Αν και οι πρωινοί τύποι είναι πιο πιθανό να αδράξουν τη μέρα και να ολοκληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, κινδυνεύουν από μια συγκεκριμένη διαταραχή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη
Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει εάν είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών; Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, μια απλή τέτοια «ρύθμιση» του οργανισμού θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό και αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία τείνουν να ξυπνούν νωρίς, σε αντίθεση με πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές που συχνά συνδέονται με βραδινούς χρονοτύπους, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διαπιστώνει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας και του αυξημένου κινδύνου αϋπνίας.
Χρησιμοποιώντας γενετική ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ γονιδίων που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία και τον πρωινό χρονικό τύπο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν μια νέα προοπτική για τη νευρική ανορεξία και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για θεραπείες με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, ή κιρκάδιου ρολογιού, το οποίο ελέγχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών λειτουργιών, όπως ο ύπνος, και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη θέλησαν να κατανοήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση μεταξύ της νευρικής ανορεξίας, του κιρκάδιου ρυθμού και διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας.
Εντόπισαν μια αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ γονιδίων που σχετίζονται με τη νευρική ανορεξία και γονιδίων που σχετίζονται με τον πρωινό χρονοτύπο (πρωινό ξύπνημα και πρώιμο ύπνο). Με άλλα λόγια, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι εάν κάποιος είναι πρωινός τύπος, θα μπορούσε να απειλείται περισσότερο από την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας, αλλά και αντίστροφα, η πάθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο πρωινό ξύπνημα.
«Τα ευρήματά μας εμπλέκουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ψυχιατρικές ασθένειες, υποστηρίζοντας όμως τη συσχέτιση μεταξύ νευρικής ανορεξίας και αϋπνίας, όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Hassan S Dashti, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Αναισθησίας, Εντατικής Θεραπείας και Ιατρικής του πόνου στο MGH και επίκουρος καθηγητής αναισθησίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Η αιτία της νόσου παραμένει ακόμα ασαφής, ενώ οι θεραπείες είναι περιορισμένες και έχουν ποσοστά υποτροπής έως και 52%. Υπολογίζεται, τέλος, ότι έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ψυχιατρικών ασθενειών.
Πηγή: ygeiamou.gr
Κοινοποιήστε: