως ανιαρό και κουτό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι για την φίλη σου ισχύει το ίδιο. Για να θέλει να το συζητήσει μαζί σου, προφανώς την απασχολεί και την παιδεύει. Δώσε της όσο χρόνο χρειάζεται για να σου αναλύσει την κατάσταση και πως την βλέπει.
- Δώσε την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Είσαι εκεί για να την στηρίξεις. Να της πεις ότι ό,τι και αν συμβεί εσύ θα είσαι στο πλευρό της. Όποια απόφαση και να πάρει. Θετική ή αρνητική για εκείνη και ότι δε θα την κρίνεις για αυτό. Είναι πολύ σημαντικό στις γυναικείες φιλίες να υπάρχει αυτή η επιβεβαίωση.
- Κάθε συμβουλή σου μετράει. Οι φιλίες δεν είναι κάτι που μπορείς να πετάς και να αγοράζεις. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και μια σχέση όπου ο άλλος βασίζεται σε εσένα. Μια βιαστείς να δώσεις μια συμβουλή απλά γιατί βαριέσαι και θέλεις να τελειώνει το θέμα ή γιατί θέλεις να επικεντρωθείτε στο δικό σου πρόβλημα. Δώσε προσοχή, άκου και τέλος πρόσφερε την πιο ατόφια και ειλικρινή συμβουλή σου. Ακόμα και αν δεν την ακολουθήσει, μόνο και μόνο που αφιέρωσες χρόνο για να την συμβουλέψεις θα εκτιμηθεί.
Δες επίσης: Πως θα καταλάβεις ότι η φίλη σου θέλει το κακό σου!
Οι χειρότεροι τρόποι
- Δίνεις υπερβολικά πολλές συμβουλές. Φυσικά και είναι η θέση σου να συμβουλέψεις τη φίλη σου, εφόσον όμως μπορεί να βοηθήσει τον άλλον. Δηλαδή, μην ξεκινήσεις να λες πράγματα τα οποία είτε δεν είναι στον χαρακτήρα του άλλου για να τα κάνει, είτε δεν ταιριάζουν καθόλου με την παρούσα κατάσταση. Μια συμβουλή είναι αρκετή, αρκεί να είναι ό,τι πρέπει για το δεδομένο πρόβλημα.
- Θεωρείς ότι μόνο εσύ έχεις προβλήματα. Οι φίλες δεν είναι για να λες μόνο τα δικά σου προβλήματα και ανησυχίες. Όλοι οι άνθρωποι έχουν, συμπεριλαμβανομένου και των φιλενάδων σου. Μην μονοπωλείς τις συζητήσεις με τα δικά σου θέματα. Άκου και τα προβλήματα των άλλων. Αλλιώς οι φίλες σου θα κουραστούν και θα σε αφήσουν μόνη.
- Κριτικάρεις τις πράξεις των άλλων. Όσο δεν σου αρέσει να σε κριτικάρουν για αυτά που κάνεις και τις αποφάσεις που παίρνει, έτσι δεν αρέσει και στους άλλους. Ναι, στους φίλους μας θα μιλήσουμε έξω από τα δόντια και θα τους δείξουμε που έχουν λάθος. Όλα έχουν τον σωστό τρόπο παρόλα αυτά. Μπορείς να πεις “προσωπικά δεν συμφωνώ, αν όμως εσύ νιώθεις καλά..”, “δεν είναι κάτι που θα έκανα, εφόσον όμως είσαι σίγουρη..”. Βρες τον κατάλληλο τρόπο για να χειριστείς την κατάσταση χωρίς να πεις στη φίλη σου “είναι τελείως λάθος αυτό που κάνεις!”.
Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά στις φιλικές, η σωστή και συνεχής επικοινωνία είναι πολλή σημαντική. Μόνο έτσι θα μπορείς με τις φίλες σου να καταλαβαίνετε η μια την άλλη και να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις. Δες επίσης τους 10 τρόπους για να τα ξαναβρείς με τη θυμωμένη φίλη σου!
The post Οι 3 καλύτεροι & χειρότεροι τρόποι να στηρίξεις μια φίλη! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: