«Αυτή η κορυφή δεν είναι απλώς το αποκορύφωμα του προσωπικού μου ταξιδιού, αλλά ένας φόρος τιμής σε κάθε Σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα παραδοσιακά όρια που έχουν τεθεί για εμάς», δήλωσε ο 18χρονος Νίμα Ρίντζι
Ένας έφηβος από το Νεπάλ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του νεότερου ορειβάτη που κατάφερε να ανέβει στις 14 υψηλότερες κορυφές της Γης.
Ο 18χρονος Νίμα Ρίντζι Σέρπα στάθηκε στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα του Θιβέτ περίπου στις 06:05 τοπική ώρα την Τετάρτη.
Με τον τρόπο αυτό, έγινε ο τελευταίος από τους λίγους μόνο δεκάδες ανθρώπους που έχουν ανεβεί σε όλες τις «οκτώ χιλιάδες» κορυφές του κόσμου – τα 14 βουνά που η Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA) αναγνωρίζει ότι βρίσκονται πάνω από 8.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Ο Σέρπα, ο οποίος άρχισε να σκαρφαλώνει σε βουνά μεγάλου υψομέτρου σε ηλικία 16 ετών, ανέβηκε και στα οκτώ χιλιάρικα σε 740 ημέρες.
Έφτασε στην κορυφή του Μανάσλου του Νεπάλ, του όγδοου ψηλότερου βουνού στον κόσμο, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 – λίγο μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων της πρώτης λυκείου.
Σε κάθε πεζοπορία ο νεαρός αθλητής συνοδευόταν από τον ορειβάτη σύντροφό του, τον Πασάνγκ Νούρμπου Σέρπα.
Η ανάβαση που έσπασε το ρεκόρ την Τετάρτη σηματοδότησε την τελευταία σε μια μακρά λίστα διακρίσεων για τον Νίμα Ρίντζι, ο οποίος είναι επίσης ο νεότερος ορειβάτης στον κόσμο που έχει ανεβεί στα βουνά G1 και G2 των Ιμαλαΐων, ο νεότερος ορειβάτης που έχει ανεβεί στο Νάνγκα Παρμπάτ του Κασμίρ και ο νεότερος ορειβάτης που έχει ανεβεί τόσο στο Έβερεστ όσο και στο κοντινό Λχότσε μέσα σε 10 ώρες.
«Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από εργασία, είναι μια απόδειξη της δύναμης»
Στεκόμενος στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα το πρωί της Τετάρτης, όμως, μια άλλη φιλοδοξία ζωής ήταν μπροστά στο μυαλό του 18χρονου: να ανατρέψει το στερεότυπο των Σέρπα ως απλών βοηθών που συνδράμουν τους ξένους ορειβάτες στις αναβάσεις τους.
«Αυτή η κορυφή δεν είναι απλώς το αποκορύφωμα του προσωπικού μου ταξιδιού, αλλά ένας φόρος τιμής σε κάθε Σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα παραδοσιακά όρια που έχουν τεθεί για εμάς», δήλωσε ο Νίμα Ρίντζι λίγο μετά την αναρρίχηση στο όρος Σισαπάνγκμα.
«Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από εργασία, είναι μια απόδειξη της δύναμης, της ανθεκτικότητας και του πάθους μας».
Αν και η λέξη «Σέρπα» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει κάποιον που είναι οδηγός βουνού ή αχθοφόρος που εργάζεται στην περιοχή του Έβερεστ, στην πραγματικότητα είναι το όνομα μιας εθνοτικής ομάδας ανθρώπων που ζουν στα βουνά του Νεπάλ.
Ο Νίμα Ρίντζι δήλωσε ότι θέλει να αποδείξει στη νεότερη γενιά των Σέρπα ότι μπορούν «να ξεπεράσουν το στερεότυπο ότι είναι μόνο υποστηρικτικοί ορειβάτες και να αγκαλιάσουν τις δυνατότητές τους ως κορυφαίοι αθλητές, περιπετειώδεις και δημιουργοί».
«Δεν είμαστε απλώς οδηγοί- είμαστε πρωτοπόροι», δήλωσε την Τετάρτη. «Ας είναι αυτό ένα κάλεσμα σε κάθε Σέρπα να δει την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, τη δύναμη στην κληρονομιά μας και τις απεριόριστες δυνατότητες στο μέλλον μας».
Ο Νίμα Ρίντζι προέρχεται από μια οικογένεια ορειβατών που κατέχουν ρεκόρ, οι οποίοι τώρα διευθύνουν την Seven Summit Treks: τη μεγαλύτερη εταιρεία ορειβατικών αποστολών του Νεπάλ, και την ομάδα με την οποία ολοκλήρωσε την ανάβαση στο όρος Σισαπάνγκμα.
«Είχα εμπιστοσύνη σε σένα. Επιστρέψτε με ασφάλεια»
Μιλώντας στο BBC λίγο μετά την επίτευξη του ρεκόρ, ο πατέρας του, Τάσι Λάκπα Σέρπα, αφηγήθηκε τη στιγμή που μετέφερε τα νέα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.
«Μου είπε: «Μπαμπά, έφτασα στην κορυφή στις 6:05 ώρα Κίνας. Ο συνάδελφός μου Πασάνγκ Νόρμπου και εγώ φτάσαμε», θυμήθηκε ο Τάσι Λάκπα.
«Όντας άρτια εκπαιδευμένος και επαγγελματίας, δεν ενθουσιάστηκε καν- ήταν φυσιολογικό. Του είπα «Είχα εμπιστοσύνη σε σένα. Επιστρέψτε με ασφάλεια».
Ο Ρακές Γκουρούνγκ, διευθυντής του κλάδου τουρισμού περιπέτειας και ορειβασίας που υπάγεται στο υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ, επιβεβαίωσε στο BBC ότι ο Νίμα Ρίντζι είχε θέσει το ρεκόρ.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ του νεότερου ορειβάτη που ανέβηκε και στους οκτώ χιλιάδες ήταν επίσης ένας ορειβάτης από το Νεπάλ, ο Μίνγκμα Γκιάμπου «Ντέιβιντ» Σέρπα, ο οποίος το πέτυχε σε ηλικία 30 ετών το 2019.
«Αυτό το ρεκόρ είναι δύσκολο να καταρριφθεί τώρα», σημείωσε ο Γκουρούνγκ.
Και τα 14 «οκταχίλιαρα» βρίσκονται στην Ασία, στις οροσειρές των Ιμαλαΐων και του Καρακοράμ.
Πηγή: BBC
Κοινοποιήστε: