Tρεις, δύσκολες και καθοριστικές, προκλήσεις ανοίγουν για την κυβέρνηση μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι – μια τραγωδία που αφήνει πίσω της ανοιχτά επώδυνα ερωτήματα κι ένα…
βαριά τοξικό πολιτικό κλίμα.
Η πρώτη πρόκληση είναι εκείνη των μεγάλων συγκρούσεων με το «κράτος εν κράτει» και τα συμφέροντα της διαχρονικής αυθαιρεσίας και οικιστικής αναρχίας. Είναι η προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης κι από την υλοποίησή της ή μη θα κριθεί εάν η καταστροφή στον οικισμό – παγίδα στο Μάτι μπορεί όντως να γίνει η αφετηρία ανατροπής ενός στρεβλού καθεστώτος δεκαετιών. Εδώ ωστόσο ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Ο χωροταξικός ανασχεδιασμός και οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως και οι παράλληλες ρήξεις με τα παγιωμένα τοπικά συμφέροντα, απαιτούν μακρές διαδικασίες κι η επιτάχυνσή τους προϋποθέτει συνολική αναθεώρηση της λειτουργίας του ίδιου του κράτους.
Η δεύτερη, κι εξίσου κρίσιμη, πρόκληση είναι εκείνη της απόδοσης των «πιθανών ευθυνών», όπως τις προσδιόρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε τους εν θερμώ «αποκεφαλισμούς» δεν σημαίνει πως το θέμα των ευθυνών έχει κλείσει. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως «τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο», τα πάντα διερευνώνται και η αποτίμηση «θα γίνει στην ώρα της».
Διαβάστε όλο το κείμενο του tvxs εδώ.
Κοινοποιήστε: