Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τετραετή περίοδο της παραμονής του στην εξουσία είχε τη δυνατότητα να κρύβει τα εσωκομματικά του προβλήματα “κάτω από το χαλί”, όπως κάνει κάθε κυβέρνηση.
Οι διενέξεις για το μέλλον και τη λειτουργία του κόμματος “χάνονταν” μέσα στην πυκνή καθημερινότητα του πρωθυπουργού και του…
υπουργικού συμβουλίου. Το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε αντιμέτωπος την επομένη της 7ης Ιουλίου με μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές.
Με δεδομένη τη μειωμένη δυνατότητα που έχει πλέον για πολιτικές παρεμβάσεις ο Αλέξης Τσίπρας δίνει νέες εξετάσεις μετά από 11 χρόνια στο “τιμόνι” της Κουμουνδούρου. Αυτό που περιμένουν οι σύντροφοί του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αρκετά σύντομα να ανακάμψει δημοσκοπικά και “εν κινήσει” το κόμμα να μετασχηματιστεί δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα.
Το νέο κόμμα
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει, έστω και άτυπα, για τη μετεξέλιξη αναμένεται να είναι εξαντλητική και απαιτητική. Τα “στρατόπεδα” έχουν ήδη σχηματιστεί με την πτέρυγα των “σκληρών κομματικών” να επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μαζικό κόμμα, αλλά να διατηρήσει πάση θυσία το αριστερό και ριζοσπαστικό προφίλ που τον οδήγησε στην εξουσία το 2015. Η άλλη πλευρά εκτιμά πως η διεύρυνση προς το κέντρο είναι μονόδρομος, αφού ο κόσμος που τον έφερε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το υψηλό ποσοστό του 31,5% δεν προέρχεται από το χώρο της αριστεράς. Οι “προεδρικοί” επιθυμούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το μεσαίο χώρο να γίνει πριν από το Συνέδριο.
Όπως έχει δημοσιοποιήσει το newpost.gr, διάσταση απόψεων έχει καταγραφεί όχι μόνο για τον τρόπο επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία (από τη βάση, ή από το Συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό), αλλά και για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Η πρώτη πλευρά θεωρεί πως οι μήνες δεν πρέπει να χαθούν και το ανώτατο όργανο θα πρέπει να συγκληθεί με το κλείσιμο τριών χρονων από την προηγούμενη διαδικασία, δηλαδή στα τέλη του φθινοπώρου. Η άλλη άποψη εκτιμά πως οι “ζυμώσεις” και οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στις αρχές της Άνοιξης.
Ζητούμενα και δύσκολα στοιχήματα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η γείωση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, η αναδιάρθρωση των δομών της νεολαίας που δεν έχει κανένα λόγο και ρόλο στο φοιτητικό κίνημα, καθώς και η διείσδυση του κόμματος στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό χώρο.
Η παρουσία στη ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μετά το 2014 δεν θα βρεθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 14-15 Σεπτεμβρίου, με το ρόλο του πρωθυπουργού εξαγγέλλοντας τα πλάνα του για τη νέα πολιτική χρονιά που ξεκινά. Πέρυσι είχε την πολυτέλεια να παρουσιάσει το σχεδιασμό της κυβέρνησής του εκτός μνημονίων και η αισιοδοξία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διάχυτη για τις εκλογές που έρχονταν.
Θα είναι σε θέση να κάνει κάποια προγραμματική εξαγγελία φέτος από τη συμπρωτεύουσα; Με δεδομένο πως οι εκλογές είναι αρκετά μακριά κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν απίθανο. Θα περιοριστεί απλώς σε μια αμήχανη αποτίμηση των πεπραγμένων των δυο μηνών της κυβέρνησης της ΝΔ ασκώντας κριτική σε όσα ήδη έχουν γίνει; Από τη θέση του επικεφαλής του δεύτερου κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα και να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής ατζέντας που θα ακολουθήσει προσαρμοσμένη στην εμπειρία των 4,5 ετών διακυβέρνησης που πέρασαν.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή το μεσημέρι θα υπερασπιστεί τα δικά του κεκτημένα βάζοντας “κόκκινες γραμμές” στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σειρά από ζητήματα.
Η αντιπολίτευση
Το να χτίσεις ένα νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα έχοντας ήδη καταγράψει μια συγκεκριμένη πορεία την περίοδο 2012 – 2015 δεν είναι κάτι τόσο απλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί με μια αντιπολίτευση που είχε πρωταγωνιστήσει στα κινήματα και στις διαμαρτυρίες στο δρόμο σε μια περίοδο που η σύγκρουση με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν σκληρή.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί αμέσως μετά τη ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει το είδος της κριτικής που θα ασκήσει με μια μερίδα μικρή στελεχών να θέλουν να επαναφέρουν στα πράγματα τον “παλαιό” ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου δεν σκοπεύουν να μην συνταχθούν με την κοινωνία όπου χρειαστεί στηρίζοντας κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβέρνηση, όμως η θητεία και η εμπειρία του Μαξίμου επιβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευτεί με διαφορετικούς όρους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει πως το κόμμα του είναι σε θέση πλεόν να ασκήσει μια προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που στηρίζεται στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ και στη διεθνή αναγνώριση που, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του, έχει αποκτήσει.
Ένα πρώτο δείγμα γραφής έδωσε το κόμμα με τις φωτιές στην Εύβοια. Οι τόνοι παρέμειναν εξαιρετικά χαμηλοί με τα στελέχη να σημειώνουν πως τα λάθη της ΝΔ δεν θα επαναληφθούν για κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Δεν είναι τυχαίο πως κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της πυρκαγιάς παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις εξελίξεις.
Είναι σαφές πως ρόλο στην τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε και η εθνική τραγωδία στο Μάτι με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωρίζει καλά πως η σύγκρουση με τη ΝΔ θα ήταν σφοδρή και θα ξεπερνούσε κάθε όριο αν η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεγε να ασκήσει σκληρή κριτική για τα 23.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη τις προηγούμενες ημέρες στην Εύβοια.
Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τομέα της οικονομίας θα αποτελέσει αναμφισβήτητα το σημείο αιχμής της κριτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δείξει πως επιθυμεί να προστατεύσει την οικονομική ελίτ της χώρας και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει πως μέσω της Βουλής θα έχει την ευκαιρία να φέρει το “παιχνίδι” στα μέτρα του το επόμενο διάστημα.
Η ανάδειξη της κρυφής ατζέντας της ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα και κομβικό σημείο θα είναι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών με τους τομεάρχες της Κουμουνδούρου να το περνούν από “κόσκινο”.
Ο μεσαίος χώρος
Η πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιλέξει το ΚΙΝΑΛ, δυσκολεύουν πολύ τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι σε θέση ακόμα να καταλήξει στην τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και σίγουρα το ερώτημα αν θα της απευθύνει πρόσκληση για το “restart” που ετοιμάζει στο κόμμα δεν έχει απάντηση.
Οι τόνοι προς τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν ανέβει παρά το γεγονός πως η επικεφαλής του κινήματος εξακολουθεί να ασκεί σκληρή κριτική στην Κουμουνδούρου δείχνοντας πως θέλει να ακολουθήσει μια αυτόνομη αντιπολιτευτική πορεία. Όλα τα ενδεχομένα τα θεωρούν πιθανά στην Κουμουνδούρου για το πως θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ, όμως μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά της η Φώφη Γεννηματά επιλέγουν να τηρούν στάση αναμονής.
Η Συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι ο “οδηγός” των εξελίξεων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ταμείο από την πρώτη σύγκρουση στη Βουλή που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας (και του ΚΙΝΑΛ) αλλά και τις αποστάσεις που κράτησε η Φώφη Γεννηματά από τη ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου…
newpost.gr
Πηγή Οι φθινοπωρινοί «πονοκέφαλοι» του Τσίπρα…
Κοινοποιήστε: