Έχετε παρατηρήσει κάποια ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες του αγαπημένου σας σκύλου την ώρα που είναι να κοιμηθείτε; Μήπως οι αγκαλιές και η ζεστασιά που κάποτε μοιραζόσασταν ανήκουν στο παρελθόν; Πριν αρχίσετε να πέφτετε σε κατάθλιψη και πριν ξεκινήσετε να αμφισβητείτε την αφοσίωση του σκύλου σας, ας δούμε τους λόγους που το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να επιλέγει μοναχικό πλέον ύπνο.
1. Γήρανση
Όπως κι εμείς έτσι και οι σκύλοι γερνούν και οι ανάγκες τους αλλάζουν. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να εμφανίζουν πόνο στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα, γεγονός που μερικές φορές καθιστά άβολο για αυτά να κουλουριαστούν δίπλα σας. Αν ο κάποτε χαδιάρης σκύλος σας επιλέγει τώρα ένα μοναχικό σημείο, ίσως είναι ο τρόπος του να βρει μια πιο άνετη θέση που να τον διευκολύνει καλύτερα να ξεκουράσει το σωματάκι του.
2. Προβλήματα θερμοκρασίας
Τα σκυλιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας από ό,τι εμείς. Αν προσθέσατε κουβέρτες ή παπλώματα στο κρεβάτι σας ώστε να είστε στα ζεστά, ή αν ανάβετε πιο συχνά τη θέρμανση και το δωμάτιο πλέον είναι πολύ πιο ζεστό, ο σκύλος σας μπορεί να μην αντέχει αυτή την αλλαγή και να αναζητά έναν πιο δροσερό χώρο.
3. Ο προσωπικός χώρος έχει σημασία
Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, αγαπάνε και νιώθουν άνετα στον προσωπικό τους χώρο. Αλλαγές στο περιβάλλον, όπως ένα νέο κατοικίδιο ή ένα νέο μέλος της οικογένειας, μπορεί να επηρεάζουν την επιθυμία του σκύλου σας να μοιραστεί τη νύχτα μαζί σας στο κρεβάτι σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει ένα ήσυχο μέρος για να αποσυρθεί όταν χρειάζεται λίγο χρόνο μόνος του.
4. Προβλήματα υγείας
Τα σκυλιά- όπως και οι γάτες άλλωστε- έχουν μια απίστευτη ικανότητα στο να κρύβουν τη δυσφορία και τον πόνο τους. Μια ξαφνική αποστροφή του σκύλου σας στο να κοιμάται μαζί σας μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Εάν η συμπεριφορά του ζώου σας αλλάξει πολύ, σκεφτείτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας.
5. Στρες και άγχος
Οι σκύλοι ενδέχεται κάποια στιγμή να βιώνουν άγχος και στρες και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους. Η νέα ρουτίνα, οι δυνατοί θόρυβοι ή ακόμη και οι αλλαγές στη συμπεριφορά σας μπορούν να συμβάλουν στο να αναζητά ο σκύλος σας τη μοναξιά κατά την ώρα του ύπνου. Η δημιουργία ενός ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος μπορεί να τον ενθαρρύνει να επιστρέψει στο αγαπημένο του σημείο δίπλα σας.
6. Αλλαγές στη ρουτίνα
Οι σκύλοι αγαπούν τη ρουτίνα και νιώθουν ασφάλεια όταν τίποτα δεν αλλάζει. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Εάν το πρόγραμμά σας έχει σημαντικά αλλάξει, ο σκύλος σας μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Και ίσως να χρειάζεται χρόνο για αυτό. Καθησυχάστε τον με το να τον φροντίζετε όπως και πριν- με φαγητό, χάδια και παιχνίδια- και ίσως τον βρείτε ξανά στο πλευρό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
7. Θορυβώδες δωμάτιο
Οι σκύλοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα πλάσματα και προτιμούν ένα ήσυχο περιβάλλον όταν πρόκειται να κοιμηθούν. Αν το δωμάτιό σας έγινε ξαφνικά πολύ θορυβώδες, μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πλέον άβολα και να μη θέλουν να κοιμούνται πια μαζί σας.
Πρόσφατα επίσης εγκατεστημένοι ανεμιστήρες ή έντονα φώτα μπορεί να διαταράξουν τη ρουτίνα τους. Το ίδιο και δυνατοί θόρυβοι από έξω, όπως οι οικοδομικές εργασίες, που μπορεί να επηρεάσουν την ηρεμία τους, εμποδίζοντάς τους να ξεκουραστούν επαρκώς τη νύχτα, αλλά και άλλα, τα οποία πρέπει εσείς να προσπαθήσετε να εντοπίσετε.
8. Σωματική δυσφορία
Οι πόνοι, οι ενοχλήσεις ή η δυσφορία που προκαλούνται από έναν τραυματισμό ή ακόμη και από ένα μικρό αγκαθάκι στο πόδι του σκύλου σας μπορεί να τον αποτρέψουν από το να κουρνιάσει κοντά σας. Ελέγχετε τακτικά το ζώο σας για πιθανά προβλήματα και σημάδια δυσφορίας και αντιμετωπίστε τα αμέσως.
5 τρόποι για να κάνετε τον σκύλο σας να θέλει να κοιμάται μαζί σας
Το να κάνετε τον σκύλο σας να κοιμηθεί μαζί σας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να είναι. Με τη σωστή εκπαίδευση και προετοιμασία, θα μπορέσετε να σταματήσετε να αναρωτιέστε, γιατί ο σκύλος μου δεν θέλει ξαφνικά να κοιμηθεί μαζί μου. Ακολουθούν πέντε συμβουλές.
1. Καθιερώστε μια ρουτίνα
Οι σκύλοι, όπως αναφέρουμε συχνά, αγαπούν τη ρουτίνα, οπότε είναι σημαντικό να τους δημιουργείτε αυτή τη ρουτίνα όταν μάλιστα πρόκειται για τον ύπνο τους. Και φυσικά να την τηρείτε. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δύο ώρες πριν τον ύπνο, δώστε του να φάει. Στη συνέχεια είναι η ώρα της τουαλέτας και του χαλαρώματος και της ηρεμίας πριν τον ύπνο. Αυτό το πρόγραμμα θα τον βοηθήσει να καταλάβει πότε είναι ώρα για ύπνο και θα τον διευκολύνει να ηρεμήσει.
2. Φτιάξτε έναν καθορισμένο χώρο
Αν θέλετε ο σκύλος σας να κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα καθορισμένο σημείο μόνο γι’ αυτόν. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια περιοχή του κρεβατιού ή ακόμη και μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι που θα μπορεί να το θεωρεί δικό του. Αυτό θα σας βοηθήσει να θέσετε όρια και να βεβαιωθείτε ότι όλοι θα ξεκουραστούν καλά τη νύχτα χωρίς να ενοχληθεί ο ένας από τον άλλον.
3. Βγάλτε τον βόλτα πριν τον ύπνο
Πριν πάτε για ύπνο, βγάλτε τον σκύλο σας μια τελευταία φορά έξω, ώστε να έχει την ευκαιρία να πάει για την ανάγκη του ή απλά να παίξει λίγο παραπάνω έξω πριν κοιμηθεί για τη νύχτα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα χρειαστεί να βγει έξω στη μέση της νύχτας και ότι όλοι θα είναι ήσυχοι και ξεκούραστοι.
4. Διατηρήστε την ηρεμία στο σπίτι
Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, κρατήστε τα πράγματα ήρεμα και ήσυχα, ώστε ο σκύλος σας να ξέρει ότι είναι ώρα να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Τα χαμηλά φώτα και η χαλαρωτική μουσική μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο ήσυχης ατμόσφαιρας και ενός καλού ύπνου.
5. Δώστε του περισσότερες αγκαλιές
Τα σκυλιά λατρεύουν τις αγκαλιές. Γι’ αυτό και εσείς δώστε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο όσο το δυνατόν πιο πολλές πριν από τον ύπνο! Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Θα το κάνει να καταλάβει ότι υπάρχει αγάπη ανάμεσά σας, κάτι που είναι πάντα σημαντικό όταν προσπαθούμε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι συνήθειες ύπνου του σκύλου σας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και είναι στο χέρι μας, ως κηδεμόνες, να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να συμβούν αυτές οι αλλαγές. Για να διασφαλίσετε την καλή υγεία του ζώου σας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τις ενέργειές του και να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο.
Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκλείσετε πιθανές σωματικές παθήσεις που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την πρόσφατη αλλαγή στις συνήθειες ύπνου. Με υπομονή και κατανόηση, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα σκυλάκια μας παραμένουν ευτυχισμένα και υγιή, ανεξάρτητα από το πού τελικά αποφασίζουν να ξεκουραστούν τη νύχτα!
Πηγή: topetmou.gr
Κοινοποιήστε: