Τρεις άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωσή τους, δήλωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, αλλά αργότερα πήραν εξιτήριο
Μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται με άστεγους στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας μοίρασε εν αγνοία της καραμέλες γεμάτες με μια ενδεχομένως θανατηφόρα δόση μεθαμφεταμίνης στα δέματά της, αφού τα γλυκά δωρίστηκαν από ένα μέλος του κοινού.
Η Δημοτική Αποστολή του Όκλαντ δήλωσε την Τετάρτη ότι το προσωπικό είχε αρχίσει να έρχεται σε επαφή με έως και 400 άτομα για να εντοπίσει τα δέματα που θα μπορούσαν να περιέχουν τα γλυκά, τα οποία ήταν συμπαγή μπλοκ μεθαμφεταμίνης κλεισμένα σε περιτυλίγματα καραμελών.
Τρεις άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωσή τους, δήλωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, αλλά αργότερα πήραν εξιτήριο.
Η ποσότητα μεθαμφεταμίνης σε κάθε καραμέλα ήταν έως και 300 φορές μεγαλύτερη από το επίπεδο που θα έπαιρνε κάποιος συνήθως και θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ναρκωτικών της Νέας Ζηλανδίας, έναν οργανισμό ελέγχου και πολιτικής για τα ναρκωτικά, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εξέτασε τις καραμέλες.
Ο Μπεν Μπιρκς Άνγκ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος, δήλωσε ότι η μεταμφίεση των ναρκωτικών σε αθώα προϊόντα είναι μια συνήθης τεχνική διασυνοριακού λαθρεμπορίου και ότι περισσότερες από αυτές τις καραμέλες μπορεί να έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Νέα Ζηλανδία.
Τα γλυκά είχαν αξία 545,58 ευρώ ανά καραμέλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δωρεά από άγνωστο μέλος του κοινού ήταν τυχαία και όχι σκόπιμη επίθεση, δήλωσε ο Birks Ang.
Οι «αρχικές αντιλήψεις» των αρχών ήταν ότι το επεισόδιο ήταν πιθανότατα ένα σχέδιο εισαγωγής που πήγε στραβά, δήλωσε ο επιθεωρητής Glenn Baldwin, αλλά η φύση και η κλίμακα της επιχείρησης ήταν άγνωστη.
Οι αστυνομικοί έχουν ανακτήσει 16 από τις καραμέλες, αλλά δεν γνωρίζουν πόσες κυκλοφορούν, είπε.
Η ιεραπόστολος της πόλης, Helen Robinson, δήλωσε ότι οκτώ οικογένειες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα παιδί, είχαν αναφέρει ότι κατανάλωσαν τις συγκεκριμένες καραμέλες από την Τρίτη.
Η «αποκρουστική» γεύση σήμαινε ότι οι περισσότεροι τα έφτυναν αμέσως. Η τράπεζα τροφίμων της φιλανθρωπικής οργάνωσης δέχεται μόνο δωρεές τροφίμων που παράγονται στο εμπόριο σε σφραγισμένες συσκευασίες, δήλωσε η Robinson.
Οι καραμέλες ανανά, που έφεραν τη σφραγίδα της μαλαισιανής μάρκας Rinda, «εμφανίστηκαν ως τέτοιες όταν δωρίστηκαν», καθώς έφτασαν σε σακούλα μεγέθους λιανικής πώλησης, πρόσθεσε.
Η Δημοτική Αποστολή του Όκλαντ ειδοποιήθηκε την Τρίτη από έναν πελάτη της τράπεζας τροφίμων που ανέφερε ότι έλαβε γλυκά με «περίεργη γεύση».
Το προσωπικό δοκίμασε μερικές από τις εναπομείνασες καραμέλες και επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές. Ένα μέλος του προσωπικού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού δοκίμασε το γλυκό, δήλωσε ο Baldwin, προσθέτοντας ότι ένα παιδί και ένας «νεαρός» νοσηλεύτηκαν επίσης στο νοσοκομείο πριν πάρουν εξιτήριο.
Οι καραμέλες είχαν δωρηθεί κάποια στιγμή τις τελευταίες έξι εβδομάδες, δήλωσε ο Ρόμπινσον.
Δεν ήταν σαφές πόσες είχαν διανεμηθεί σε αυτό το διάστημα και πόσες ήταν φτιαγμένες από μεθαμφεταμίνη.
Η Rinda ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ότι η εταιρεία έμαθε μέσω ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας ότι οι καραμέλες της «ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο κακόβουλο» και ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές.
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Rinda Food Industries δεν χρησιμοποιεί ούτε ανέχεται τη χρήση παράνομων ναρκωτικών στα προϊόντα μας» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στίβεν Τεχ.
Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ισχυρό, άκρως εθιστικό διεγερτικό που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Έχει τη μορφή λευκής, άοσμης, πικρής γεύσης κρυσταλλικής σκόνης που διαλύεται εύκολα σε νερό ή αλκοόλ.
Πηγή: APNews
Κοινοποιήστε: