Την έντονη αντίδραση των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ) προκαλεί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για τον Προσωπικό Γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Οι νοσοκομειακοί γιατροί σημειώνουν πως το Υπουργείο Υγείας, αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις Παθολόγων και Γενικών Γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τα απομακρυσμένα Περιφερειακά Ιατρεία με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού απολύτως δωρεάν, «βαφτίζουν» τους αγροτικούς γιατρούς σε «προσωπικούς» για να ενισχύσουν ουσιαστικά το “gate keeping”.
«Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου “gate keeping”, της ενίσχυσης της λειτουργίας της ΠΦΥ ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που εξασφαλίζεται στους ασθενείς είναι ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρόνο. Ούτε καν αυτό το «λίγα, για λίγους και για λίγο» δεν μπορεί να εξασφαλίσει η επιστράτευση αποφοίτων της ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που βαφτίζονται από την κυβέρνηση προσωπικοί γιατροί», σημειώνουν.
ΟΕΝΓΕ: Οι αγροτικοί γιατροί δεν μπορούν να γίνουν «προσωπικοί»
Οι γιατροί του ΕΣΥ υποστηρίζουν πως τα νέα μέτρα της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ) είναι καταδικασμένα να αποτύχουν καθώς ο αγροτικός γιατρός δεν μπορεί να υπηρετήσει με επάρκεια τον ρόλο του προσωπικού γιατρού.
Συγκεκριμένα, τονίζουν:
Πως θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς, να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά;
Στην καλύτερη περίπτωση, με ρυθμό 20 ασθενείς/μέρα και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν καθημερινά τα τακτικά ιατρεία στο Κέντρο Υγείας και στο Περιφερειακό Ιατρείο, ο πληθυσμός ευθύνης του θα εξεταστεί σε 5 μήνες.
Αν, όπως συχνά συμβαίνει στα Κέντρα Υγείας των μη αστικών περιοχών και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα οι 5 μήνες καθυστέρησης σχεδόν τριπλασιάζονται. Ο «προσωπικός» γιατρός θα έχει τελειώσει την υποχρεωτική του θητεία και δε θα έχει προλάβει καν να εξετάσει έστω μια φορά όλο τον πληθυσμό ευθύνης του.
Ο πληθυσμός αναφοράς θα έχει κάθε χρόνο και διαφορετικό προσωπικό γιατρό με αποτέλεσμα την ασυνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενούς.
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο
«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Απαιτούμε να μην κατατεθεί», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.
Η Ένωση εκτιμά ότι κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2.000 κατοίκων στο πλαίσιο του νομού ή της περιφέρειας.
Η ΕΙΝΑΠ εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή της στα οικονομικά κίνητρα που «ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων», σημειώνοντας ότι «η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική».
«Η κυβέρνηση, διά στόματος της κ. Αγαπηδάκη, προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς “επαναπατρισμό” γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ», προσθέτει.
Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ είναι:
Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις επιμελητών Β’ και ισχυρή χρηματοδότηση.
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ».Πηγή
Κοινοποιήστε: