«Ναι· αλλά τώρα αντιπαλεύει
κάθε τέκνο σου με ορμή,
που ακατάπαυστα γυρεύει
ή τη νίκη ή τη θανή.
Διονύσιος Σολωμός, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»
Ο εθνικός μας ποιητής αποτυπώνει στο έργο του την κινητήρια δύναμη της εθνεγερσίας του 1821, που δεν ήταν άλλη από την ασίγαστη επιδίωξη της Ελευθερίας. Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης ενώθηκαν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, αψηφώντας κάθε κόστος, με μία ορμητική αποφασιστικότητα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό και την τυραννία, οραματιζόμενοι μία ελεύθερη πατρίδα.
«Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή» διαλαλεί ο Ρήγας Φεραίος στον περίφημο Θούριο, απηχώντας εμφατικά το πνεύμα της εποχής που ήθελε την Ελευθερία να κατισχύει ακόμη και επί του ίδιου του ύψιστου αγαθού της ζωής.
200 και πλέον χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, θα ευχόμασταν να μην μπορεί να τεθεί στον σύγχρονο κόσμο μας, και ειδικά στην Ευρώπη, το δίλημμα «Ελευθερία ή θάνατος». Κι όμως, ακόμη και σήμερα, υφίσταται η ανάγκη της προάσπισης της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών, αξίες για τις οποίες η Ελλάδα επίσης σταθερά αγωνίζεται.
Με την ευκαιρία της διπλής, εθνικής και θρησκευτικής γιορτής μας, εκφράζω την ειλικρινή μου ελπίδα για άμεση αποκατάσταση της ειρήνης. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους».
Το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μ. Μακρή:
«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, διπλή γιορτή για την πατρίδα μας, για τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία, είναι ο τρόπος να αναδείξουμε την ιστορική αξία των γεγονότων αλλά και την διαχρονική ουσία των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, μιλάει στις καρδιές μας και σε αυτήν την ιδιαίτερη ώρα, που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, με μεγάλα ερωτήματα και φόβους, που θεωρούσαμε ότι δεν μας αγγίζουν, ότι δε μας απειλούν.
Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ειρήνη είναι μια εξαιρετική αφορμή για σκέψη, μελέτη, επεξεργασία, προβληματισμό, εμβάθυνση, γνώση.
Η Εθνική Παλιγγενεσία, η επέτειος και η μνήμη, είναι ο δεσμός μας με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας αλλά και ο δρόμος που οδηγεί στη συνέχεια και στην εξέλιξή μας, μέσα από την ισχυροποίηση της πνευματικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και της εθνικής μας συνείδησης.
Ο δρόμος που οδηγεί στο μέλλον μας και το μέλλον είναι τα παιδιά μας.
Εσείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές, που θα γνωρίσετε την ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του ελληνικού λαού και με το παράδειγμα αυτό θα προχωρήσετε, θα δημιουργήσετε, θα εξελιχθείτε στο παγκόσμιο περιβάλλον με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό.
Η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο θρίαμβος της θέλησης και της ψυχής, ας είναι η διαχρονική πυξίδα στην κάθε διαδρομή της ζωής σας.
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Σας ευχαριστoύμε, που με παιδαγωγική ευθύνη και σεβασμό, δίνετε στις μαθήτριες και τους μαθητές μας τα κίνητρα να ερευνήσουν την ελληνική επανάσταση του 1821, ένα από τα κομβικά γεγονότα, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία.
Εύχομαι ειρήνη και χρόνια πολλά!»
Το Διαβάσαμε Νίκη Κεραμέως – Ζέττα Μακρή: Τα μηνύματά τους για την 25η Μαρτίου
Κοινοποιήστε: