Mεγάλη τέχνη τα γιαλαντζί. Και όχι στο τύλιγμα όπως νομίζουν μερικοί, αλλά στη γέμιση για να βγουν νόστιμα και μερακλίδικα ακόμα και χωρίς τον κιμά. Και αυτή η συνταγή είναι γκαραντί!
Υλικά
- 40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες, σε ροδέλες
Για τη γέμιση
- ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2/3 φλιτζανιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 5 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 5 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτετε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αμέσως μετά βάζετε και το ρύζι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνετε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού.
Βήμα 2
Για τα αμπελόφυλλα: Παίρνετε μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνετε στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα. Επάνω στις φέτες απλώνετε δέκα αμπελόφυλλα (με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
Βήμα 3
Για τα ντολμαδάκια: Στρώνετε ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζετε ένα κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Τυλίγετε τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
Βήμα 4
Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δύο στρώσεις. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τέσσερα φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζετε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζετε τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα.
Βήμα 5
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ενώνετε τα υλικά για τη σάλτσα και ένα φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες. Ανακατεύετε καλά.
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: