Οι περιπτώσεις των Οικογενειακών Επιχειρήσεων που συνεργάστηκα τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές, τόσο σε επίπεδο διοίκησης και ανάπτυξής τους, όσο και σε επίπεδο σταδιοδρομίας των επόμενων-νεότερων γενιών. Οι ιδιαιτερότητες, πολλές φορές, είναι κοινές στο επιχειρησιακό αυτό μοντέλο και θα προσπαθήσω να αγγίξω και τις δύο θέσεις. Τόσο αυτή του Γονέα-Επαγγελματία που επιθυμεί να συνεχιστεί η δραστηριότητά του από τα νεότερα μέλη της οικογένειας, όσο και αυτή των νέων, που καλούνται να προσανατολιστούν επαγγελματικά, να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να σταδιοδρομήσουν.
Ας ξεκινήσουμε με μια ιδανική περίπτωση. Ο κος Νίκος έχει ένα επιτυχημένο συνεργείο αυτοκινήτων και ο γιος του εμφανίζει αγάπη και ταλέντο στο αντικείμενο αυτό. Σπουδάζει μηχανικός και μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα, η επιχείρηση μεταβιβάζεται σε αυτόν. Ο ικανότατος γιος αναπτύσσει το ήδη μεγάλο πελατολόγιο, εκπαιδεύεται σε νέες τεχνικές Management& Marketing, εκσυγχρονίζει το παλιό συνεργείο και δίχως να βιώσει ανεργία και εργασιακή πάλη κατακτά την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, υποδέχεται τον γλυκό συνταξιούχο κ. Νίκο για το ελληνικό καφεδάκι του κάποιες μέρες στο συνεργείο και, καμιά φορά, τον αφήνει να λερωθεί και λίγο με ένα ρεκτιφιέ, ώστε, να τον κρατά ‘’ζωντανό’’ μέσα στο δημιούργημά του. Και επειδή ήδη, μάλλον, ακούγεται πολύ ιδανικό να σας ενημερώσω πως δεν μου έτυχε έως τώρα κάποια παρόμοια περίπτωση!
Ως CareerCoach& BusinessMentor, ο ρόλος μου είναι διττός και ταιριάζει απόλυτα σε αυτό τον τύπο των επιχειρήσεων. Από τη μια αφενός η ανάπτυξη της επιχείρησης, η αύξηση των πωλήσεων, η βελτίωση του μοντέλου διοίκησης κ.ά. και αφετέρου η ενδυνάμωση των νέων μελών, η σταδιοδρομία τους, η πιθανή εμπλοκή τους και με τους Γονείς-Εργοδότες και όσα αυτό σημαίνει, αλλά και το δικαίωμά τους στις σπουδές, στην εξέλιξη, στα όνειρα, στην πραγμάτωση, στην επιτυχία και στην αποτυχία.
Με το ρόλο του Συμβούλου Επιχειρήσεων, λοιπόν, καλώ εκ πρώτης κάθε ιδιοκτήτη Οικογενειακής Επιχείρησης να επιλέξει υπηρεσίες Συμβουλευτικής Ανάπτυξης ώστε η επιχείρηση του να ακολουθεί τις εξελίξεις του Brandingκαι να βοηθηθεί σε θέματα κέρδους!
Με το ρόλο, όμως, του CareerCoachθεωρώ χρέος μου να τον καλέσω να συζητήσουμε τις επιλογές μεταβίβασης της επιχείρησής του.
Καλώ και την επόμενη γενιά να συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να ασχοληθεί κάποιος με μια Οικογενειακή Επιχείρηση και εναλλακτικούς τρόπους επιχειρηματικής εμπλοκής.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι Γονείς-Ιδιοκτήτες Οικογενειακής Επιχείρησης ξεκινούν, ήδη από μικρή ηλικία των νεότερων μελών, να επεμβαίνουν στον (από)προσανατολισμό τους με ισχυρή επιθυμία η επιχείρησή τους να μεταβιβαστεί πάση θυσία στα παιδιά τους που, συνήθως, σημαίνει και αντίστοιχες σπουδές είναι πολλά αυτά που πρέπει να αναπτυχθούν.
Η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας θα ήταν χρήσιμη σε νέους που, αφού δοκίμασαν το μοντέλο της συν-εργασίας στην οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισαν τώρα πως θέλουν να αυτονομηθούν και να αναζητήσουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους!
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθώ σε αυτό που κεντρίζει τη συζήτηση κάθε φορά μεταξύ οικογενειών. Οι γονείς με την αγωνία της οικονομικής ανεξαρτησίας των παιδιών τους, έχοντας δημιουργήσει μια επιχείρηση και έχοντας αναπτύξει ένα πελατολόγιο, θεωρούν πως η συνέχιση στο ίδιο αντικείμενο θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης, της αναζήτησης εργασίας κ.λπ.
Και θα κλείσω με τις παρακάτω σκέψεις…
Θα συνεχίσει άραγε κάτι να παραμένει κερδοφόρο μόνο και μόνο επειδή ήταν στο παρελθόν επιτυχημένο ανεξάρτητα από τη δεινότητα του νέου ιδιοκτήτη;
Σε τι ποσοστό συνεχίζει η παρέμβαση του γονέα μετά τη μεταβίβαση;
Η εμπλοκή ενός νέου με την οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή του;
“Επιτρέπεται” η νέα γενιά να ξεπεράσει την προηγούμενη;
Έτοιμη επιχείρηση σημαίνει πως έλυσα τα προβλήματά μου ή μήπως τα αύξησα;
Θα χαρώ να γίνω μέρος των αποφάσεων και των επιλογών σας!
Σωτήρης Κουτσουραδής
Μπορείτε να δείτε όλες τις υπηρεσίες της MasterGrowthεδώ: mastergrowth.gr/services/
p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }
Το Διαβάσαμε Οικογενειακές Επιχειρήσεις: Τι γίνεται όταν η επόμενη γενιά έχει διαφορετικά όνειρα;
Κοινοποιήστε: