«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κοτόπουλα που ζουν στο κοτέτσι είναι ευαίσθητα και έχουν πολύ λεπτούς τρόπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της μελέτης Aline Bertin
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κοτόπουλα που ζουν στο κοτέτσι είναι η πιο ιδιόμορφη και πιο ανθρώπινη έκφραση», όπως είπε ο Κάρολος Δαρβίνος, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κότες μοιράζονται αυτή την ιδιαιτερότητα και μπορούν επίσης να εκφράσουν το φόβο ή τον ενθουσιασμό τους με αυτόν τον τρόπο.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κοτόπουλα που ζουν στο κοτέτσι είναι ευαίσθητα και έχουν πολύ λεπτούς τρόπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της μελέτης Aline Bertin, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας.
Μαζί με ερευνητές από διάφορα γαλλικά ινστιτούτα και το Πανεπιστήμιο της Τουρ, η μελέτη της Bertin διαπίστωσε ότι οι κότες φουντώνουν τα φτερά του κεφαλιού τους όταν είναι ικανοποιημένες και ήρεμες και ότι το κοκκίνισμα για λίγα δευτερόλεπτα υποδηλώνει αντίδραση στον ενθουσιασμό – σε θετικές καταστάσεις όπως η αναμονή για να φάνε – καθώς και σε φοβισμένες καταστάσεις, όπως η αιχμαλωσία.
«Στους ανθρώπους, το κοκκίνισμα συνδέεται συχνά με ντροπή ή αμηχανία, αλλά εμφανίζεται επίσης στην έκφραση μιας σειράς συναισθημάτων, όπως ο θυμός ή η χαρά», πρόσθεσε η Bertin. «Αν και τα συναισθήματα ενός κοτόπουλου δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με αυτά που βιώνουν οι άνθρωποι, δείξαμε ότι και αυτά κοκκινίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια ισχυρών συναισθημάτων».
Η έκφραση χαμηλού κοκκινίσματος και τα φουντωτά φτερά στο κεφάλι υποδηλώνουν ότι οι κότες είναι ήρεμες και ασφαλείς, παρέχοντας γνώση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της ευημερίας τους, κατέληξε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Plos One.
Ενώ οι εκφράσεις του προσώπου έχουν διερευνηθεί σε πολλά άλλα θηλαστικά, όπως σκύλοι, άλογα, χοίροι και ποντίκια, δεν έχουν μελετηθεί τόσο ευρέως στα πτηνά.
Για να κατανοήσουν πώς οι κότες εκφράζουν ορατά τα συναισθήματα τους, οι ερευνητές πέρασαν τέσσερις εβδομάδες σε ένα γαλλικό αγρόκτημα παρατηρώντας 17 κότες δύο διαφορετικών ειδών, δήλωσε η Bertin, βιντεοσκοπώντας τις συνήθεις συμπεριφορές τους και τις αντιδράσεις τους σε διάφορα ερεθίσματα.
Κάθε μία είχε τις δικές της ιδιορρυθμίες και προσωπικότητες – κάποιες «τρόμαζαν πολύ εύκολα με τον παραμικρό θόρυβο, ενώ άλλες αντιδρούσαν πολύ λιγότερο», δήλωσε η Bertin, προσθέτοντας ότι αυτές οι ατομικές διαφορές αποτελούν πεδίο για περαιτέρω μελέτη.
Για να βγάλουν τα γενικότερα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές εξήγαγαν εικόνες κάθε δύο δευτερόλεπτα από το φιλμ και επέλεξαν εκείνες που έδειχναν την κότα στο προφίλ για να τις μελετήσουν καλύτερα.
Παρόλο που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο οι κότες κοκκινίζουν σε αυτή τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μάγουλα και οι λοβοί των αυτιών ήταν πιο αποκαλυπτικά για τα συναισθήματα των πτηνών από ό,τι η χτένα ή τα πτερύγια τους.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν τους περιορισμούς του συμπεράσματός τους – κυρίως ότι η βιντεοσκόπηση των πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον χωρίς ελεγχόμενη πηγή φωτός θα μπορούσε να δυσκολέψει τον εντοπισμό των συγκεκριμένων χρωματικών αλλαγών, ενώ οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες θα μπορούσαν επίσης να έχουν επηρεάσει την αλλαγή του χρώματος του δέρματος.
Ωστόσο, για να το μετριάσουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εικόνες με τη χρήση υπέρυθρης θερμογραφίας, η οποία δεν παρήγαγε την ίδια επίδραση, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρχε μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία και ότι τα χρώματα στις εικόνες ήταν σχετικά ισορροπημένα.
Φυσικά, υπάρχει μια υποκειμενικότητα στην ανάλυση του ανθρώπινου, πόσο μάλλον του ζωικού, συναισθήματος.
«Χωρίς γλώσσα, η υποκειμενική εμπειρία παραμένει απρόσιτη», δήλωσε η Bertin. Αντ’ αυτού, οι επιστήμονες ορίζουν τα συναισθήματα ως «συμπεριφορικές, φυσιολογικές και γνωστικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα», είπε η ίδια και μετράνε πράγματα όπως ο καρδιακός ρυθμός ή παρατηρούν τη συμπεριφορά ενός ζώου.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η Bertin ελπίζει να διερευνήσει κατά πόσο αυτές οι εκδηλώσεις συναισθημάτων συνδέονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των πτηνών, καθώς και τις επιπτώσεις για την ευημερία των ζώων.
Πηγή: CNN
Κοινοποιήστε: