Ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει όταν ξύνει τα αυτιά του ή όταν του τα ακουμπάτε εσείς; Σκεφτείτε ότι ίσως να έχει ωτίτιδα.
Τι είναι η ωτίτιδα
Ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων, όπως αναφέρει ο κτηνίατρος κ. Λάζαρος Καρανάσιος, που οι κηδεμόνες τους φέρουν στο ιατρείο του αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά τους. Πρόκειται για σκύλους που έχουν και κοντά αλλά και μεγαλύτερα αυτιά, τόσο όρθια όσο και πεσμένα. Ο γιατρός ενημερώνει ότι η ωτίτιδα στους σκύλους μπορεί να προέλθει από διάφορους λόγους: i) από κάποιο μικρόβιο, ii) από κάποιο παράσιτο, iii) ή και από κάποιο ξένο σώμα. Σε κάθε περίπτωση, ένας σκύλος που πηγαίνει στο κτηνιατρείο με πρόβλημα στα αυτιά εξετάζεται από τον κτηνίατρο προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία του προβλήματος, να γίνει η σωστή διάγνωση, και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Συμπτώματα
Όπως εξηγεί ο κύριος Καρανάσιος, τις περισσότερες φορές η ωτίτιδα εκδηλώνεται ως πόνος στον σκύλο, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο το ζώο καθώς πάει να ξύσει το αυτί του και κάνει κάποιος ήχους ανακούφισης ή και πόνου. Ο πόνος όμως στο σκύλο λόγω ωτίτιδας μπορεί να προέλθει και από τον κηδεμόνα του σκύλου, ο οποίος ενδέχεται να ακουμπήσει το ζώο κοντά στα αυτιά και έτσι να του προκαλέσει πόνο. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δυσάρεστη μυρωδιά: καθώς πλησιάζουμε το αυτί του σκύλου αντιλαμβανόμαστε ότι μυρίζει άσχημα. Τέλος, κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί έκκριμα από το αυτί του σκύλου. Αυτό το έκκριμα μπορεί να είναι πυώδες, ή μπορεί να είναι οργανοποιημένο κερί επιπλεγμένο από κάποιο μικρόβιο ή παράσιτο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε να βγαίνει από το αυτί ένα δύσοσμο υγρό σκούρου χρώματος.
Τι περιλαμβάνει η εξέταση
Ο κτηνίατρος εξηγεί ότι η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να παρουσιάσει κάποιες δυσκολίες, καθώς ο σκύλος που έχει ωτίτιδα αισθάνεται πόνο στην περιοχή του αυτιού. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ωτοσκόπησης, δηλαδή της εξέτασης του αυτιού του σκύλου με το ειδικό μηχάνημα / όργανο του κτηνιάτρου, μπορεί ο σκύλος να μη δεχτεί εύκολα να συνεργαστεί, αφού πονάει και ενοχλείται, και έτσι ενδέχεται να αντιδρά και να μην κάθεται ακίνητος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει στο σκύλο μέχρι και χημική ενέσιμη ηρέμηση, προκειμένου να μπορέσει να εξετάσει ο γιατρός το αυτί χωρίς προβλήματα.
Διάγνωση
Τις περισσότερες φορές, αναφέρει ο κ. Καρανάσιος, θα πρέπει να γίνει λήψη υλικού από το εσωτερικό του αυτιού του σκύλου. Στη συνέχεια θα σταλεί αυτό το υλικό για ανάλυση στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο μπορεί να βρεθούν στο υλικό παράσιτα, όπως ακάρεα. Επίσης, ενδέχεται να γίνει καλλιέργεια του υλικού προκειμένου να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί κάποιο συγκεκριμένο μικρόβιο, και στη συνέχεια ο γιατρός να φτιάξει αντιβιόγραμμα και να συστήσει ποια αντιβιοθεραπεία πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του μικροβίου.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της ωτοσκόπησης είναι αρκετά πιθανό ο κτηνίατρος να συναντήσει ξένο σώμα, συνήθως τα λεγόμενα άγανα: πρόκειται για στάχυα που μπαίνουν στο αυτί του σκύλου και δύσκολα βγαίνουν. Παραμένοντας όμως στο εσωτερικό του αυτιού του σκύλου, τα άγανα μπορούν να του δημιουργήσουν πόνο, να προκαλέσουν φλεγμονή, και εν τέλει ωτίτιδα.
Θεραπεία
Όπως εξήγησε ο κύριος Καρανάσιος, τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση της ωτίτιδας απαιτεί τοπική θεραπεία που περιλαμβάνει καθαρισμό του αυτιού από τον κτηνίατρο με ειδικό καθαριστικό αυτιών. Ο γιατρός πλένει το αυτί του σκύλου και στη συνέχεια είτε με το δάχτυλο, είτε προσεκτικά με κάποια μπατονέτα, που εισέρχεται στο αυτί του σκύλου μέχρι κάποιο σημείο, αφαιρεί το πρώτο υλικό καθαρίζοντας τον ακουστικό πόρο και το πτερύγιο του αυτιού.
Τέλος, ο γιατρός τοποθετεί στο αυτί του σκύλου μας τα κατάλληλα ωτικά σκευάσματα που συνήθως περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αντιβιοτικών και αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Τα δεύτερα χρησιμοποιούνται γιατί τις περισσότερες φορές υπάρχει και ένας μύκητας στο αυτί του ζώου που λέγεται μαλασέζια. Αυτός σχηματίζεται γιατί το αυτί του σκύλου είναι ένας κλειστός πόρος, ο ακουστικός, ένα κανάλι που δεν έχει οξυγόνο και κατά συνέπεια ευνοείται στην περιοχή η δημιουργία και ύπαρξη μυκήτων, καθώς και μικροβίων, τόσο αερόβιων όσο και αναερόβιων.
Συντήρηση
Αφού ο σκύλος μας ακολουθήσει την προτεινόμενη θεραπεία για ωτίτιδα, ο γιατρός συστήνει να υπάρχει η λεγόμενη συντήρηση, η οποία προλαμβάνει ανάλογη κατάσταση στο μέλλον. Η συντήρηση γίνεται χρησιμοποιώντας το καθαριστικό για τα αυτιά του ζώου μας, ακολουθώντας τις υποδείξεις του κτηνιάτρου μας. Επίσης, προτείνεται στους κηδεμόνες να προσέχουν ιδιαίτερα τα αυτιά των κατοικιδίων τους από μικρή ηλικία.
Καλό λοιπόν θα είναι, από μικρή ηλικία, να εκπαιδεύουμε τους σκύλους στο να ανέχονται το ανθρώπινο άγγιγμα στα αυτιά τους. Ένας σκύλος που θα κάνει υπομονή, όταν κατά καιρούς του πειράζουμε λίγο (καλοπροαίρετα) τα αυτιά, θα μας ανεχτεί ταυτόχρονα πιο εύκολα να του τα καθαρίσουμε. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζει τη διαδικασία του καθαρισμού του αυτιού, η οποία όπως είπαμε γίνεται με απλό καθαριστικό αυτιών. Έτσι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα του φαίνεται περίεργη, ενώ με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνουν και το ενδεχόμενο ο σκύλος τους να μην είναι καθόλου συνεργάσιμος αν παρουσιάσει ωτίτιδα σε ηλικία δύο ή τριών ετών.
Τέλος, προσέχουμε ιδιαίτερα όταν τον κάνουμε μπάνιο έτσι ώστε να μην εισέρχεται νερό στα αυτιά του καθώς, όταν η υγρασία παραμείνει στο αυτί, ευνοεί τις συνθήκες που οδηγούν σε ωτίτιδα. Προκειμένου λοιπόν να προστατέψουμε τα αυτιά του σκύλου μας όταν τον κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αρκετά μεγάλο (για να μη φύγει από τη θέση του και πέσει μέσα στο αυτί) κομμάτι βαμβάκι, αφού το αλείψουμε με λίγο λάδι. Πρόκειται για ένα είδος αυτοσχέδιας ωτοασπίδας που φράζει το αυτί του σκύλου προστατεύοντάς το από το υγρό στη διάρκεια του μπάνιου. Έτσι, δεν περνάει η υγρασία που μπορεί να οδηγήσει σε ωτίτιδα.
Πηγή: topetmou.gr
Κοινοποιήστε: