Λαμβάνοντα υπόψιν μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, όταν υπάρχουν πολλές γυναίκες κοντά στους άντρες, τα αίματα των ανδρών ανάβουν. Η έρευνα για πρώτη φορά συσχέτισε την αυξημένη βία και την εγκληματικότητα με την ύπαρξη λιγότερων ανδρών και περισσότερων γυναικών σε μια περιοχή.
Στις περιοχές όπου υπάρχουν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες, τα κρούσματα επιθέσεων, βιασμών, φόνων κ.α. είναι παραδόξως λιγότερα, σε σχέση με τις περιοχές όπου υπερτερούν οι γυναίκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ράιαν Σαχτ του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Nature» (Ανθρώπινη Φύση), σύμφωνα με το «New Scientist», συσχέτισαν στατιστικά στοιχεία από τις επίσημες απογραφές στις πολιτείες των ΗΠΑ, με στοιχεία εγκληματικότητας από το FBI. Η ανάλυση δείχνει ότι όσο αυξάνεται σε μια περιοχή η αναλογία των ανδρών στον πληθυσμό σε σχέση με τις γυναίκες, τόσο μειώνονται τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, ακόμη κι αν σε αυτές τις περιοχές υπάρχει φτώχεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο πολύ αφθονούν οι γυναίκες, τόσο οι άνδρες γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και επιθετικοί, κάτι που πιθανώς έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες (απόκτηση συντρόφου, εκτοπισμός ανταγωνιστή κ.α.). Επιπλέον, όταν υπάρχει υπερεπάρκεια γυναικών, οι άνδρες τείνουν να κάνουν μονογαμικές σχέσεις πιο σπάνια και να αναζητούν πολλές γυναίκες συντρόφους – πράγμα που αναπόφευκτα υποδαυλίζει τον -όχι σπάνια βίαιο- ανταγωνισμό με άλλους άνδρες.
Όπως είπε ο Σαχτ, οι άνδρες φαίνεται να αναπροσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους κατά περίσταση, ανάλογα με την «προσφορά και ζήτηση» γυναικών. Τόνισε επίσης ότι, από την πρακτική άποψη της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, οι Αρχές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους όχι τόσο στα μέρη όπου αφθονούν οι άνδρες, αλλά εκεί που υπάρχουν πολλές γυναίκες.
Παραμένει πάντως αβέβαιο κατά πόσο η διαπίστωση αυτή ισχύει και έχει γενική ισχύ για όλες τις χώρες. Όπως επεσήμανε η Τερέζα Χέσκεθ του University College του Λονδίνου, μια έρευνα στην Κίνα, όπου οι άνδρες ξεπερνούν κατά πολύ τις γυναίκες σε αριθμό, ιδίως στα χωριά, δεν διαπίστωσε μια παρόμοια σχέση ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό ανδρών (σε σχέση με τις γυναίκες) και στη βία.
Ο Σαχτ πάντως επέμεινε ότι τα ευρήματά του υποστηρίζονται από πρόσφατες έρευνες σε ζώα, σύμφωνα με τις οποίες, αν τα θηλυκά αφθονούν και τα αρσενικά σπανίζουν, τότε τα τελευταία γίνονται πιο επιθετικά.
Οι άνδρες γίνονται πιο βίαιοι όταν τριγύρω υπάρχουν πολλές γυναίκες
Κοινοποιήστε: