Προχωρά το μέτρο για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους
Σε επέκταση του μέτρου για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δια στόματος της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως το μέτρο για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκίνησε επί υπουργίας Χατζηδάκη, καθώς το είχε ζητήσει η ίδια η ΓΣΕΕ. Σημείωσε πως ήδη το μέτρο εφαρμόζεται σε τράπεζες, μεγάλες σούπερ μάρκετ κι άλλες επιχειρήσεις κι από 1ης Ιουλίου εντάχθηκαν στο μέτρο άλλοι 600.000 εργαζόμενοι, που εργάζονται στη βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Σε ό, τι αφορά τις αντιρρήσεις, που εκφράζονται, πως χαρίζεται μία ώρα εργασίας στη βιομηχανία, απάντησε ότι σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου από το 1965, ο χρόνος προετοιμασίας δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας και τη συγκεκριμένη νομολογία εφαρμόζει και η Επιθεώρηση Εργασίας.
Σε ό, τι αφορά στην επέκταση του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση, υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί ένας πολύ αναλυτικός διάλογος με όλους τους φορείς των συγκεκριμένων κλάδων. Υποστήριξε πως εισπράττονται πλέον πρόστιμα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους ελέγχους που γίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.
«Δεν αλλάζει ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας»
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως δεν αλλάζει επ’ ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας απλώς δίνεται κατ’εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας.
Υπενθύμισε δε, ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία που έχει θεσπιστεί καθώς και για άλλες ευέλικτες – για τους εργαζόμενους – μορφές εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το μέτρο της εξαήμερης εργασίας αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως για παράδειγμα εργοστάσια που έχουν συνεχή λειτουργία, συνεχή παραγωγή, κυλιόμενες βάρδιες και στα οποία παρατηρούνταν έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για κάποιες από αυτές, για την 4η βάρδια συνήθως, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα με αδρές αμοιβές υπέρ των εργαζομένων.
Σε ό, τι αφορά στη ρύθμιση Γεωργιάδη για την εργασία των συνταξιούχων υποστήριξε πως «δικαιώνεται πλήρως σήμερα», διότι πάνω από 170.000 συνταξιούχοι δήλωσαν πως εργάζονται.
Τέλος, αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας και σημείωσε ότι πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να τεθούν οι βάσεις για κάτι τέτοιο.
Κοινοποιήστε: