Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Scripps της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Φλόιντ Ρόουμσμπεργκ δημιούργησαν τον πρώτο σταθερό ημισυνθετικό οργανισμό, ένα βακτήριο E.coli, το DNA του οποίου αποτελείται όχι μόνο από τις τέσσερις φυσικές βάσεις (A, T, C, G) κάθε έμβιου οργανισμού, αλλά και δύο επιπλέον συνθετικές βάσεις (Χ, Υ). Ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός είναι ο πρώτος ημισυνθετικός που παραμένει σταθερός καθώς πολλαπλασιάζεται, δηλαδή διατηρεί μόνιμα το συνθετικό τμήμα του γενετικού κώδικά του.
«Δημιουργήσαμε έναν ημισυνθετικό οργανισμό πιο κοντά στη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Ρόουμσμπεργκ προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι τελικά όλες οι διαδικασίες της ζωής είναι υποκείμενες σε χειραγώγηση». Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση PNAS, οι πρακτικές εφαρμογές αυτής της ανακάλυψης θα μπορούσαν στο μέλλον να αφορούν στη δημιουργία νέων υλικών και φαρμάκων, ενώ καθησύχασαν υποστηρίζοντας ότι η ανακάλυψη δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολυκύτταρων ημισυνθετικών οργανισμών.
Οι πρώτες συνθετικές βάσεις DNA δημιουργήθηκαν το 2014, όμως το βακτήριο που δημιουργήθηκε δεν είχε σταθερότητα, δεν μπορούσε να διατηρήσει το συνθετικό τμήμα του DNA του, με αποτέλεσμα να πεθαίνει γρήγορα.
Το επόμενο στοίχημα για τους επιστήμονες είναι η μεταγραφή του νέου ημισυνθετικού DNA σε RNA, το οποίο χρειάζεται για να «μεταφραστεί» το πρώτο σε πρωτεΐνες.
Κοινοποιήστε: